Ημερίδα - Εργαστήριο με θέμα: «Χημική και Οικολογική κατάσταση ποτάμιων περιοχών»

Υλοποιήθηκε την Τρίτη 27/6/2023 η ημερίδα-εργαστήριο με θέμα: «Χημική και Οικολογική κατάσταση ποτάμιων περιοχών» από το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μουζακίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Σκοπός της δράσης ήταν η ενημέρωση από τον Ερευνητή του ΕΛΚΕΘΕ κ. Δημητρίου Ηλία, για το «Εθνικό Δίκτυο παρακολούθησης υδάτων» και τις μετρήσεις χημικής και οικολογικής κατάστασης ποταμών, καθώς και η επίδειξη του τρόπου δειγματοληψίας σε διάφορα σημεία με βάση πρωτόκολλα του ΕΛΚΕΘΕ.
Ενδιαφέρον για το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μουζακίου είναι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Τοπικού Δικτύου Π.Ε. "Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο", αλλά και μαθητών σε περιορισμένο αριθμό δειγματολήψεων και μετρήσεων, ιδίως μεγάλων τάξεων στα πλαίσια της μεθοδολογίας της επιστήμης των πολιτών (citizen science). Το ΕΛΚΕΘΕ θα ελέγχει και θα αναλύει τα δείγματα νερού που θα παραλαμβάνει, ενώ συγχρόνως θα αξιολογεί κάποιες μετρήσεις που θα γίνονται στα πλαίσια σχολικών δραστηριοτήτων.
Επίσης συμμετοχή στις δειγματοληψίες είχαν και μέλη της ΑΜΚΕ "Ίταμος" που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια καταγραφής και βελτίωσης της υγείας των ποτάμιων οικοσυστημάτων της περιοχής.
Γενικά η κατάσταση των ποταμών στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας παρουσιάζει προβλήματα, ενώ οι μετρήσεις χημικής κατάστασης που γίνονται πρέπει να επεκταθούν και σε άλλους σταθμούς της περιοχής για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση των ποταμών.
Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις δειγματοληψίες που έγιναν στις περιοχές του Μουζακίου, της Ιτέας και της Καρδίτσας και ακολούθησε συζήτηση.
Το φθινόπωρο θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

 

Διεθνής μέρα μουσείων

 
Στις 18 Μαίου 2023
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Με ημερίδα από ΚΕΠΕΑ Μουζακίου και ΟικόΣφαιρα Στο Χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ωςΔιεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με εκδηλώσεις και δρώμενα, που αφορούν την προβολή του έργου των μουσείων, τη συμμετοχή του κοινού σε αυτά και γενικότερα την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθετόπου. Τo θέμα του φετινού εορτασμού είναι«Μουσεία, Αειφορία
και Ποιότητα Ζωής».
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγω της βεβαρημένης υγειονομικής κατάστασης από την πανδημία Covid επιστρέφει φέτος στον καθιερωμένο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Μαΐου στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας είναι:
ΤΟ ΠΡΩΙ:Ώρα 10:00 - 13:00: «Ο κόσμος μας και οι πλημμύρες:Ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη φύση». Εκπαιδευτική δράση για παιδιά σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου. Κεντρικό θέμα της δράσης είναι η κλιματική κρίση και το φαινόμενο της πλημμύρας με αφορμή την πλημμύρα Ιανός, που έπληξε την περιοχή μας. (Ζαμπάλου Στέλλα , Ντάνης Αντώνης μέλη της Π.Ο του ΚΕΠΕΑ Μουζακίου)
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Εσπερίδα σε συνεργασία με την Οικόσφαιρα Καρδίτσας. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και προβολές οπτικοακουστικού υλικού. Ώρα 19.00 - 20.00: 1) Διατροφή – Δίαιτα –Υγεία από μια Άλλη Οπτική Γωνία (μέσα από προβολή διαφανειών σε Πάουερ Πόϊντ) Σωκράτης Βασιλάκος, γεωπόνος, πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας και τελειόφοιτος του τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής πρ. ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Ώρα 20.00 -20.20: «Ποταμός Γαβράς: Προτάσεις Ανάπλασης και Ανάδειξης Παραποτάμιας Περιοχής στις Παρυφές της Πόλης, ως Πόλος Τουρισμού, Αναψυχής και Αθλητικών Δραστηριοτήτων»
Κώστας Μιχαλάκης, αρχιτέκτονας.
Ώρα 20.20 -20.40: «Τα ποτάμια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με μια ματιά» Αντώνης Ντάνης, εκπαιδευτικός, προϊστάμενος ΚΕΠΕΑ Μουζακίου.
Ώρα 20.40-21.00: «Αφήγηση της ιστορίας του ποταμού Γαβρά και της ιδέας για την αξιοποίηση της παρόχθιας περιοχής του. Η στάση των αρμόδιων φορέων και αρχών της πόλης. Αναφορά σεδυνατότητα διαμόρφωσης τεχνητής λίμνης στην γέφυρα Καράμπαλη. Η περίπτωση της λίμνης Γκιτζή Τρικάλων μέσαπροβολή βίντεο και φωτογραφιών»
Σωκράτης Βασιλάκος, Γεωπόνος, πρόεδρος ΟικόΣφαιρας
Στις εκδηλώσεις αυτές καλούνται να παρευρεθούν φορείς και πολίτες, με σκοπό την ενημέρωσή τους.
Η είσοδος στην παραπάνω εκδήλωση και στη μόνιμη έκθεση τουΑρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό την ημέρα του εορτασμού. Στην πρωινή εκπαιδευτική δράση θα συμμετέχει το 10ο Δημοτικό Καρδίτσας.
 

