Διοργάνωση ημερίδας με θέμα: «Η τραγωδία των κοινών - Μία διαχρονική τραγωδία»

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνει στην Καρδίτσα ημερίδα με θέμα: «Η τραγωδία των κοινών - Μία διαχρονική τραγωδία» για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας (4ος όροφος).

ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα και τα ονόματα των εκπαιδευτικών που δήλωσαν συμμετοχή πριν από τις γιορτές του Πάσχα, αλλά σας ενημερώνουμε πως η ημερίδα θα είναι ανοιχτή για τους εκπαιδευτικούς.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΤΟ ΘΕΜΑ:

«Η τραγωδία των κοινών»

Σημείο αναφοράς για την εξέταση της ανθρώπινης συμπεριφοράς στην διαχείριση των κοινών πόρων

Το 1970 ο βιολόγος γενετιστής Hardin έγραψε ένα άρθρο στο Scientist που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς για πολλές δεκαετίες. Ο σκοπός του ήταν να αναλύσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και να δώσει προτάσεις για λύση. Εξετάζοντας τον προβληματισμό που υπήρχε εκείνη την εποχή, στην επιστημονική αρθρογραφία και σε διάφορα άλλα έντυπα, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι αναζητούσαν τεχνικές λύσεις. Κατά τη γνώμη του το ζήτημα δεν επιδεχόταν τεχνικές λύσεις, αλλά έπρεπε να λυθεί στην πολιτική και κοινωνική σφαίρα.

Συνδέοντάς το και με άλλα προβλήματα παρόμοιας τάξης, που δεν επιδέχονται τεχνική λύση, ανέπτυξε ένα σκεπτικό εξήγησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς όσον αφορά στη διαχείριση κοινών πόρων, που τις περισσότερες φορές οδηγεί σε τραγωδία.

Κάποιες άλλες ιδέες - πολιτικές τοποθετήσεις στο άρθρο αφορούσαν την αντίθεσή του στο «αόρατο χέρι» του Άνταμ Σμιθ, δηλαδή το ότι ο καθένας κυνηγώντας το δικό του συμφέρον προάγει το δημόσιο καλό, καθώς και τη συμφωνία του με την άποψη του Χέγκελ, που ανέλυσαν περαιτέρω οι κλασσικοί του Μαρξισμού, ότι η ελευθερία αναπτύσσεται με την κατανόηση της αναγκαιότητας.

Τη λέξη τραγωδία, τη χρησιμοποιεί όχι σαν συνώνυμο της δυστυχίας, αλλά σαν συμβάν που δείχνει την σοβαρή πλευρά της ασυνείδητης λειτουργίας των ανθρώπων και μπορεί να οδηγήσει σε δυστυχία.

Επίσης μια άλλη σκέψη που διατυπώνει αφορά το πεπερασμένο του κόσμου που ζούμε, ιδιαίτερα σημαντική μια και 50 χρόνια μετά, σύμφωνα με κάποιες απόψεις επιστημόνων έχουμε υπερβεί κάποια οικολογικά όρια στον πλανήτη, φθάνοντας στο κατώφλι του χάους.

Η διαχείριση των κοινών έχει απασχολήσει την πολιτική και φιλοσοφική σκέψη από την αρχαιότητα, και μάλιστα λέγεται ότι ο Hardin ήταν ενήμερος για τις ιδέες του Αριστοτέλη που εξέφρασε στα «Πολιτικά».

O Αριστοτέλης δεν προσπάθησε  να φτιάξει  με τη φαντασία του το ιδανικό πολίτευμα, όπως έκανε ο Πλάτωνας. Παρατήρησε, ερεύνησε, αναρωτήθηκε, δημιούργησε ορισμούς φαινομένων, ταξινόμησε κατηγορίες και υποκατηγορίες. Με άλλα λόγια, ανάλυσε τη φύση της Πολιτικής, δείχνοντας δρόμους στους φιλοσόφους όλων των εποχών. Οι σκέψεις του μας θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις σχετικά πρόσφατες προσεγγίσεις των κοινωνιολόγων του 20ου αιώνα.

