Υλοποίηση ημερίδας με θέμα: «Διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές διαστάσεις του θέματος»


Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - Ε.Κ.Τ.) και εθνικών πόρων, διοργανώνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Κτηνιατρικής, με φορείς και συλλόγους της Π.Ε. Καρδίτσας, ημερίδα Δια Βίου Μάθησης με θέμα«Διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές διαστάσεις του θέματος» στην πόλη της Καρδίτσας, την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 18.00 στην αίθουσα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Π.Ε. Καρδίτσας (Ιεζεκιήλ 34, 4ος όροφος).

Το θέμα της ημερίδας σχετίζεται με τη διαχείριση των δεσποζόμενων και  αδέσποτων ζώων, που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Στόχος της ημερίδας, εκτός από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, είναι μεταξύ άλλων και ο έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, η αντιμετώπιση φαινομένων μεταφοράς τους από μια περιοχή σε άλλη, η επιθετικότητα μερικών από αυτά σε ανύποπτους πολίτες, και κυρίως σε μαθητές σχολείων, η κακομεταχείρισή τους κ.λπ. Τα παραπάνω είναι πτυχές ενός προβλήματος που έχει περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γκουλέτσου Παγώνα θα ασχοληθεί με το θέμα της στείρωσης των ζώων ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων. Στη συνέχεια η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθανασίου Λαμπρινή θα αναπτύξει το θέμα αναφορικά με τις προϋποθέσεις για την ευεργετική αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα ζώα συντροφιάς. Ακολούθως, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Καρδίτσας θα αναφερθεί στη φιλοζωία και τη διαχείριση αντιμετώπισης της κατάστασης με τα αδέσποτα ζώα προβαίνοντας σε προτάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Τέλος, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου θα αναδείξουν το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, καθώς και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις του θέματος λαμβάνοντας υπόψη τη συνύπαρξη ζώων και ανθρώπων. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων Φορέων και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε συνεργασία με φορείς που έχουν αρμοδιότητες για το παραπάνω ζήτημα, στοχεύει σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπισή του. Η ημερίδα είναι ανοικτή σε όλους και καλούνται να την παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές κτηνιατρικής, εκπρόσωποι ΟΤΑ, κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, φιλόζωοι και κάθε πολίτης με ανάλογες ευαισθησίες.