Συμμετέχοντες και Πρόγραμμα Σεμιναρίου με θέμα: «Η χρήση υλικών του δάσους ως παιδαγωγικό μέσο. Περιβαλλοντικές – εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο δάσος»

Μετά από εντολή του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, λόγω του ότι στις 19 Ιουνίου 2015 γίνεται η επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων Β/θμιας και Υποδιευθυντών Α/θμιας Εκπαίδευσης, η ημερομηνία του τριήμερου Σεμιναρίου που προκήρυξε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου με θέμα: «Η χρήση υλικών του δάσους ως παιδαγωγικό μέσο. Περιβαλλοντικές – εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο δάσος» μεταφέρθηκε στις 26 έως 28 Ιουνίου 2015.

Οι εκπαιδευτικοί που είχαν επιλεγεί για την αρχική ημερομηνία ακολουθούν παρακάτω. Όποιος εκπαιδευτικός χρειάζεται κάποια διευκρίνηση ή πληροφορία, παρακαλούμε να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα του Κ.Π.Ε. Μουζακίου: 2445043242 & 2445043383.

Στις περιπτώσεις που υπάρξουν ακυρώσεις, θα επιλεγούν εκπαιδευτικοί από τον πίνακα των αναπληρωματικών (ακολουθεί επίσης), μετά από επικοινωνία του Κ.Π.Ε. με τους εκπαιδευτικούς αυτούς.

 

Ολοκλήρωση Σεμιναρίου στο πλαίσιο του Ε.Θ.Δ. "Η Ενέργεια στο Περιβάλλον του Παιδιού"

Με επιτυχία έληξε το σεμινάριο που οργάνωσε και υλοποίησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μουζακίου την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν «Ενέργεια και Περιβάλλον: Παραγωγή, Κατανάλωση, Διαχείριση κι Εκπαίδευση» και σ’ αυτό συμμετείχαν 45 εκπαιδευτικοί που προέρχονταν από σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας, ενώ έγινε στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Η Ενέργεια στο περιβάλλον του παιδιού» που συντονίζει το Κ.Π.Ε. Μουζακίου.

Την Παρασκευή το απόγευμα το πρόγραμμα κύλησε με εισηγήσεις που αφορούσαν τεχνικά θέματα γύρω από την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν από τις διάφορες χρήσεις της ενέργειας. Οι εισηγητές, γνώστες ο καθένας στα θέματα που ανέπτυξαν, ενημέρωσαν με λεπτομέρειες τους επιμορφούμενους.


Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσαρός Ευάγγελος, Πολιτικός Μηχανικός, εξειδικευμένος στη βιοκλιματική οικολογική - παθητική αρχιτεκτονική παρουσίασε το θέμα: «Κτίρια ενεργειακά σχεδόν μηδέν με το πρότυπο του passive house», ενώ η κ. Φαραζούμη Σοφία, Αρχιτέκτων Μηχανικός, MSc στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων ανέπτυξε το θέμα: «Διερεύνηση δυνατοτήτων Α.Π.Ε. στη Θεσσαλία - Αιολική και Ηλιακή ενέργεια». Η κ. Μαύρου Ευτυχία, Περιβαλλοντολόγος, MSc στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Συνεργάτης του Τμήματος Εκπαίδευσης στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) αναφέρθηκε στο θέμα: «Εθνική πολιτική, στρατηγική και προγραμματισμός των Α.Π.Ε. - Υφιστάμενη κατάσταση των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα - Χωροθέτηση των Α.Π.Ε., συνήθεις αντιδράσεις του κοινού», ενώ στη συνέχεια παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς «Καλές Πρακτικές - Εκπαιδευτικό υλικό του Κ.Α.Π.Ε.» Η πρώτη μέρα έκλεισε με τον κ. Κακιόπουλο Ηλία, Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων Ε.Σ.Μ.Υ.Ε., ο οποίος μίλησε για τα «Μικρά Υδροηλεκτρικά», ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος δινόταν χρόνος για τοποθετήσεις, διευκρινήσεις και ερωτήσεις των εκπαιδευτικών.