Φίλος του βασιλιά της Μακεδονίας, δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ταξιδιώτης σε αρκετά μέρη ο Αριστοτέλης γνώρισε την εξουσία σε διάφορες μορφές. Τα «Πολιτικά» του τροφοδοτήθηκαν από τις εμπειρίες του, τις παρατηρήσεις του και την έρευνα. Ταυτόχρονα όμως, η σκέψη του διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη ζωή του στην Αθήνα και την επαφή του με τον Πλάτωνα και άλλους φιλοσόφους. Ο Αριστοτέλης, ως αποστολή της οργανωμένης Πολιτείας ορίζει το κοινό καλό των πολιτών. Ως προϋπόθεση θέτει την  πνευματική καλλιέργεια όλων των πολιτών. Ως δεύτερη προϋπόθεση τοποθετεί την ενεργή εμπλοκή των πολιτών. Οι έννοιες των ενεργών και σκεπτόμενων πολιτών που διασφαλίζουν την αυτάρκεια και την ευτυχία μιας κοινωνίας, επινοήθηκαν από τον Αριστοτέλη και παραμένουν επίκαιρες ως σήμερα. 

Το άρθρο του Hardin, όπως συμβαίνει συνήθως, δέχτηκε δικαιολογημένες, αλλά και υπερβολικές επικρίσεις μέχρι σήμερα. Έγινε σημείο αναφοράς στην πολιτική και την επιστήμη. Μια σημαντική στιγμή ήταν η βράβευση της Elinor Ostrom με το βραβείο Nobel στα οικονομικά, κυρίως επειδή, μετά από 50 ετών έρευνες, απέδειξε ότι οι τοπικές κοινωνίες διαχειρίζονται καλύτερα από το κράτος και τις εταιρείες τους κοινούς πόρους. Η Ostrom απέκρουσε το συμπέρασμα του Χάρντιν χρησιμοποιώντας στην επιχειρηματολογία της το παιχνίδι του διλήμματος του φυλακισμένου, γνωστό παράδειγμα της θεωρίας των παιγνίων.

Η θεωρία που ανέπτυξε αμφισβητεί ότι μια διακυβέρνηση από τα πάνω προς τα κάτω, είτε δεξιά (κυβέρνηση) είτε αριστερή, μπορεί να λύσει τα προβλήματα βιωσιμότητας του πλανήτη. Η Ostrom στηρίζει αυτήν τη θέση προβάλλοντας την ικανότητα των ανθρώπων για αυτοδιαχείριση. Μέσα από τις πολυετείς έρευνές της η Όστρομ παρατήρησε ορισμένες ομοιότητες ανάμεσα σε αυτοοργανωμένους θεσμούς Πόρων Κοινής Διαχείρισης (ΠΚΔ) που αντέχουν στο χρόνο. Η Ostrom (1990), προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική διακυβέρνηση των κοινών με τον όρο «αρχές σχεδιασμού», τις οποίες η οργανωτική δομή αυτοδιαχείρισης ενός ΠΚΔ πρέπει να σεβασθεί προκειμένου να είναι πετυχημένη. Για την επιτυχή εφαρμογή των αρχών σχεδιασμού, η Ostrom πιστεύει, θα πρέπει οι άνθρωποι να είναι πρόθυμοι να δεσμευτούν ότι θα συμμορφωθούν σε κανόνες, όπου ο ένας θα επιτηρεί τις ενέργειες και το βαθμό συμμόρφωσης του άλλου, και ότι θα αναπαράγουν τους θεσμούς των κοινόκτητων πόρων από γενιά σε γενιά.

