Ολοκλήρωση εργαστηρίου "Δεύτερη ζωή... έχει!" στις 23/11/2018

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, ανήμερα της “Μαύρης Παρασκευής”, πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Κ.Π.Ε. Μουζακίου βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Δεύτερη ζωή… έχει!» και θέμα την επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών για την κατασκευή νέων χρηστικών, αλλά και διακοσμητικών αντικειμένων.

Η έναρξη σηματοδοτήθηκε από την κ. Ζαμπάλου Στέλλα, αναπληρώτρια Υπεύθυνη Λειτουργίας η οποία καλωσόρισε τους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς στο Κέντρο και παρουσίασε τους στόχους του εργαστηρίου. Το εργαστήριο ξεκίνησε με τη θεωρητική προσέγγιση των εννοιών του Υπερκαταναλωτισμού και της αλόγιστης παραγωγής απορριμμάτων, την παρουσίαση διάφορων ιδεών μετατροπής και μεταποίησης συσκευασιών από ποικίλα υλικά, όπως γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί, αλλά και ρούχων και υφασμάτων. Κατόπιν, παρουσιάστηκε η τεχνική του ντεκουπάζ (ιστορική αναδρομή, βασικά υλικά και επιφάνειες εφαρμογής, παραδείγματα) και έγινε επίδειξή της από τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου.

Στη συνέχεια οι επιμορφούμενοι μεταφέρθηκαν στην αίθουσα υποδοχής του Κ.Π.Ε. η οποία είχε μετατραπεί σε εργαστήριο με πάγκους και υλικά κατασκευών (πινέλα, χρώματα, χαρτοπετσέτες, ριζόχαρτα, υφάσματα) όπου έβαλαν σε εφαρμογή τις τεχνικές που παρακολούθησαν. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου δημιουργήθηκαν ευφάνταστες συνθέσεις με γυάλινα βαζάκια, μπουκάλια, παλιά ρούχα και υφάσματα, υλικά της φύσης κ.ά.

Tο εργαστήριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, οι οποίοι το έκριναν άκρως επιτυχημένο και εύστοχο δεδομένου ότι συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτισμού (Black Friday) δίνοντας ένα μήνυμα για τον περιορισμό της σπατάλης υλικών αγαθών και την αξιοποίηση υπαρχόντων αντικειμένων με γνώμονα την περιβαλλοντική συνείδηση και τον άμεσο αντίκτυπο στον πλανήτη.

Τέλος, οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη για περισσότερες ανάλογες βιωματικές δράσεις στο χώρο της παιδείας, οι οποίες προάγουν την κατάκτηση ουσιαστικής γνώσης και τη διάχυσή της στα σχολεία.

 

Πρόγραμμα και συμμετέχοντες/χουσες στο εργαστήριο: "Δεύτερη ζωή... έχει!" στις 23.11.2018

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβαίνει στη διοργάνωση επιμορφωτικού εργαστηρίου για εκπαιδευτικούς με θέμα: «Δεύτερη ζωή… έχει!» την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 στους χώρους του Κ.Π.Ε. ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου, καθώς και τα ονόματα των συμμετεχόντων/χουσών, μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Σημείωση: Παρακαλούμε τους/τις συμμετέχοντες/χουσες να φέρετε μαζί σας ένα παλιό γυάλινο μπουκάλι ή γυάλινο βάζο (π.χ. από μέλι) ή ένα πιάτο ΚΑΘΑΡΑ από ΕΤΙΚΕΤΕΣ ή ΚΟΛΛΕΣ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν και να διακοσμηθούν στο εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης.

 

Βίντεο από τραγωδία των κοινών


Εισήγηση του Κου Τσιάμαλου Ηρακλή σχολικού συμβούλου φιλολόγων Καρδίτσας-Μαγνησίας γύρω από τή σκέψη του Αριστοτέλη για τα κοινά.

 

Βίντεο από τραγωδία των κοινών

 

Εισήγηση του Κου Λούκα Ηλία , οικονομολόγου Διευθυντή του Εσπερινού Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις για την εργασία της Ostrom (βραβείο Nobel 2009 για τη δουλειά της πάνω στην τραγωδία των κοινών).

 

Βίντεο από τραγωδία των κοινών

 

Η συζήτηση που ακολούθησε στην ημερίδα

 
Περισσότερα Άρθρα...