Ημερίδα «Συνεταιρισμοί και ορθές πρακτικές με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη»


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Καρδίτσας της ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε. διοργανώνουν ημερίδα για το ευρύ κοινό την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 10:30 στην αίθουσα της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΔΚ) στην Καρδίτσα (Μεγ. Αλεξάνδρου 34) με θέμα: «Συνεταιρισμοί και ορθές πρακτικές με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη»

Η ημερίδα αποσκοπεί να προσεγγίσει τη συμβολή και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν με τις δράσεις τους οι συνεταιρισμοί και οι κινήσεις πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης θα διερευνηθούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας, αλλά και τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας των συνεταιρισμών. Ακόμη θα αναφερθούν περιπτώσεις καλών πρακτικών σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και πολλοί εκπρόσωποι συνεταιρισμών που αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά με τις εμπειρίες τους στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

«Συνεταιρισμοί και ορθές πρακτικές με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη»

15 Δεκεμβρίου 2013

Ώρες/Διάρκεια

Θέματα/Εισηγητές

10.30 – 10.45

Προσέλευση συμμετεχόντων - Χαιρετισμοί

10.45 – 11.15

«Η διπλή φύση του συνεταιρισμού και οι διεθνείς συνεταιριστικοί κανόνες»

Παπαφιλίππου Ασπασία, Δρ. Κοινωνιολογίας - Πολιτικών Επιστημών,  Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

11.15 – 11.45

«Οριοθετήσεις της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας»

Νικολάου Κωνσταντίνος, Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

11.45 – 12.00

Διάλειμμα

12.00 – 12.30

«Συνεργατισμός και Συνεταιρισμοί Καρδίτσας»

Μπαλτάς Αθανάσιος, Γεωπόνος, Υπεύθυνος Τμήματος Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Χώρου Αναπτυξιακής Καρδίτσας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α., Επικεφαλής Europe Direct Καρδίτσας

12.30 – 12.45

Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας

Κουλοσούσας Γεώργιος, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας

12.45 – 13.00

Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας Πιερίας «Θες Γάλα πιες»

Χαρδαλούπας Ανδρέας, Εκπρόσωπος Συνεταιρισμού «Θες Γάλα πιες»

13.00 – 13.45

Ερωτήσεις - Συζήτηση

 

Βιώσιμη Ανάπτυξη και τοπικά προϊόντα


Πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Ιουνίου στο ΚΠΕ Μουζακίου στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης Διημερίδα με θέμα 
«Βιώσιμη Ανάπτυξη και τοπικά προϊόντα» Η Διημερίδα απευθυνόταν στο Σύλλογο Γυναικών Παλαμά στα πλαίσια των συνεργασιών του ΚΠΕ με φορείς και συλλόγους.

Μετά το καλωσόρισμα από πλευράς της Π.Ο του ΚΠΕ Μουζακίου , η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά Κα Μαντοπούλου Π. ενημέρωσε για τη δράση του Συλλόγου και το πλαίσιο της συνεργασίας ενώ ο αντιδήμαρχος Μουζακίου Κος Καλλιώρας Θ. χαιρέτισε την εκδήλωση.

Στη συνέχεια ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Κος Ντάνης παρουσίασε τις δράσεις του ΚΠΕ που αφορούν την Δια Βίου Μάθηση για ενηλίκες στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και τόνισε ότι η έννοια της Βιώσιμης γεωργίας προϋποθέτει την ανάπτυξη τοπικών οικονομιών και τη δυνατότητα των παραγωγών να έχουν ένα καλό εισόδημα.

Ο Επιχειρηματικός σύμβουλος Επιμελητηρίου ΚαρδίτσαςΚος Μαυρογιάννης Μ. αναφέρθηκε στη δράση του Δικτύου Τροφίμων και Ποτών του Ν.Καρδίτσας που αντιπροσωπεύει μερικές δεκάδες επιχειρήσεων, τις προσπάθειες που γίνονται για την τυποποίηση των προϊόντων και τις δυσκολίες που υπάρχουν , καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης από τους καταναλωτές των τοπικών προϊόντων.

