B’ φάση Προγράμματος με θέμα: “Σχεδιασμός και Παραγωγή Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας"

      

     

Ολοκληρώθηκε η B’ φάση του Προγράμματος - Εργαστηρίου με θέμα: “Σχεδιασμός και Παραγωγή Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας”.

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» διοργάνωσε Εργαστήριο στις 25 έως 26 Μαΐου 2013, στους χώρους του Κ.Π.Ε. με θέμα: «Αξιολόγηση κατατεθειμένων προτάσεων για δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας».

Στο Σεμινάριο συμμετείχαν φοιτητές του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και εν ενεργεία Νηπιαγωγοί του Νομού μας, οι οποίοι παρουσίασαν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες προχώρησαν σε αυτοαξιολόγηση και μέλη όλων των εμπλεκόμενων φορέων έκαναν αξιολόγηση των εργασιών στις συγκεκριμένες  δράσεις.

Οι εργασίες αφορούσαν τις θεματικές ενότητες: Ανακύκλωση - Απορρίμματα, Νερό, Δάσος, Διατροφή και Περιβάλλον, Γεωργία με τις εξής τέσσερις προσεγγίσεις για την κάθε Θεματική Ενότητα, οι οποίες σχεδιάστηκαν με βάση τους άξονες της Βιώσιμης Ανάπτυξης (περιβάλλον, κοινωνία, οικονομία):

  1. Τρόποι προβληματισμού (ερωτήσεις κρίσεως) για ανάδυση εννοιών
  2. Οπτικά εργαλεία - μέσα κινητοποίησης
  3. Κείμενα ιστοριών ή παραμυθιών ή κείμενα για διαλόγους σε κουκλοθέατρο
  4. Περιγραφές παιχνιδιών και δημιουργικών δραστηριοτήτων

Το εργαστήριο - σεμινάριο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε πεδίο, όπου έγινε πειραματικά ενδεικτική εφαρμογή κάποιων δραστηριοτήτων.

     

     

 

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ - ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

 

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΤΟ ΔΑΣΟΣ»

 Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», διοργάνωσε τριήμερο  επιμορφωτικό Σεμινάριο την  5 έως 7 Απριλίου 2013, στους χώρους του Κ.Π.Ε. με θέμα:

«ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ - ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ».

Το Σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προέρχονται από σχολεία που ανήκουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «ΤΟ ΔΑΣΟΣ»,  που συντονίζει το Κ.Π.Ε. Μουζακίου,  εκπαιδευτικοί σχολείων της εμβέλειας του Κ.Π.Ε., που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα σχετικό με την «Δάσος», εκπαιδευτικοί από τα συνεργαζόμενα στο Δίκτυο Κ.Π.Ε. και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του.

Μετά το σύντομο καλωσόρισμα και αναφορά στην ιστορία της περιοχής-  ιδιαίτερα στο Αισθητικό Δάσος Γεωργίου Καραϊσκάκη-  και την παρουσίαση του Δικτύου από εκπαιδευτικούς του Κ.Π.Ε.  ξεκίνησαν οι εργασίες του σεμιναρίου στο οποίο παρευρέθηκε και χαιρέτησε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ζιάκα Βασιλική.


 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Το θεωρητικό μέρος κάλυψαν με εισηγήσεις τους κυρίως  καθηγητές από τα  Τμήματα: Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου κι Επίπλου, Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος  του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Παράρτημα Καρδίτσας, αλλά και το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

Συγκεκριμένα ο Δρ. Γεώργιος Νταλός, Καθηγητής, Τεχνολόγος Ξύλου - Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου κι Επίπλου Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Παράρτημα Καρδίτσας  παρουσίασε το θέμα: «Το ξύλο ένα βασικό προϊόν του δάσους. Ιδιότητες - Εφαρμογές - Δυνατότητες αξιοποίησής του».

Ο Δρ. Μιχαήλ Βραχνάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Λιβαδοπόνος - Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Παράρτημα Καρδίτσας ανέπτυξε το θέμα : «Ελληνικά φυσικά λιβάδια. Η εναλλακτική λύση για την εκμετάλλευση των δασών».

