ΒΙΩΣΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Πραγματοποιήθηκε η διημερίδα «Βιώσιμη γεωργία και εκπαίδευση» που διοργάνωσε το ΚΠΕ Μουζακίου και το ΕΛΓΟ Δήμητρα Παρασκευή 1 και Σάββατο 2 Μαρτίου. Την διημερίδα παρακολούθησαν αγρότες, γεωπόνοι, εκπαιδευτικοί, μέλη συλλόγων και άλλοι κάτοικοι της Περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας που κινητοποιούνται γύρω από θέματα αγροτικής ανάπτυξης και εκπαίδευσης. Την Παρασκευή έγιναν διαλέξεις και συζητήσεις σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013 Καρδίτσα χώρος ΕΛΓΟ Δήμητρα

Ώρες/Διάρκεια

Θέματα-Εισηγητές

17.30-17.45

Προσέλευση-Χαιρετισμοί . Κωστής Δ/ντής Αγρ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Καρδίτσας. Εκπρόσωπος της Β/θμιας Δ/νσης  Εκπαίδευσης Καρδίτσας Παπατριανταφύλλου Κώστας Υπεύθυνος Σχολικών δραστηριοτήτων.

17.45-18.00

Βιώσιμη γεωργία και εκπαίδευση. Στοχοθεσία.  Ντάνης Αντώνης Υπεύθυνος ΚΠΕ Μουζακίου

18.00-18.30

Γεωργία και περιβάλλον  Σφουγγάρης Αθανάσιος.  Αν. καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

18.30-19.00

Διαχείριση του νερού άρδευσης στη Θεσσαλία  Καρυώτης Θεόδωρος ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ

19.00-19.30

Το έδαφος σαν ζωντανός και απειλούμενος οργανισμός Κορομπίλιας Γεώργιος  εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ Δήμητρα

19.30-19.45

Διάλειμμα

19.45-20.15

Αγροτικό οικοσύστημα Μπρουζιώτης Θεόφιλος βιολόγος, στέλεχος της Αναπτυξιακής Καρδίτσας

20.15-20.45

Αγροτική Ανάπτυξη. Οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα  Γάκη Δήμητρα γεωπόνος επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

20.45-21.15

Συζήτηση

Το Σάββατο περιελάμβανε 4 εργαστήρια σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013 ΧΩΡΟΣ Κ.Π.Ε ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Εργαστήρια

Εργαστήρια

Θέματα –Εισηγητές

Ομάδα 1 Έδαφος

Σχηματισμός εδάφους από πετρώματα – Υδατοπερατότητα Μαρκατσέλης Ευάγγελος  Γεωλόγος

Μηχανική σύσταση εδάφους. Έδαφος και ζωή. Εργαστηριακές ασκήσεις Κορομπίλιας  Γεώργιος  γεωπόνος , ΕΛΓΟ Δήμητρα

Το χώμα στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες Μαγουλιώτης Απόστολος  αν. καθηγητής του Π.Τ.Π.Ε Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ομάδα 2

Γεωργία και περιβάλλον

Το ημερολόγιο του παραγωγού σε 3 σενάρια (συμβατική, βιολογική γεωργία και ολοκληρωμένη διαχείριση) Καραγκούνης Γιαννης γεωπόνος

Άσκηση Πιστοποίησης Κυριτσάς Γιώργος εκπρόσωπος Βιοελλάς

Δημιουργία κομπόστ σε κήπο Εκπρόσωπος ΚΠΕ Νάουσας συντονιστικού Κέντρου Δικτύου «Γεωργία και Περιβάλλον».

Ομάδα 3

Αγροτικό οικοσύστημα

Διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων Παπαλεξανδρής Αντώνης δάσκαλος Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού Μαγνησίας εκπρόσωπος του ΠΕΛΙΤΙ

Κατασκευή σπορείων. Καλλιέργεια φυτών από μαθητές Ασκητής Σεραφείμ  δάσκαλος 14ου Δημ. Σχολείου Καρδίτσας

Φυτοφάρμακα. Χρήση και προβλήματα Κορκής Άγγελος χημικός

Ομάδα 4

Σχολικοί κήποι

Βιολογικοί συνεργατικοί κήποι Βασιλάκος Σωκράτης. γεωπόνος Πρόεδρος της Οικόσφαιρας

Δημιουργία σχολικού κήπου. Η εμπειρία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Σοφάδων Μπαζής Νεκτάριος  εκπ/κός γεωπόνος

Σχολικός λαχανόκηπος . Η εμπειρία του  13ου Γυμνασίου Λάρισας Παπαγεωργίου Γιάννης Δ/ντής 13ου Γυμνασίου Λάρισας

Στα πλαίσια των εργαστηρίων έγινε επίδειξη κατασκευής κομπόστ , σπορείου και εργασίες στον εκπαιδευτικό κήπο που έχει γίνει στο χώρο του ΚΠΕ Μουζακίου σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου. Η διημερίδα τελείωσε με την παρουσίαση των εργασιών των ομάδων και συζήτηση για τα αποτελέσματα του προγράμματος.