Το Σάββατο πρωί πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο πεδίο και συγκεκριμένα  στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό στη Μητρόπολη Καρδίτσας και το φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα.

Το απόγευμα του Σαββάτου εκπαιδευτικοί παρουσίασαν σχολικά προγράμματα Π.Ε που υλοποιούν στα σχολεία τους και θεματολογία όπως: «Πτολεμαΐδα, λιγνίτης, ενέργεια», «Η περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσα από τη μαθηματική δραστηριότητα» και «Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΥΗΣ». Ακολούθησαν δύο παράλληλα εργαστήρια με θέματα εκπαιδευτικών μεθόδων όπως: «Η Συστημική του Παρατηρητή» από την κ. Μπαμπίλα Ελένη, Σχολική Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 3ης Περιφέρειας Κοζάνης και «Ενέργεια και Μυθοπλασία» από την κ. Καλαμπαλίκη Θάλεια, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εύβοιας. Το Σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων.

Ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή τους και ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς που κατάφεραν να βρίσκονται μαζί μας από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. 

 

Ολοκλήρωση Σεμιναρίου με θέμα: «Γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα. Η σημασία της διάσωσης και ανάδειξης ιστορικών πετρογέφυρων του τόπου μας: Η περίπτωση της γέφυρας Κοράκου»

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας διοργάνωσε  σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας, και στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας», σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς του Δικτύου στις 28 & 29 Μαρτίου 2014 στο Μουζάκι Καρδίτσας, με θέμα: «Γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα. Η σημασία της διάσωσης και ανάδειξης ιστορικών πετρογέφυρων του τόπου μας: Η περίπτωση της γέφυρας Κοράκου». Μάλιστα η συμμετοχή εκπαιδευτικών σχολείων από όλη την Ελλάδα, εκπαιδευτικών της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου καθώς και εκπαιδευτικών συνεργαζόμενων Κ.Π.Ε. υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη.

  

 

Διοργάνωση Σεμιναρίου του Κ.Π.Ε. Μουζακίου με θέμα: «Γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα. Η σημασία της διάσωσης και ανάδειξης ιστορικών πετρογέφυρων του τόπου μας: Η περίπτωση της γέφυρας Κοράκου»

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - Ε.Κ.Τ.) και εθνικών πόρων, διοργανώνει σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας και στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» Σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς του Δικτύου στις 28 & 29 Μαρτίου 2014 στο Μουζάκι Καρδίτσας. Το θέμα του Σεμιναρίου είναι: «Γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα. Η σημασία της διάσωσης και ανάδειξης ιστορικών πετρογέφυρων του τόπου μας: Η περίπτωση της γέφυρας Κοράκου».

Εδώ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και τους πίνακες με τους συμμετέχοντες.

 

Ολοκλήρωση Σεμιναρίου - Εργαστηρίου με θέμα: «Τοπικά Παραδοσιακά Τρόφιμα και Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο - Εργαστήριο με θέμα «Τοπικά Παραδοσιακά Τρόφιμα και Βιώσιμη Ανάπτυξη» που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Καρδίτσας, την Παρασκευή και Σάββατο 17 & 18 Ιανουαρίου 2014. Στο Σεμινάριο - Εργαστήριο σημαντική υπήρξε η βοήθεια από τοπικές επιχειρήσεις της Δυτικής Θεσσαλίας, οι οποίες συμμετείχαν με εισηγητές στη διάρκεια του σεμιναρίου, αλλά και συνεισέφεραν με τη διάθεση τοπικών προϊόντων (Ε.Α.Σ. Καρδίτσας, Αλλαντοποιία Καρδίτσας Τσιανάβας, Βιολάντα Cookies και τα Οινοποιεία: Καραμήτρου, Τσίνα, Λιάππα, Λιακόπουλου, Τσιλιλή, Μενελαΐς Οινοποιητική).

 
Περισσότερα Άρθρα...