Ο Δρ. Ευθυμίου Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και παρόχθιων δασικών Οικοσυστημάτων- Τμήμα Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Παράρτημα Καρδίτσας αναφέρθηκε  στη σημασία των «Παρόχθιων  Δασών : τις Λειτουργίες και διαχείρισή τους».

Τέλος ο Δρ. Νικόλαος Γρηγοριάδης, Αναπληρωτής Ερευνητής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών - Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) μίλησε για  τα «Ελληνικά Δάση - Το δυναμικό και η διαχείρισή τους - Οι σύγχρονες προκλήσεις».

Όλες οι εισηγήσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και χρήσιμες για τους εκπαιδευτικούς. Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις, δόθηκαν απαντήσεις   και  οι εισηγητές απέσπασαν τα ευνοϊκά σχόλια από το σύνολο των επιμορφούμενων

Το πρωί του Σαββάτου έγινε εκπαιδευτική Επίσκεψη  στη Λίμνη N. Πλαστήρα και συγκεκριμένα στο Δάσος Καστανιάς  με Οδηγούς στο πεδίο τον κ. Ασκητή Σεραφείμ, Δάσκαλο του 14ου  Δ. Σ. Καρδίτσας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου «ΤΟ ΔΑΣΟΣ»,  και μέλη της Π.Ο.  του Κ.Π.Ε. Μουζακίου. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί αφού αφέθηκαν για λίγο στη μαγεία της λίμνης και του τοπίου συνέχισαν υλοποιώντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο δάσος. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν και το φράγμα της λίμνης.

Έχοντας πάρει μαζί τους ανεπανάληπτες μαγικές  εικόνες και εμπειρίες , όπως οι ίδιοι δήλωσαν, επέστρεψαν αργά το μεσημέρι στο Κ.Π.Ε. Μουζακίου.

 Ακολούθησαν κύκλοι εργαστηρίων από εκπαιδευτικούς συνεργαζόμενων Κ.Π.Ε στο δίκτυο και εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. στα οποία αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα:

Εργαστήριο από μέλη του Κ.Π.Ε. Νάουσας Αβραμίδου Βαρβάρα - Αν. Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Νάουσας, Μπούσδη Αλεξάνδρα Μέλος Π.Ο. Κ.Π.Ε. Νάουσας, με θέμα: «Αειφορικές δράσεις για το Δάσος», «Εικαστικές δημιουργίες για το Δάσος με υλικά του Δάσους» από την  Βέλκου Βασιλική - Νηπιαγωγό Ειδικού Νηπιαγωγείου Κοζάνης και «Χτίζοντας τον ενεργό πολίτη» από τον Φαρμάκη Ιωάννη - Εκπαιδευτικό, π. Υπεύθυνο Π.Ε. Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης.                                                                                          Οι εργασίες του σεμιναρίου το Σάββατο έκλεισαν με παρουσιάσεις Προγραμμάτων Π.Ε. από εκπαιδευτικούς σχολείων του Δικτύου και Υπευθύνους σχολικών δραστηριοτήτων.

 Την Κυριακή έγιναν τρία  ακόμη εργαστήρια στα οποία αναπτύχθηκαν τα εξής θέματα: «Δημιουργώντας βίντεο με φωτογραφίες και μουσική: Η χρήση του MOVIE MAKER στα πλαίσια της Π.Ε. (Εκμάθηση και χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας, ήχου και βίντεο)» το Εργαστήριο ανέπτυξε ο Αν. Υπεύθυνος του  Κ.Π.Ε. Κισσάβου - Ελασσόνας Γκανάτσιος Ανδρέας. Το δεύτερο εργαστήριο είχε τίτλο «Δράσεις και μετρήσεις στο Οικοσύστημα Δάσος. Το προφίλ του εδάφους» και υλοποιήθηκε από το Μέλος της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Γούλα Μαρία. Το τρίτο εργαστήριο με τίτλο: «Σύνδεση Ποίησης και Εικαστικών εντός του φυσικού περιβάλλοντος (Δάσος)» αναπτύχθηκε από την κ. Φακίδου Αναστασία - Σχολική Σύμβουλο Α/θμιας Εκπαίδευσης 5ης Περιφέρειας Καρδίτσας.