Η Κα Μαλισσιόβα Ελ, Καθηγήτρια Εφαρμογών του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας μίλησε για την ασφάλεια τροφίμων, τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνονται ιδίως στα ζωικά τρόφιμα για την αποτροπή κινδύνων τόσο στην διαδικασία μαγειρέματος όσο και στην συντήρηση των τροφίμων.


Οι εισηγήσεις της Παρασκευής τελειώσανε με την εισήγηση του
Κου Καραθάνου Αθ, Εργαστηριακού συνεργάτη τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Θεσσαλίας που αφορούσε τον Οργανοληπτικό έλεγχο των Τροφίμων. Τόνισε ότι ο Οργανοληπτικός Έλεγχος είναι ένας επιστημονικός κλάδος που χρησιμοποιείται για την μέτρηση, την ανάλυση και την ερμηνεία των ερεθισμάτων των χαρακτηριστικών των τροφίμων, όπως αυτά γίνονται αντιληπτά από τις αισθήσεις. Τέλος έγινε εργαστήριο Οργανοληπτικού Ελέγχου με τοπικά τρόφιμα και ποτά, στα οποία εφαρμόστηκαν οι θεωρητικές γνώσεις των αρχών και της μεθοδολογίας, που παρουσιάστηκαν στην εισήγηση.

Το Σάββατο έγιναν οι παρακάτω επισκέψεις:

  • Στο αποστακτήριο του Κου Παγούρα Δ. και το οινοποιείο του Κου Καραλή Δ. στο Μουζάκι που παράγει τον Γόμφιο Οίνο. Ο Κος Παγούρας ενημέρωσε για τις προδιαγραφές και τη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων που παράγουν ενδιαφέροντα τοπικά προϊόντα.


  • Στο «Αντάμικο» ένα συνεταιριστικό βιολογικό αγρό στην περιοχή των Τρικάλων. Ο Κος Μπίλλας Ι., βιοκαλλιεργητής, παρουσίασε την προσπάθεια πολλών ανθρώπων να παράγουν συλλογικά και να έχουν αυτάρκεια αλλά και τοπικά προϊόντα που να είναι υγιεινά και σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.  


  • Στο «Μουσείο Γεύσης» κατάστημα βιολογικών προϊόντων στα Τρίκαλα όπου τα τοπικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το 40% των πωλούμενων προϊόντων στο κατάστημα.  Ο Κος Κωτούλας Ν. αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την προώθηση των βιολογικών και τοπικών προϊόντων μέσα από εκδηλώσεις και συνεργασίες και με άλλους φορείς.

 

Η διημερίδα έκλεισε με επιτυχία καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν επωφελής από όλες τις πλευρές και αναπτύχθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασία πάνω σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

 

 

Διημερίδα με τους φοιτητές της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών

   


 Το ΚΠΕ  Μουζακίου στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία»  διοργάνωσε στις 21 και 22 Μαρτίου 2013 διημερίδα για τους φοιτητές του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Οικοσυστήματα και βιοποικιλότητα – Διαχείριση και εκπαίδευση». Η διημερίδα είχε σαν στόχους την απόκτηση θεωρητικών γνώσεων από τους φοιτητές, αλλά και την απόκτηση εμπειρίας μέσω των επισκέψεων σε οικοσυστήματα και αγροτικές επιχειρήσεις, και συζητήσεων με αρμόδιους γύρω από τα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης. Επιπλέον οι φοιτητές γνώρισαν τις δράσεις που υλοποιεί το ΚΠΕ Μουζακίου και αφορούν σε θέματα βιώσιμης γεωργίας, αλλά και στα διάφορα οικοσυστήματα που συνδέονται με τα προγράμματά του, όπως είναι το δάσος και οι υγρότοποι.