Η τραγωδία των κοινών δεν αποτελεί μια αναπόφευκτη κατάληξη. Αν και αναμφίβολα έχουν συμβεί τραγωδίες, για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έχουν επιδείξει δείγματα συλλογικής οργάνωσης και έχουν καταφέρει να διαχειριστούν με επιτυχία τους κοινούς πόρους. Παραδείγματα επιτυχούς αυτοδιαχείρισης των κοινών αναφέρονται εκτενώς στη βιβλιογραφία και ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται τα χωριά Τέρμπελ της Ελβετίας, Χιράνο, Ναγκάικε και Γιαμανόκα της Ιαπωνίας, καθώς και ο θεσμός του Τσελιγκάτου στη χώρα μας. Αντιθέτως πεδία εφαρμογής ενδεχομένως της τραγωδίας των κοινών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι περιπτώσεις της υποβάθμισης των βοσκότοπων, η υπεραλίευση, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ρύπανση του νερού, η εξαφάνιση σπάνιων ειδών κ.α.

Λούκας Ηλίας, Οικονομολόγος - Διευθυντής Εσπερινού Γυμνασίου με Λ.Τ. Καρδίτσας

Ντάνης Αντώνης, Χημικός - Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Μουζακίου

Τσιάμαλος Ηρακλής, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Καρδίτσας - Μαγνησίας

 

Ημερίδα με θέμα: "Ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων - Διαχείριση κενών συσκευασιών"

Την Παρασκευή στις 11 Μαρτίου 2016 στο Κινηματοθέατρο του Δήμου Μουζακίου έγινε ημερίδα με θέμα: "Ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων - Διαχείριση κενών συσκευασιών", την οποία διοργάνωσε ο Δήμος Μουζακίου σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Μουζακίου.

Είναι γνωστό ότι από τη μη ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων προκύπτουν σοβαρά προβλήματα και κίνδυνοι υγείας, τόσο για τους αγρότες που τα χρησιμοποιούν, όσο και για όλους μας, αφού όλοι καταναλώνουμε τρόφιμα που ενδεχομένως να είναι επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σ' αυτά, αφού οι ουσίες αυτές τα επηρεάζουν περισσότερο, αλλά και κινδυνεύουν από ατυχήματα.

Την ημερίδα χαιρέτησε ο Δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της Π.Ε.Δ. κ. Κωτσός Γιώργος που τόνισε τη σημασία της ημερίδας και την αποφασιστικότητα του Δήμου να δουλέψει στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ αναφέρθηκε και στη σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας πριν από μερικές μέρες. Ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. κ. Ντάνης Αντώνης σημείωσε τα προβλήματα του περιβάλλοντος από τα φυτοφάρμακα και αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Για την προώθηση της ορθής χρήσης των φυτοφαρμάκων έχει συσταθεί μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν ο Δήμος και το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, γεωπόνοι, εκπαιδευτικοί, το ΚΕΓΕ Δήμητρα, το Τ.Ε.Ι. Τεχνολογίας Τροφίμων, ενώ αναμένεται να πλαισιωθεί και από άλλους φορείς.

Ο συντονιστής της ομάδας κ. Καλαμπαλίκης Θωμάς, εκπαιδευτικός του ΓΕ.Λ. Μουζακίου, παρουσίασε ερωτήματα της κοινής γνώμης, έρευνες σχετικές με την χρήση των φυτοφαρμάκων, τα αποτελέσματα των εργασιών της ομάδας και τις προτάσεις που κατέληξε. Για την υλοποίηση των προτάσεων απαιτούνται συντονισμένες δράσεις από όλους τους φορείς, ειδικά στο θέμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών και του μαθητικού πληθυσμού.

Στη συνέχεια η γεωπόνος κ. Κατή Βάγια παρουσίασε εκ μέρους του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου το θέμα: “Ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων στο πλαίσιο της  Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας”. Αφού εξήγησε, πώς οι αρχές της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας, το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε, αλλά και η ανάγκη προστασίας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος οδηγούν στην ορθολογική χρήση των γεωργικών  φαρμάκων, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ECOPEST που εφαρμόστηκε σε γεωργική περιοχή της λίμνης Κωπαΐδας, αφορούσε και τη χρήση των φυτοφαρμάκων και είχε θετικά αποτελέσματα (βραβεύτηκε στην Ευρώπη).