Επιπτώσεις των κορακοειδών σε αστικό περιβάλλον

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, στην αίθουσα της ΠΕΔ Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Επιπτώσεις των κορακοειδών σε αστικό περιβάλλον - Η περίπτωση του πάρκου Παυσίλυπου στην Καρδίτσα». Κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής του τμήματος Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Περικλής Μπίρτσας, ο οποίος με τις γνώσεις του, την αμεσότητα, τη γλαφυρή παρουσίαση, αλλά και το χιούμορ του, κέρδισε από νωρίς το ακροατήριο. Παρέμβαση έκανε και η Δασοπόνος και Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, κ. Ευρύκλεια Μουζοπούλου που συμμετέχει στην έρευνα για τα κορακοειδή στο Παυσίλυπο.

Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΚΕΠΕΑ Μουζακίου (Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία) και την ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για το Περιβάλλον τον Άνθρωπο και την Ποιότητα Ζωής), με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, τον προβληματισμό, την ανάδειξη του θέματος και για λήψη αποφάσεων από τους αρμόδιους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Η εκδήλωση μεταδόθηκε με Livestraming στις γειτονικές πόλεις των Τρικάλων και Λάρισας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η κ. Λία Ρογγανάκη αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Θεσσαλίας συνδέοντας το θέμα της ημερίδας με θέματα Δημόσιας Υγείας. Χαιρετισμό απέστειλε και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βάσω Ζιάκα. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα είδη κορακοειδών στην Ελλάδα. Τέσσερα από τα οποία απαντούν στην Καρδίτσα και παρέθεσε κάποια στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποιείται για τα κορακοειδή στο Παυσίλυπο για λογαριασμό του Δήμου Καρδίτσας. Το νέο σχετικά είδος είναι τα λεγόμενα χαβαρόνια (corvus frugilegus) που εδώ και 2 χρόνια εμφανίζονται στο Παυσίλυπο με τον πληθυσμό τους να αυξάνει. Τόνισε τα θέματα που σχετίζονται με την ύπαρξή τους, όπως τις κραυγές τους, τη διασπορά των απορριμμάτων τους, τη μετάδοση παθογόνων και ασθενειών, την πιθανότητα επιθετικής συμπεριφοράς σε άλλα ζώα και ανθρώπους, ζημιές σε σπίτια και οχήματα, σε αγροτικές καλλιέργειες και άλλα.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε στους τρόπους μείωσης των επιπτώσεων των κορακοειδών, στους τρόπους με τους οποίους διαχειρίζεται το θέμα στην Ευρώπη σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες, αλλά και στο ηθικό μέρος αφού όλες οι μορφές ζωής έχουν δικαιώματα για την ύπαρξή τους στο φυσικό τους χώρο.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου τέθηκαν θέματα φιλοζωίας, συσχετίστηκε η σχέση τους με τα παγόνια στο Παυσίλυπο, της πετυχημένης απομάκρυνσής τους από αγροικίες, ενώ ο κ. Μπίρτσας και η κ. Μουζοπούλου απάντησαν εύστοχα σε πολλές ερωτήσεις και απορίες. Γενικότερα οι παρευρισκόμενοι, όπως δήλωσαν, έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι για την ενημέρωσή τους στο θέμα αυτό.