Τη διημερίδα παρακολούθησαν 50 φοιτητές με επικεφαλής τον Πρόεδρο του τμήματος Κο Σφουγγάρη Αθανάσιο. Οι δευτεροετείς φοιτητές επίσης επισκέφτηκαν τοπικά οινοποιεία των κυρίων Παγούρα και Καραλή, και είχαν συζήτηση με τον Κο Κολοσούσα πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φαναρίου και προσωρινό πρόεδρο του συνεταιρισμού για την στέβια καθώς και με μέλη του συνεταιρισμού. Επίσης συζήτησαν με τον Δήμαρχο του Μουζακίου Κο Κωτσό Γ. , τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κ.ο Κωστή Δ. και τον δασάρχη Μουζακίου Κο Παπουτσή Φ. για θέματα αγροτικής ανάπτυξης  της περιοχής.

    Ενδιαφέρουσες ήταν επίσης οι εισηγήσεις του Κου Σφουγγάρη με θέμα «Διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσα από τη διαχείριση των αγροτικών οικοσυστημάτων» και της Κας Πλεξίδα Σοφίας – Υποψήφια Διδάκτορα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Βιοποικιλότητα διαχειριζόμενων και φυσικών οικοσυστημάτων ημιορεινών περιοχών».

   Στην επιστροφή οι φοιτητές επισκέφθηκαν το Αγροτικό – Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας και ξεναγήθηκαν στους χώρους του.


 

Ημερίδα «Αειφορική Διαχείριση των Προϊόντων Ξύλου»

          

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα σεμιναρίων του Κ.Π.Ε. Μουζακίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Αειφορική Διαχείριση των Προϊόντων Ξύλου» και αφορούσε επαγγελματίες της περιοχής του Μουζακίου και της Πύλης που εργάζονται στο χώρο του ξύλου και του επίπλου.

Οι εισηγήσεις περιελάμβαναν θέματα που αφορούσαν στην αντιμέτωπιση προβλημάτων στις επιχειρήσεις αυτές, σε ευκαιρίες και προτάσεις για εξαγωγές στον κλάδο, όπως και νέα προϊόντα στο χώρο, προσέχοντας πάντα, όμως, τη διαχείριση της πρώτης ύλης με σκοπό την αειφορία.

Συγκεκριμένα:

Ο Δρ. Μάριος Τρίγκας - Ειδικός σε θέματα μάρκετινγκ και προώθησης πωλήσεων σε επιχειρήσεις ξύλου έκανε εισήγηση με θέμα «Επενδύσεις και οικονομικά κίνητρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις επιχειρήσεις ξύλου και επίπλου την εποχή της κρίσης»

Ο Δρ. Γεώργιος Νταλός - Καθηγητής / Τεχνολόγος Ξύλου, Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου μίλησε για «Ευκαιρίες από εξαγωγές στον κλάδο του ξύλου - επίπλου. Υποχρεώσεις και πιστοποιήσεις», καθώς και για τα «Νέα προϊόντα στον κλάδο των ξύλινων κατασκευών»

Ο Δρ. Αδαμάντιος Σιδεράς - Τεχνολόγος Ξύλου μίλησε για την «Αειφορική διαχείριση των προϊόντων ξύλου – Κύκλος ζωής»

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μουζακίου, κ. Γκαραβέλα Ηλία, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για συνεργασία και δικτύωση μεταξύ των επιχειρήσεων Ξύλου και Επίπλου στην περιοχή του Μουζακίου και της Πύλης.


 

Ημερίδα για την τοπική κοινωνία του Μουζακίου

Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται ανοιχτή ημερίδα για την τοπική κοινωνία του Μουζακίου με θέμα: «Οικονομική και αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας στο σπίτι» στο Δημοτικό Κινηματοθέτρο Μουζακίου. Η ημερίδα διεξάγεται την πρώτη μέρα του επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς που υλοποιεί το Κ.Π.Ε. Μουζακίου.

     

 
Περισσότερα Άρθρα...