Η επόμενη εισήγηση είχε ως θέμα: “Διαχείριση των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων” και έγινε από την κ. Υδραίου Φραντζέσκα, Διευθύντρια του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας. Παρουσίασε την εξέλιξη σχετικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν αρκετές περιοχές στην Ελλάδα, τα προβλήματα που υπάρχουν και εστίασε στην ευκολία με την οποία μπορεί να γίνει με σωστούς όρους η διαχείριση των κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων.

Την εκδήλωση έκλεισε η κ. Φασιανού Παρασκευή, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής Δήμου Μουζακίου, που αφού ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους τόνισε την ανάγκη περαιτέρω δράσεων που προτίθεται να αναλάβει ο Δήμος για το θέμα αυτό.


Η ημερίδα αυτή εντάχθηκε σε μια σειρά δράσεων που υλοποιεί το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε συνεργασία με τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και τις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες σκοπεύει να συνεχίσει.

 

Συνέχεια συνεργασίας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου με φορείς της Τοπικής Κοινωνίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη


Στη συνέχεια της συνεργασίας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου με τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, οργανώθηκαν την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016, εργαστήρια για θέματα που είχαν προκύψει σε προηγούμενη συνάντηση και αφορούσαν:

  1. Τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων (περίπτωση Μουζακίου)

  2. Την ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων  

  3. Την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην ορεινή Αργιθέα

Στις ομάδες, εκτός από το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, όπως:

Η ΠΑΔΥΘ, ο Δήμος Μουζακίου, η Δημοτική Κοινότητα Μουζακίου, εκπαιδευτικοί σχολείων Μουζακίου, εργολάβοι αποκομιδής απορριμμάτων

Το ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας, το ΚΕΓΕ Δήμητρα, ενώ υλικό έστειλε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο

Ο Δήμος Αργιθέας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων, η Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝΚΑ) και ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ)  

Για τη λειτουργικότητα της κάθε ομάδας ο αριθμός των φορέων που κλήθηκαν ήταν περιορισμένος. Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να προσανατολιστεί το Κ.Π.Ε. Μουζακίου στις δράσεις ευαισθητοποίησης και πληροφόρησης για τα συγκεκριμένα θέματα, αλλά να προκύψουν και προτάσεις και δράσεις που οι φορείς μπορούν να αναλάβουν στα πλαίσια του ρόλου τους για να βελτιώσουν τις υπάρχουσες καταστάσεις.

Ο συντονισμός με τους παραπάνω φορείς, αλλά και με άλλους, είναι μονόδρομος για την αποτελεσματικότητα των οποιωνδήποτε δράσεων που αφορούν την κοινωνία και βεβαίως και τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τα αποτελέσματα των εργασιών μπορείτε να τα βρείτε εδώ:

  1. Για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων (περίπτωση Μουζακίου)

  2. Για την ορθή χρήση των φυτοφαρμάκων 

  3. Για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην ορεινή Αργιθέα

Το Κ.Π.Ε. ευχαριστεί τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του. Θα συνεχίσει τις επαφές του και με άλλους φορείς, ιδίως τους Δήμους της Π.Ε. Καρδίτσας για τα προαναφερθέντα θέματα, αλλά και για άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα που θίχτηκαν σε προηγούμενη συνάντηση.

 

Απολογισμός Ημερίδας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου για την Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το Κ.Π.Ε. Μουζακίου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Tοπική αυτοδιοίκηση και εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη» στις 13 Οκτωβρίου 2015.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν αιρετοί εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης.

Από την πλευρά του Κ.Π.Ε. έγινε παρουσίαση των δράσεων των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ενώ οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, παρουσίασαν την κατάσταση σχετικά με τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούνται στα σχολεία αρμοδιότητάς τους. 

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενημέρωσαν για τα κυριότερα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις δυσκολίες που συναντούν και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την επίλυσή τους. Πολλά προβλήματα είναι κοινά, αλλά υπάρχουν και ιδιαίτερα ζητήματα σε κάθε Δήμο.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για θέματα που αφορούν την συμπεριφορά των πολιτών και κατατέθηκαν προτάσεις για τις προσπάθειες που πρέπει να ληφθούν για αλλαγή σε φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση.

