Μέλισσες, επικονιαστές και άνθρωπος

Το ΚΠΕ Μουζακίου σε συνεργασία με το Σύλλογο μελισσοκόμων Καρδίτσας και τον οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα πραγματοποίησαν ημερίδα την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019 και ώρα 18.30 στο εργατικό κέντρο Καρδίτσας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί αλλά κυρίως αρκετά μέλη του συλλόγου μελισσοκόμων Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής στους οποίους εξάλλου και απευθυνόταν.

.Ο πρόεδρος των μελισσοκόμων  Καρδίτσας, κ. Γαλατσιάτος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους σκοπούς και τις προσπάθειες που καταβάλλει το Δ.Σ. των μελισσοκόμων για την αρτιότερη λειτουργία, αλλά και τη λύση διαφόρων προβλημάτων. Τόνισε την ποιότητα του Ελληνικού μελιού σε σχέση με τα εισαγόμενα , κυρίως από τη Κίνα. Στην εισήγησή του που είχε τίτλο «Προϊόντα κυψέλης» επεσήμανε ειδικότερα τα οφέλη από το μέλι, και τα υπόλοιπα προϊόντα κυψέλης. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη σύστασή τους τις ιδιότητες και τη χρήση τους.

.


Ο κ. Ντάνης, υπεύθυνος  του ΚΠΕ Μουζακίου  εισηγήθηκε το θέμα « Αναζητώντας την αξία της επικονίασης»  Ανέφερε ότι η λειτουργία της επικονίασης με τα έντομα υπάρχει πριν από 200 και παραπάνω  εκατομμύρια χρόνια. Τα ζώα επικονιαστές με κυριότερα τα έντομα, απειλούνται σήμερα από τους τρόπους που χειρίζεται ο άνθρωπος το περιβάλλον. Σαν συνέπεια προβάλλει η απειλή για μείωση της αγροτικής παραγωγής και η πείνα. Στη συνέχεια ανάπτυξε τους τρόπους που προτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

.


Ο κ. Κορομπίλιας, εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ Δήμητρας ανέπτυξε το θέμα «To μέλι σαν τρόφιμο» παρουσίασε αναλυτικά την σύσταση του μελιού και τις ιδιότητές του, όπως τη βακτηριοστατική , την αντιοξειδωτική, την θερμιδική και άλλες. Τόνισε την ποιότητα του Ελληνικού μελιού που οφείλεται στην βιοποικιλότητα της Ελληνικής χλωρίδας άρα και την ποιότητα από το νέκταρ το οποίο χρησιμοποιούν οι μέλισσες. Επίσης αναφέρθηκε στο πως το χρησιμοποιούμε, και το χρόνο που μπορούμε να το χρησιμοποιούμε.

.


Ακολούθησε  συζήτηση και τοποθετήσεις, όπου  οι εισηγητές  απάντησαν σε  ερωτήσεις και απορίες  των παρευρισκόμενων και αναπτύχθηκε  μεταξύ τους γόνιμος διάλογος, προβληματισμός και συζήτηση. Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Κουρκούνας Βασίλειοςεκπροσωπώντας το Δήμο Καρδίτσας.

 

Ημερίδα του ΚΠΕ Μουζακίου στις 21 Μαρτίου με θέμα «Αειφορική Εκπαίδευση στα σχολεία»

Έγινε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την αειφορία. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν Διευθυντές Σχολείων και Εκπαιδευτικοί που υλοποιούν προγράμματα και ενδιαφέρονται να προωθήσουν την Αειφορία στα Σχολεία τους.

alt

Στην αρχή η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την αειφορία Κα Ξυνοπούλου Ελένη ανέπτυξε το θέμα «Εκπαίδευση για την Αειφορία και νέες σχολικές δομές»

 

Ημερίδα του ΚΠΕ Μουζακίου με θέμα την Αιολική ενέργεια

 


   Με επιτυχία έγινε την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018  η ημερίδα του ΚΠΕ Μουζακίου για την αιολική ενέργεια. Στη γεμάτη αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, αναπτύχθηκαν οι απόψεις τόσο υπέρ, όσο και κατά των ανεμογεννητριών από ειδικευμένους εισηγητές. Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους. Λόγω του ενδιαφέροντος που υπήρξε, η εκδήλωση ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες. Η εκδήλωση έχει καταγραφεί με livestreaming στο https://www.facebook.com/KarditsaLiveStreaming/videos/2217495245176335 . Παρακάτω μπορείτε να δείτε τους εισηγητές και τις παρουσιάσεις τους:


«Στοχοθεσία της ημερίδας»

Ντάνης Αντώνιος, Υπεύθυνος ΚΠΕ Μουζακίου


«Τα υπέρ και τα κατά της Αιολικής ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Κωτσός Γεώργιος, πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας


«Εμπειρίες από την παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα»

Στεφανάτος Νίκος, Μηχανολόγος  Μηχανικός, Προϊστάμενος Τμήματος Αιολικής Ενέργειας Κέντρου Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΚΑΠΕ) (τηλεδιάσκεψη)


«Κατασκευή Αιολικού πάρκου στο Δήμο Μουζακίου»  

Κοβλακά Στέλλα, Οικονομολόγος, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε .


