Προκήρυξη τριήμερου Σεμιναρίου στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου “Το Δάσος” με θέμα: «Δυνατότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Δάσος - Πολυλειτουργική αξιοποίηση των δασικών πόρων»

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» προγραμματίζει τη διοργάνωση τριήμερου Σεμιναρίου στις 5 έως 7 Απριλίου 2013, στους χώρους του Κ.Π.Ε. με θέμα: «Δυνατότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Δάσος - Πολυλειτουργική αξιοποίηση των δασικών πόρων».

Το Σεμινάριο προγραμματίζεται να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι προέρχονται από σχολεία που ανήκουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Το Δάσος», εκπαιδευτικοί από τα συνεργαζόμενα στο Δίκτυο Κ.Π.Ε. και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του.

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου θα καλύψει τα έξοδα διαμονής και διατροφής όλων των συμμετεχόντων και μετακίνησης όλων των συμμετεχόντων στο πεδίο, ενώ τα έξοδα μετακίνησης από και προς το Κέντρο θα βαρύνουν τους ίδιους.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Σεμιναρίου με τις επιμέρους εισηγήσεις και τα εργαστήρια θα ανακοινωθεί, όταν οριστικοποιηθεί, στην ιστοσελίδα του Κ.Π.Ε. Μουζακίου www.kpem.gr.

Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να αποστείλουν τις αιτήσεις τους (επισυνάπτεται ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ) στους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεών τους μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2013, έτσι ώστε οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων να γνωστοποιήσουν στο Κ.Π.Ε. μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013 τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

Η γνωστοποίηση από τους Υπευθύνους παρακαλούμε να γίνει συγκεντρωτικά με επισύναψη της φόρμας εγγραφής του κάθε εκπαιδευτικού στο FAX: 2445043363 ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , ώστε να ζητηθεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. η έγκριση συμμετοχής και μετακίνησής τους.

Οι εκπαιδευτικοί των Κ.Π.Ε. θα αποστείλουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013 τις αιτήσεις τους απ’ ευθείας στο Κ.Π.Ε. Μουζακίου (επισυνάπτεται ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ) στο FAX: 2445043363 ή στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .

Αν ο απαραίτητος αριθμός συμμετεχόντων δεν συμπληρωθεί, τότε θα επιλεγούν εκπαιδευτικοί που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα σχετικό με το «Δάσος» και ανήκουν στις εξής Περιφερειακές Ενότητες εμβέλειας του Κ.Π.Ε.: Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας.

ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΕΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ "ΤΟ ΔΑΣΟΣ"

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

1. 1ο ΓΕ.Λ. ΧΟΛΑΡΓΟΥ

2. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ

3. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΡΜΥΛΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

4. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

5. 1ο ΕΠΑ.Λ. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

6. 4ο ΓΕ.Λ. ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

7. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

8. 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ

9. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

10. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11. 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

12. 5ο ΓΕ.Λ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

13. 1ο ΕΠΑ.Λ. ΥΜΗΤΤΟΥ

14. ΓΕ.Λ. ΜΕΛΙΚΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

15. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΙΧΑΛΙΑΣ

16. 3ο ΓΕ.Λ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

17. 1ο ΓΕ.Λ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

18. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

19. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

20. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

21. 13ο  ΓΕ.Λ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

22. Τ.Ε.Ε. ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΟΦΑΔΩΝ

23. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΥΡΩΝΑ

1. 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

2. ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

3. 14ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

4. 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

5. 5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

6. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

7. 42ο Δ.Σ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

8. 4ο Δ.Σ ΘΕΡΜΗΣ

9. Δ.Σ. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

10. Δ.Σ. ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ

11. 1ο & 2ο ΙΔ. Δ.Σ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

12. 30ο Δ.Σ. ΑΧΑΡΝΩΝ

13. 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

14. 14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

15. 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

16. 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

17. 30ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

18. Δ.Σ. ΤΟΡΩΝΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

 

Υλοποίηση Επιμορφωτικού Σεμιναρίου με θέμα: «Εκπαίδευση στη χρήση και διατήρηση της ενέργειας σε κτίρια»

     Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό του και στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» διοργανώνει τριήμερο Σεμινάριο την 1 έως 3 Φεβρουαρίου 2013, στους χώρους του Κ.Π.Ε. με θέμα: «Εκπαίδευση στη χρήση και διατήρηση της ενέργειας σε κτίρια».

     Το Σεμινάριο θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί (τα ονόματα των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ), οι οποίοι προέρχονται από σχολεία που ανήκουν στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Η Ενέργεια στο Περιβάλλον του Παιδιού», εκπαιδευτικοί σχολείων της εμβέλειας του Κ.Π.Ε. που υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα σχετικό με την «Ενέργεια», εκπαιδευτικοί από τα συνεργαζόμενα στο Δίκτυο Κ.Π.Ε. και μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του.

     Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα την πρώτη ημέρα του Σεμιναρίου να την παρακολουθήσει και η τοπική κοινωνία του Μουζακίου, καθώς θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή ημερίδα με θέμα: «Οικονομική και αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας στο σπίτι».

     Το αναλυτικό πρόγραμμα του Σεμιναρίου μπορείτε να το δείτε εδώ.

 

Σεμινάριο - Εργαστήριο «Σχεδιασμός και Παραγωγή Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας»

  

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο - εργαστήριο με θέμα: «Σχεδιασμός και παραγωγή δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας» το οποίο διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Π.Ε) και τη Σχολική Σύμβουλο Νηπιαγωγών Καρδίτσας στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2012.

Στο επιμορφωτικό αυτό σεμινάριο - εργαστήριο πήραν μέρος νηπιαγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Προσχολικής Αγωγής. Το σεμινάριο εντάσσεται στα πλαίσια προγράμματος που έχει στόχο την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού που αφορά την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για παιδιά προσχολικής ηλικίας και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.

Οι εισηγητές - μέλη ΔΕΠ του Π.Τ.Π.Ε Θεσσαλίας κ. Μαγουλιώτης Απόστολος, κ. Μιχαλοπούλου Αικατερίνη, κ. Τσιλιμένη Αναστασία, κ. Μάγος Κωνσταντίνος, η Σχολική Σύμβουλος κ. Παπαδημητρίου Ευαγγελία, η νηπιαγωγός κ. Βέλκου Βασιλική, ο δάσκαλος και φυσικός κ. Ντελής Ιωάννης από το Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας και τα μέλη της Παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου μέσα από τα εργαστήρια που υλοποίησαν και τις εισηγήσεις τους, έδωσαν τους κατευθυντήριους άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχτούν οι εμπλεκόμενοι για την παραγωγή του εκπαιδευτικού υλικού που προγραμματίζεται να εκδώσει το Κ.Π.Ε.

Οι θεματικές ενότητες αφορούν το περιβάλλον και την προστασία του και σχετίζονται με τα προγράμματα Π.Ε. του Κ.Π.Ε. Μουζακίου: Δάσος, Νερό, Διατροφή, Γεωργία και Απορρίμματα. Οι υποενότητες παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού και τα εργαστήρια που υλοποιήθηκαν αφορούσαν στα εξής θέματα:

  1.  Τρόποι προβληματισμού (ερωτήσεις κρίσης) για ανάδυση ιδεών των μαθητών.
  2.  Οπτικά εργαλεία – μέσα κινητοποίησης.
  3.  Κείμενα ιστοριών ή παραμυθιών ή κείμενα με διαλόγους για κουκλοθέατρο.
  4.  Προτάσεις και περιγραφές παιχνιδιών και προτάσεις δημιουργικών δραστηριοτήτων.
  
 

"Σχεδιασμός και Παραγωγή Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά προσχολικής ηλικίας"

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ.


 

Εργαστήριο με θέμα: "Επισκέψιμοι χώροι" για μέλη Κ.Π.Ε. και Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων

Συνάντηση εργασίας (Σεμινάριο – Εργαστήριο) πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν Υπεύθυνοι, Αναπληρωτές Υπεύθυνοι, Μέλη των Παιδαγωγικών Ομάδων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Θεσσαλίας (Μουζακίου, Περτουλίου-Τρικκαίων, Κισσάβου-Ελασσόνας, Μακρινίτσας), καθώς και οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. 


Το ενδιαφέρον της συνάντησης εστιάστηκε στη δράση καταγραφής επισκέψιμων χώρων και τη δημιουργία ψηφιακών διαδικτυακών χαρτών. Πρόκειται για δράση που ήδη ξεκίνησε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες του Δήμου Μουζακίου. Αφού έγινε παρουσίαση της εμπειρίας και των τεχνικών θεμάτων από τα μέλη του ΚΠΕ Μουζακίου, υπήρξε βιωματική άσκηση πεδίου, όπου οι ομάδες εργασίας κατέγραψαν ενδεικτικούς επισκέψιμους χώρους (Κάστρο Φαναρίου, Οικισμό Καναλίων, Σπηλιά Καραϊσκάκη, μονάδες τυποποίησης προϊόντων περιοχής) και πρότειναν δραστηριότητες.

Τέλος, στην ολομέλεια των ομάδων, συζητήθηκαν παρατηρήσεις και προτάθηκαν βελτιώσεις του εγχειρήματος, ενώ παράλληλα τέθηκαν στόχοι για κοινές δράσεις των συμμετεχόντων με συγκεκριμένους θεματικούς άξονες: Ενέργεια, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Παραγωγικές Διαδικασίες, Επισκέψιμοι Χώροι.

 
Περισσότερα Άρθρα...