Υλοποίηση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου με θέμα: «Εκπαίδευση στη χρήση και διατήρηση της ενέργειας σε κτίρια»

     Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό του και στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» διοργανώνει τριήμερο Σεμινάριο την 1 έως 3 Φεβρουαρίου 2013, στους χώρους του Κ.Π.Ε. με θέμα: «Εκπαίδευση στη χρήση και διατήρηση της ενέργειας σε κτίρια».

     Το Σεμινάριο θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί (τα ονόματα των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ), οι οποίοι προέρχονται από σχολεία που ανήκουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Η Ενέργεια στο Περιβάλλον του Παιδιού», εκπαιδευτικοί σχολείων της εμβέλειας του Κ.Π.Ε. που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα σχετικό με την «Ενέργεια», εκπαιδευτικοί από τα συνεργαζόμενα στο Δίκτυο Κ.Π.Ε. και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του.

     Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα την πρώτη ημέρα του Σεμιναρίου να την παρακολουθήσει και η τοπική κοινωνία του Μουζακίου, καθώς θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή ημερίδα με θέμα: «Οικονομική και αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας στο σπίτι».

     Το αναλυτικό πρόγραμμα του Σεμιναρίου μπορείτε να το δείτε εδώ.

 

Σεμινάριο - Εργαστήριο «Σχεδιασμός και Παραγωγή Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας»

  

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο - εργαστήριο με θέμα: «Σχεδιασμός και παραγωγή δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας» το οποίο διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Π.Ε) και τη Σχολική Σύμβουλο Νηπιαγωγών Καρδίτσας στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2012.

Στο επιμορφωτικό αυτό σεμινάριο - εργαστήριο πήραν μέρος νηπιαγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Προσχολικής Αγωγής. Το σεμινάριο εντάσσεται στα πλαίσια προγράμματος που έχει στόχο την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού που αφορά την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για παιδιά προσχολικής ηλικίας και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Οι εισηγητές - μέλη ΔΕΠ του Π.Τ.Π.Ε Θεσσαλίας κ. Μαγουλιώτης Απόστολος, κ. Μιχαλοπούλου Αικατερίνη, κ. Τσιλιμένη Αναστασία, κ. Μάγος Κωνσταντίνος, η Σχολική Σύμβουλος κ. Παπαδημητρίου Ευαγγελία, η νηπιαγωγός κ. Βέλκου Βασιλική, ο δάσκαλος και φυσικός κ. Ντελής Ιωάννης από το Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας και τα μέλη της Παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου μέσα από τα εργαστήρια που υλοποίησαν και τις εισηγήσεις τους, έδωσαν τους κατευθυντήριους άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχτούν οι εμπλεκόμενοι για την παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού που προγραμματίζεται να εκδώσει το Κ.Π.Ε.

Οι θεματικές ενότητες αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του και σχετίζονται με τα προγράμματα Π.Ε. του Κ.Π.Ε. Μουζακίου: Δάσος, Νερό, Διατροφή, Γεωργία και Απορρίμματα. Οι υποενότητες παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού και τα εργαστήρια που υλοποιήθηκαν αφορούσαν στα εξής θέματα:

  1.  Τρόποι προβληματισμού (ερωτήσεις κρίσης) για ανάδυση ιδεών των μαθητών.
  2.  Οπτικά εργαλεία – μέσα κινητοποίησης.
  3.  Κείμενα ιστοριών ή παραμυθιών ή κείμενα με διαλόγους για κουκλοθέατρο.
  4.  Προτάσεις και περιγραφές παιχνιδιών και προτάσεις δημιουργικών δραστηριοτήτων.
  
 

"Σχεδιασμός και Παραγωγή Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας"

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ.


 

Εργαστήριο με θέμα: "Επισκέψιμοι χώροι" για μέλη Κ.Π.Ε. και Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων

Συνάντηση εργασίας (Σεμινάριο – Εργαστήριο) πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν Υπεύθυνοι, Αναπληρωτές Υπεύθυνοι, Μέλη των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Θεσσαλίας (Μουζακίου, Περτουλίου-Τρικκαίων, Κισσάβου-Ελασσόνας, Μακρινίτσας), καθώς και οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. 