Την εκδήλωση κάλυψαν και αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης της πόλης της Καρδίτσας.

Τέλος οι διοργανωτές της εκδήλωσης αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τόσο την Περιφερειακή Ένωση των Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας για την παραχώρηση της αίθουσας όσο και την εταιρεία Compuland που ανέλαβε την κάλυψη της εκδήλωσης με το live streaming. Η διεύθυνση του video της εκδήλωσης είναι: https://www.youtube.com/@PEDKarditsas

Η διεύθυνση της παρουσίασης είναι: https://kpem.gr/kra/kra.pdf

 

«Παρουσίαση του Δευκαλίωνα: Εκπαίδευση για τις Πλημμύρες»



Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μουζακίου σε συνεργασία με τους εξής φορείς:
Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας (Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)
Δ.Δ.Ε. Αχαΐας (Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων)
Δ.Δ.Ε. Έβρου (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων)
Δ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης (Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Δ.Δ.Ε. Κυκλάδων (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων)
Δ.Π.Ε. Μαγνησίας (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων)
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Αργυρούπολης
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Αρχανών
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Δραπετσώνας
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καλαμάτας
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καστοριάς
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Κισσάβου - Ελασσόνας
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Κόνιτσας
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Κρεστένων
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μακρινίτσας
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μολάων
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Ομηρούπολης Χίου
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Πεταλούδων Ρόδου
Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Στυλίδας - Υπάτης
Εργαστηριακό Κέντρο Καρδίτσας και ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας
προβαίνει σε διοργάνωση διαδικτυακής εορταστικής ημερίδας με θέμα: «Παρουσίαση του Δευκαλίωνα: Εκπαίδευση για τις Πλημμύρες» την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 και ώρα 18:30.
Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μουζακίου μετά από πολύμηνη συνεργασία με άλλα Κ.Ε.ΠΕ.Α., Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας και εκπαιδευτικούς σχολείων, έχει προβεί στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού που αφορά τις πλημμύρες με το όνομα «Δευκαλίωνας: Εκπαίδευση για τις πλημμύρες».
Αυτή η ημερίδα είναι η επίσημη παρουσίαση του αποτελέσματος αυτής της συνεργασίας στον εκπαιδευτικό κόσμο της χώρας.
Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης από όλη τη χώρα.
Δήλωση συμμετοχής μπορείτε να κάνετε στη φόρμα: https://forms.gle/jC4e3ivvcfv1TVYs6 και η διεύθυνση προβολής της ημερίδας θα σας έρθει αυτόματα στο e-mail που θα δηλώσετε.
Εάν ο αριθμός συμμετεχόντων ξεπεράσει τον αριθμό που μπορεί να υποστηρίξει η εκπαιδευτική πλατφόρμα WebEx του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, η «Παρουσίαση του Δευκαλίωνα: Εκπαίδευση για τις Πλημμύρες» θα επιδιώξουμε να επαναληφθεί.
 