 

Ολοκλήρωση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου με θέμα: «Εκπαίδευση στη χρήση και διατήρηση της ενέργειας σε κτίρια»

 Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», διοργάνωσε τριήμερο Σεμινάριο την 1 έως 3 Φεβρουαρίου 2013, στους χώρους του Κ.Π.Ε. με θέμα: «Εκπαίδευση στη χρήση και διατήρησης της ενέργειας σε κτίρια».

Το Σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προέρχονται από σχολεία που ανήκουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Η Ενέργεια στο Περιβάλλον του Παιδιού», εκπαιδευτικοί σχολείων της εμβέλειας του Κ.Π.Ε., που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα σχετικό με την «Ενέργεια», εκπαιδευτικοί από τα συνεργαζόμενα στο Δίκτυο Κ.Π.Ε. και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του.

Το Σεμινάριο ξεκίνησε την Παρασκευή με ημερίδα στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου, με εισηγήσεις των κ. Νικολάου Κωνσταντίνου, Καθηγητή-Συμβούλου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που διαπραγματεύτηκε το θέμα «Δυνατότητα χρήσης Α.Π.Ε. χωρίς περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις», του κ. Κατσαρού Ευάγγελου, Πολιτικού Μηχανικού Α.Π.Θ, που διαπραγματεύτηκε το θέμα «Βιοκλιματικά - Παθητικά Κτίρια κι Ενεργειακή Επιθεώρηση», του κ. Βλαχογιάννη Μιχάλη, αν. Καθηγητή Α.Τ.Ε.Ι Λάρισας που ανέπτυξε το θέμα «Φθηνά Συστήματα Θέρμανσης και Αντλίες Θερμότητας» και του κ. Νταλού Γεωργίου, Καθηγητή του Τ.Ε.Ι Λάρισας. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση κι ερωτήσεις πάνω στα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκειά της.

Το πρωί του Σαββάτου έγινε εκπαιδευτική επίσκεψη στον Υ/Η Σταθμό Καρδίτσας, στη λίμνη Πλαστήρα και στο φράγμα της. Ακολούθησαν κύκλοι εργαστηρίων, στα οποία αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα: «Μαθαίνοντας από τα κτίρια», «Κατασκευή βιοκλιματικής κατοικίας», «Εξοικονομώντας ενέργεια στην κατοικία» και «Ερευνητικός σχεδιασμός των ήπιων μορφών ενέργειας στα προγράμματα περιβαλλοντικής αγωγής κι εκπαίδευσης».

Την Κυριακή έγιναν δύο ακόμη εργαστήρια για τη: «Δημιουργία μαθησιακών σχεδίων στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για την Αειφορία» και την«Κατανόηση της Ενέργειας και της αρχής διατήρησής της μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων». Ακολούθησαν εισηγήσεις και παρουσιάσεις προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από σχολεία του Δικτύου για την «Εξοικονόμηση Ενέργειας στο οικιακό περιβάλλον», την «“Ενέργεια” στα προγράμματα Π.Ε.», τις «Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας και την κατασκευή φούρνου», το «"Ενεργειακό Αποτύπωμα" και Ιδέες για υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο σχολείο», ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του προγράμματος βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που υλοποιούν και παρουσίασαν οι ίδιοι οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Μουζακίου με τίτλο: «Σχεδιάζουμε ενεργειακά βελτιωμένο κτίριο!».

Το τριήμερο σεμινάριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση και συμπεράσματα για θέματα που αφορούν στην Ενέργεια και με συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου «Η Ενέργεια στο περιβάλλον του Παιδιού», η οποία αποφάσισε τις δράσεις των σχολείων του Δικτύου για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τους εισηγητές για τη συμβολή τους στην ομαλή διεξαγωγή της ημερίδας και του σεμιναρίου.

 
Περισσότερα Άρθρα...