Ακολούθησαν παρουσιάσεις Προγραμμάτων  Π.Ε. με θέμα το «Δάσος» από συνεργαζόμενα  στο Δίκτυο Κ.Π.Ε.

Το τριήμερο σεμινάριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση και συμπεράσματα για θέματα που αφορούν το  Οικοσύστημα Δάσος και με συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου «ΤΟ ΔΑΣΟΣ», η οποία αποφάσισε τις μελλοντικές δράσεις των σχολείων του Δικτύου για τη φετινή χρονιά και έκανε προγραμματισμό και για την επόμενη σχολική.

 

  

Προκήρυξη τριήμερου Σεμιναρίου στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου “Το Δάσος” με θέμα: «Δυνατότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Δάσος - Πολυλειτουργική αξιοποίηση των δασικών πόρων»

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» προγραμματίζει τη διοργάνωση τριήμερου Σεμιναρίου στις 5 έως 7 Απριλίου 2013, στους χώρους του Κ.Π.Ε. με θέμα: «Δυνατότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Δάσος - Πολυλειτουργική αξιοποίηση των δασικών πόρων».

Το Σεμινάριο προγραμματίζεται να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι προέρχονται από σχολεία που ανήκουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Το Δάσος», εκπαιδευτικοί από τα συνεργαζόμενα στο Δίκτυο Κ.Π.Ε. και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του.

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου θα καλύψει τα έξοδα διαμονής και διατροφής όλων των συμμετεχόντων και μετακίνησης όλων των συμμετεχόντων στο πεδίο, ενώ τα έξοδα μετακίνησης από και προς το Κέντρο θα βαρύνουν τους ίδιους.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Σεμιναρίου με τις επιμέρους εισηγήσεις και τα εργαστήρια θα ανακοινωθεί, όταν οριστικοποιηθεί, στην ιστοσελίδα του Κ.Π.Ε. Μουζακίου www.kpem.gr.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να αποστείλουν τις αιτήσεις τους (επισυνάπτεται ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ) στους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεών τους μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2013, έτσι ώστε οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων να γνωστοποιήσουν στο Κ.Π.Ε. μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013 τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

Η γνωστοποίηση από τους Υπευθύνους παρακαλούμε να γίνει συγκεντρωτικά με επισύναψη της φόρμας εγγραφής του κάθε εκπαιδευτικού στο FAX: 2445043363 ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , ώστε να ζητηθεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. η έγκριση συμμετοχής και μετακίνησής τους.

Οι εκπαιδευτικοί των Κ.Π.Ε. θα αποστείλουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013 τις αιτήσεις τους απ’ ευθείας στο Κ.Π.Ε. Μουζακίου (επισυνάπτεται ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ) στο FAX: 2445043363 ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Αν ο απαραίτητος αριθμός συμμετεχόντων δεν συμπληρωθεί, τότε θα επιλεγούν εκπαιδευτικοί που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα σχετικό με το «Δάσος» και ανήκουν στις εξής Περιφερειακές Ενότητες εμβέλειας του Κ.Π.Ε.: Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας.

ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ "ΤΟ ΔΑΣΟΣ"

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

1. 1ο ΓΕ.Λ. ΧΟΛΑΡΓΟΥ

2. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ

3. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΡΜΥΛΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

4. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

5. 1ο ΕΠΑ.Λ. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

6. 4ο ΓΕ.Λ. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

7. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

8. 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ

9. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

10. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11. 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

12. 5ο ΓΕ.Λ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

13. 1ο ΕΠΑ.Λ. ΥΜΗΤΤΟΥ

14. ΓΕ.Λ. ΜΕΛΙΚΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

15. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

16. 3ο ΓΕ.Λ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

17. 1ο ΓΕ.Λ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

18. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

19. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

20. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

21. 13ο  ΓΕ.Λ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

22. Τ.Ε.Ε. ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΟΦΑΔΩΝ

23. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΥΡΩΝΑ

1. 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

2. ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

3. 14ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

4. 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

5. 5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

6. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

7. 42ο Δ.Σ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

8. 4ο Δ.Σ ΘΕΡΜΗΣ

9. Δ.Σ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

10. Δ.Σ. ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ

11. 1ο & 2ο ΙΔ. Δ.Σ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

12. 30ο Δ.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ

13. 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

14. 14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

15. 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

16. 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

17. 30ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

18. Δ.Σ. ΤΟΡΩΝΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

 