Διοργάνωση επιμορφωτικών ημερίδων με θέμα: «Πλημμυρικά φαινόμενα και Εκπαίδευση»

Συνάδελφοι, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας μια συχνότητα έντονων πλημμυρικών φαινομένων με επακόλουθες ανθρώπινες απώλειες, υλικές καταστροφές και αλλοίωση του τοπίου.
Ως εκπαιδευτική κοινότητα, και με πρωτοβουλία του Κ.Π.Ε. Μουζακίου μετά το καταστροφικό πέρασμα του "Ιανού" από την περιοχή μας, επιχειρήσαμε να μελετήσουμε το συγκεκριμένο θέμα εξετάζοντας τις αιτίες που οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, τα μέτρα που οφείλει να λαμβάνει η πολιτεία, τις διεθνείς συμβάσεις και τη σχέση με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας δημιουργήθηκε η ομάδα με την ονομασία "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ", στην οποία συμμετέχουν εκπαιδευτικοί σχολείων, εκπαιδευτικών των Κ.Π.Ε., Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Σχολικών Δραστηριοτήτων, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, Ειδικοί Επιστήμονες και Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι στο θέμα των πλημμυρικών φαινομένων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, λοιπόν, στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο, μέλη της ομάδας "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ" διοργανώνουν και συνεργάζονται σε εξ αποστάσεως επιμορφωτικές ημερίδες και σεμινάρια σε όλη τη χώρα.
Οι δράσεις αυτές ξεκινούν στις 2 Ιουνίου και ολοκληρώνονται κοντά στα μέσα του Ιούνη 2021.
Συγκεκριμένα το Κ.Π.Ε. Μουζακίου στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Β' Κύκλος)», σε συνεργασία με το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας προβαίνουν την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 και ώρα 18.00 στη διοργάνωση επιμορφωτικής ημερίδας με θέμα: «Πλημμυρικά φαινόμενα και Εκπαίδευση».
Οι εισηγήσεις και οι δραστηριότητες που θα παρουσιαστούν κατά την επιμορφωτική ημερίδα είναι αποτέλεσμα του εκπαιδευτικού υλικού που προέκυψε αυτή τη σχολική χρονιά, ύστερα από συνεργασία των μελών του "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ".
Στόχος του υλικού που έχει δημιουργηθεί και θα παρουσιαστεί, είναι οι μαθητές/τριες να:
• κατανοήσουν τις ραγδαίες φυσικές αλλαγές και συγκεκριμένα τα πλημμυρικά φαινόμενα
• ενημερωθούν για το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτές
• αντιληφθούν πόσο επηρεάζουν τη ζωή, την οικονομία, το φυσικό περιβάλλον κάθε περιοχής που πλήττεται
• προβληματιστούν πόσο και πώς ο άνθρωπος μπορεί να αναχαιτίσει τέτοια φαινόμενα.
Στην ημερίδα θα μας εισάγει με τις «Σύγχρονες αντιλήψεις για τις πλημμύρες» ο κ. Βουβαλίδης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και θα γίνει μια πρώτη πιλοτική παρουσίαση του υλικού στην εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε μέσω της ανατροφοδότησης από τους/τις συμμετέχοντες/χουσες εκπαιδευτικούς, το υλικό να συμπληρωθεί, να διορθωθεί ή να επεκταθεί.
Η επιμορφωτική ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης των Διευθύνσεων της Θεσσαλίας και η προβολή της θα γίνει μέσα από την εκπαιδευτική πλατφόρμα WebEx του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στην εξής διεύθυνση:
Το πρόγραμμα της ημερίδας της Τρίτης 8 Ιουνίου 2021 μπορείτε να το δείτε εδώ: https://pdfhost.io/v/vc0jkzNS2__862021pdf.pdf.
Αντίστοιχες ημερίδες, σε επίπεδο Θεσσαλίας, θα γίνουν τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Κισσάβου - Ελασσόνας και την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 σε συνεργασία με την Α/θμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Προγράμματα και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις δικές τους ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα.
Σας περιμένουμε!
 
Περισσότερα Άρθρα...