 «Αιολική Ενέργεια και Περιβάλλον»

Κανελλόπουλος Δημήτρης, Αεροναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στο μάθημα Αιολική Ενέργεια.


«Αιολικά και άλλες λεγόμενες ΑΠΕ -- Θολά σημεία με σκοπιμότητες»

Παυλάκης Δημήτρης, Χημικός Μηχανικός, σύμβουλος Επενδυτικής Τραπεζικής

 

"Αποκεντρωμένες και μικρής κλίμακας ΑΠΕ με προστασία περιβάλλοντος και κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.)"

Κώστας Νικολάου, Διδάσκων Οικολογίας και Κ.ΑΛ.Ο. στο ΑΠΘ, Πρόεδρος του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κ.ΑΛ.Ο. "UnivSSE Coop"


«Προβλήματα στον όγκο  και τον εναλλακτικό τουρισμό από την εγκατάσταση και χρήση των αιολικών πάρκων.» Παντελής Αποστόλης, Φασούλας Χρήστος, εκπρόσωποι του Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας


«Προοπτικές  αιολικής ενέργειας στην Ενεργειακή Συνεταιριστική Επιχείρηση Καρδίτσας (ΕΣΕΚ)» Μπέλλης Βασίλειος, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ)

 

Ολοκλήρωση εργαστηρίου "Δεύτερη ζωή... έχει!" στις 23/11/2018

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, ανήμερα της “Μαύρης Παρασκευής”, πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Κ.Π.Ε. Μουζακίου βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Δεύτερη ζωή… έχει!» και θέμα την επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών για την κατασκευή νέων χρηστικών, αλλά και διακοσμητικών αντικειμένων.

Η έναρξη σηματοδοτήθηκε από την κ. Ζαμπάλου Στέλλα, αναπληρώτρια Υπεύθυνη Λειτουργίας η οποία καλωσόρισε τους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς στο Κέντρο και παρουσίασε τους στόχους του εργαστηρίου. Το εργαστήριο ξεκίνησε με τη θεωρητική προσέγγιση των εννοιών του Υπερκαταναλωτισμού και της αλόγιστης παραγωγής απορριμμάτων, την παρουσίαση διάφορων ιδεών μετατροπής και μεταποίησης συσκευασιών από ποικίλα υλικά, όπως γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, αλλά και ρούχων και υφασμάτων. Κατόπιν, παρουσιάστηκε η τεχνική του ντεκουπάζ (ιστορική αναδρομή, βασικά υλικά και επιφάνειες εφαρμογής, παραδείγματα) και έγινε επίδειξή της από τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου.

Στη συνέχεια οι επιμορφούμενοι μεταφέρθηκαν στην αίθουσα υποδοχής του Κ.Π.Ε. η οποία είχε μετατραπεί σε εργαστήριο με πάγκους και υλικά κατασκευών (πινέλα, χρώματα, χαρτοπετσέτες, ριζόχαρτα, υφάσματα) όπου έβαλαν σε εφαρμογή τις τεχνικές που παρακολούθησαν. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου δημιουργήθηκαν ευφάνταστες συνθέσεις με γυάλινα βαζάκια, μπουκάλια, παλιά ρούχα και υφάσματα, υλικά της φύσης κ.ά.

Tο εργαστήριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, οι οποίοι το έκριναν άκρως επιτυχημένο και εύστοχο δεδομένου ότι συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτισμού (Black Friday) δίνοντας ένα μήνυμα για τον περιορισμό της σπατάλης υλικών αγαθών και την αξιοποίηση υπαρχόντων αντικειμένων με γνώμονα την περιβαλλοντική συνείδηση και τον άμεσο αντίκτυπο στον πλανήτη.

Τέλος, οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη για περισσότερες ανάλογες βιωματικές δράσεις στο χώρο της παιδείας, οι οποίες προάγουν την κατάκτηση ουσιαστικής γνώσης και τη διάχυσή της στα σχολεία.

 

Πρόγραμμα και συμμετέχοντες/χουσες στο εργαστήριο: "Δεύτερη ζωή... έχει!" στις 23.11.2018

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβαίνει στη διοργάνωση επιμορφωτικού εργαστηρίου για εκπαιδευτικούς με θέμα: «Δεύτερη ζωή… έχει!» την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 στους χώρους του Κ.Π.Ε. ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου, καθώς και τα ονόματα των συμμετεχόντων/χουσών, μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Σημείωση: Παρακαλούμε τους/τις συμμετέχοντες/χουσες να φέρετε μαζί σας ένα παλιό γυάλινο μπουκάλι ή γυάλινο βάζο (π.χ. από μέλι) ή ένα πιάτο ΚΑΘΑΡΑ από ΕΤΙΚΕΤΕΣ ή ΚΟΛΛΕΣ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και να διακοσμηθούν στο εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης.

 
Περισσότερα Άρθρα...