Υλοποίηση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου με θέμα: «Εκπαίδευση στη χρήση και διατήρηση της ενέργειας σε κτίρια»

     Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό του και στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» διοργανώνει τριήμερο Σεμινάριο την 1 έως 3 Φεβρουαρίου 2013, στους χώρους του Κ.Π.Ε. με θέμα: «Εκπαίδευση στη χρήση και διατήρηση της ενέργειας σε κτίρια».

     Το Σεμινάριο θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί (τα ονόματα των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ), οι οποίοι προέρχονται από σχολεία που ανήκουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Η Ενέργεια στο Περιβάλλον του Παιδιού», εκπαιδευτικοί σχολείων της εμβέλειας του Κ.Π.Ε. που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα σχετικό με την «Ενέργεια», εκπαιδευτικοί από τα συνεργαζόμενα στο Δίκτυο Κ.Π.Ε. και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του.

     Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα την πρώτη ημέρα του Σεμιναρίου να την παρακολουθήσει και η τοπική κοινωνία του Μουζακίου, καθώς θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή ημερίδα με θέμα: «Οικονομική και αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας στο σπίτι».

     Το αναλυτικό πρόγραμμα του Σεμιναρίου μπορείτε να το δείτε εδώ.

 

Σεμινάριο - Εργαστήριο «Σχεδιασμός και Παραγωγή Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας»

  

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο - εργαστήριο με θέμα: «Σχεδιασμός και παραγωγή δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας» το οποίο διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Π.Ε) και τη Σχολική Σύμβουλο Νηπιαγωγών Καρδίτσας στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2012.

Στο επιμορφωτικό αυτό σεμινάριο - εργαστήριο πήραν μέρος νηπιαγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Προσχολικής Αγωγής. Το σεμινάριο εντάσσεται στα πλαίσια προγράμματος που έχει στόχο την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού που αφορά την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για παιδιά προσχολικής ηλικίας και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Οι εισηγητές - μέλη ΔΕΠ του Π.Τ.Π.Ε Θεσσαλίας κ. Μαγουλιώτης Απόστολος, κ. Μιχαλοπούλου Αικατερίνη, κ. Τσιλιμένη Αναστασία, κ. Μάγος Κωνσταντίνος, η Σχολική Σύμβουλος κ. Παπαδημητρίου Ευαγγελία, η νηπιαγωγός κ. Βέλκου Βασιλική, ο δάσκαλος και φυσικός κ. Ντελής Ιωάννης από το Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας και τα μέλη της Παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου μέσα από τα εργαστήρια που υλοποίησαν και τις εισηγήσεις τους, έδωσαν τους κατευθυντήριους άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχτούν οι εμπλεκόμενοι για την παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού που προγραμματίζεται να εκδώσει το Κ.Π.Ε.

Οι θεματικές ενότητες αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του και σχετίζονται με τα προγράμματα Π.Ε. του Κ.Π.Ε. Μουζακίου: Δάσος, Νερό, Διατροφή, Γεωργία και Απορρίμματα. Οι υποενότητες παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού και τα εργαστήρια που υλοποιήθηκαν αφορούσαν στα εξής θέματα:

  1.  Τρόποι προβληματισμού (ερωτήσεις κρίσης) για ανάδυση ιδεών των μαθητών.
  2.  Οπτικά εργαλεία – μέσα κινητοποίησης.
  3.  Κείμενα ιστοριών ή παραμυθιών ή κείμενα με διαλόγους για κουκλοθέατρο.
  4.  Προτάσεις και περιγραφές παιχνιδιών και προτάσεις δημιουργικών δραστηριοτήτων.
  
 
Περισσότερα Άρθρα...