Απολογισμός Ημερίδας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου για την Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το Κ.Π.Ε. Μουζακίου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Tοπική αυτοδιοίκηση και εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη» στις 13 Οκτωβρίου 2015.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν αιρετοί εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.

Από την πλευρά του Κ.Π.Ε. έγινε παρουσίαση των δράσεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ενώ οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, παρουσίασαν την κατάσταση σχετικά με τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούνται στα σχολεία αρμοδιότητάς τους. 

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενημέρωσαν για τα κυριότερα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις δυσκολίες που συναντούν και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την επίλυσή τους. Πολλά προβλήματα είναι κοινά, αλλά υπάρχουν και ιδιαίτερα ζητήματα σε κάθε Δήμο.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για θέματα που αφορούν την συμπεριφορά των πολιτών και κατατέθηκαν προτάσεις για τις προσπάθειες που πρέπει να ληφθούν για αλλαγή σε φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση.

Ανάμεσα στα θέματα που θίχτηκαν κυριάρχησε το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, της ανακύκλωσης και των φυτοφαρμάκων. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα ανάπτυξης με έμφαση στην αγροτική παραγωγή, θέματα που αφορούν στη ρύπανση των υδάτων και την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, τον βιολογικό καθαρισμό, την ελλιπή προστασία των δασών και των ρεμάτων, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τις ανεμογεννήτριες, την εγκατάλειψη του ορεινού όγκου με πετρογέφυρα και μνημεία να κινδυνεύουν να χαθούν και περιοχές να πλημμυρίσουν, την ανεξέλεγκτη απόθεση μπαζών, το θέμα της εκτροπής του Αχελώου και άλλα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν από τον Δήμο Καρδίτσας ο Αντιδήμαρχος κ. Αντωνίου Σωτήριος, από τον Δήμο Παλαμά ο Δντιδήμαρχος κ. Τζέλλας Κωνσταντίνος, από τον Δήμο Μουζακίου ο δημοτικός υπάλληλος κ. Φραγκόπουλος Δημήτριος, από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα ο Δήμαρχος κ. Τσιαντής Δημήτριος και από τον Δήμο Αργιθέας ο Δήμαρχος κ. Τσιβόλας Λάμπρος και ο Αντιδήμαρχος κ. Καραγιώργος Αθανάσιος. Επίσης, παραβρέθηκε και συμμετείχε ενεργά στην ημερίδα ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Καρανίκας Θωμάς.

Το Κέντρο ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τους Δήμους για τη συμμετοχή τους και θα επιδιώξει μια πιο συστηματική συνεργασία μαζί τους, όπως και με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για την αντιμετώπιση των τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, σύμφωνα με τις αρχές και διαδικασίες της βιώσιμης ανάπτυξης.