Ανάμεσα στα θέματα που θίχτηκαν κυριάρχησε το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, της ανακύκλωσης και των φυτοφαρμάκων. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα ανάπτυξης με έμφαση στην αγροτική παραγωγή, θέματα που αφορούν στη ρύπανση των υδάτων και την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, τον βιολογικό καθαρισμό, την ελλιπή προστασία των δασών και των ρεμάτων, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τις ανεμογεννήτριες, την εγκατάλειψη του ορεινού όγκου με πετρογέφυρα και μνημεία να κινδυνεύουν να χαθούν και περιοχές να πλημμυρίσουν, την ανεξέλεγκτη απόθεση μπαζών, το θέμα της εκτροπής του Αχελώου και άλλα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν από τον Δήμο Καρδίτσας ο Αντιδήμαρχος κ. Αντωνίου Σωτήριος, από τον Δήμο Παλαμά ο Δντιδήμαρχος κ. Τζέλλας Κωνσταντίνος, από τον Δήμο Μουζακίου ο δημοτικός υπάλληλος κ. Φραγκόπουλος Δημήτριος, από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα ο Δήμαρχος κ. Τσιαντής Δημήτριος και από τον Δήμο Αργιθέας ο Δήμαρχος κ. Τσιβόλας Λάμπρος και ο Αντιδήμαρχος κ. Καραγιώργος Αθανάσιος. Επίσης, παραβρέθηκε και συμμετείχε ενεργά στην ημερίδα ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Καρανίκας Θωμάς.

Το Κέντρο ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα τους Δήμους για τη συμμετοχή τους και θα επιδιώξει μια πιο συστηματική συνεργασία μαζί τους, όπως και με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για την αντιμετώπιση των τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, σύμφωνα με τις αρχές και διαδικασίες της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Ημερίδα στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2015

«Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» και της «Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» διοργανώνει ημερίδα για εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των έξι (6) Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18.15 στο Επιμελητήριο Καρδίτσας (Ηρώων Πολυτεχνείου 3).

Στην ημερίδα το Κ.Π.Ε Μουζακίου, θα παρουσιάσει στους εκπαιδευτικούς και τους αιρετούς της Τ.Α. της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας τα προγράμματα και τα Δίκτυα Π.Ε. των Κ.Π.Ε. Θεσσαλίας. Επίσης, θα παρουσιαστούν οι δράσεις και τα προγράμματα των σχολικών περιβαλλοντικών ομάδων από τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων της  Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα παρουσιάσουν από την πλευρά τους τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως αυτά καταγράφονται στον Δήμο τους. Ο Δήμος Καρδίτσας θα εκπροσωπηθεί από τον Δήμαρχο κ. Αλεξάκο Φώτιο και τον Αντιδήμαρχο κ. Αντωνίου Σωτήριο, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα από τον Δήμαρχο κ. Τσιαντή Δημήτριο, ο Δήμος Μουζακίου από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τόλια Σοφία, ο Δήμος Σοφάδων από τον Αντιδήμαρχο – Υπεύθυνο για θέματα παιδείας κ. Αγγελόπουλο Βασίλειο, ο Δήμος Παλαμά από τον Αντιδήμαρχο κ. Τζέλλα Κωνσταντίνο και ο Δήμος Αργιθέας από τον Αντιδήμαρχο κ. Καραγιώργο Αθανάσιο.

Σκοπός της συνάντησης είναι, αφενός οι εκπρόσωποι της Τ.Α. να εκθέσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και τις προτεραιότητες που δίνουν στην αντιμετώπισή τους και να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες των σχολικών μονάδων, αφετέρου οι εκπαιδευτικοί να τις λάβουν υπόψη τους στην επιλογή των προγραμμάτων Π.Ε. που υλοποιούν ή προτίθενται να υλοποιήσουν και να αποτελέσει τη βάση για μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, καθώς και αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των έξι (6) Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 
Περισσότερα Άρθρα...