Το ενδιαφέρον της συνάντησης εστιάστηκε στη δράση καταγραφής επισκέψιμων χώρων και τη δημιουργία ψηφιακών διαδικτυακών χαρτών. Πρόκειται για δράση που ήδη ξεκίνησε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Μουζακίου. Αφού έγινε παρουσίαση της εμπειρίας και των τεχνικών θεμάτων από τα μέλη του ΚΠΕ Μουζακίου, υπήρξε βιωματική άσκηση πεδίου, όπου οι ομάδες εργασίας κατέγραψαν ενδεικτικούς επισκέψιμους χώρους (Κάστρο Φαναρίου, Οικισμό Καναλίων, Σπηλιά Καραϊσκάκη, μονάδες τυποποίησης προϊόντων περιοχής) και πρότειναν δραστηριότητες.

Τέλος, στην ολομέλεια των ομάδων, συζητήθηκαν παρατηρήσεις και προτάθηκαν βελτιώσεις του εγχειρήματος, ενώ παράλληλα τέθηκαν στόχοι για κοινές δράσεις των συμμετεχόντων με συγκεκριμένους θεματικούς άξονες: Ενέργεια, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Παραγωγικές Διαδικασίες, Επισκέψιμοι Χώροι.

 

Εργαστήριο με θέμα: «Εγώ, η διατροφή μου και το περιβάλλον»

   

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε το ολοήμερο Δια Βίου Μάθησης επιμορφωτικό σεμινάριο-εργαστήριο που υλοποίησε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου. Το σεμινάριο είχε σαν στόχους:

  1. να επιμορφώσει εκπαιδευτικούς στις διερευνητικές εργασίες, ακολουθώντας βήμα βήμα τις παιδαγωγικές διαδικασίες που προβλέπονται, μέσα από το παράδειγμα του θέματος ¨Εγώ, η διατροφή μου και το περιβάλλον¨
  2. να επιμορφώσει γυναίκες  συλλόγων του Δήμου Μουζακίου σε θέματα διατροφής
  3. να συμβάλλει στη δημιουργία ενός πλαισίου επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στο Σχολείο και την Κοινότητα

Το σεμινάριο ξεκίνησε το πρωί με την προσέλευση των εκπαιδευτικών. Έγινε μια παρουσίαση του Κ.Π.Ε. Μουζακίου, των δράσεών του και της δυνατότητας συνεργασιών του με τα Σχολεία. Οι εισηγήτριες Κα Κόζυβα Πασχαλίνα και Κα Κοντογεωργίου Ασημίνα, συντόνισαν τις εργασίες του σεμιναρίου ξεκινώντας από τις διαδικασίες σχηματισμού ομάδων και δημιουργίας του μαθησιακού συμβολαίου και συνεχίζοντας με την ανάπτυξη των θεματικών αξόνων και υλοποίησης του έργου. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, ήταν τα τεχνήματα που δημιούργησαν ο εκπαιδευτικοί και που είναι σημαντικά εργαλεία στην αρχική λειτουργία των ομάδων. Επίσης παρουσιάστηκαν παιδαγωγικά εργαλεία και τεχνικές όπως ο καταιγισμός ιδεών, η ομαδοποίηση εννοιών , ο καθορισμός ρόλων, πηγών μεθόδων, ερευνητικών ερωτημάτων κτλ.

Το απόγευμα έγινε η προσέλευση των γυναικών συλλόγων του Μουζακίου που παρουσίασαν συνταγές παραδοσιακών φαγητών και έκαναν επίδειξη παρασκευής τους. Στη συνέχεια επακολούθησε συζήτηση με θέμα «Δυνατότητες συνεργασίας Σχολείου και Τοπικής Κοινότητας » και όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μια παρουσίαση μέσω τηλεδιάσκεψης  Skype με θέμα «Διατροφικές διαταραχές και αντιμετώπισή τους» από τον βιολόγο ερευνητή Κο Γιάννη Ιωακειμίδη.

Τέλος οι ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους και το σεμινάριο έκλεισε με την αξιολόγηση του σεμιναρίου. Το εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργήθηκε μαζί με τις παραδοσιακές συνταγές, αλλά και ένα λογιστικό φύλλο (Excel) που σχεδίασε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου και που υπολογίζει βασικά στοιχεία της διατροφικής αξίας φαγητών (παραδοσιακές πίτες) θα αναρτηθούν προσεχώς στον ιστότοπο του Κέντρου www.kpem.gr.


   
Περισσότερα Άρθρα...