Διημερίδα με τους φοιτητές της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών

   


 Το ΚΠΕ  Μουζακίου στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία»  διοργάνωσε στις 21 και 22 Μαρτίου 2013 διημερίδα για τους φοιτητές του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Οικοσυστήματα και βιοποικιλότητα – Διαχείριση και εκπαίδευση». Η διημερίδα είχε σαν στόχους την απόκτηση θεωρητικών γνώσεων από τους φοιτητές, αλλά και την απόκτηση εμπειρίας μέσω των επισκέψεων σε οικοσυστήματα και αγροτικές επιχειρήσεις, και συζητήσεων με αρμόδιους γύρω από τα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης. Επιπλέον οι φοιτητές γνώρισαν τις δράσεις που υλοποιεί το ΚΠΕ Μουζακίου και αφορούν σε θέματα βιώσιμης γεωργίας, αλλά και στα διάφορα οικοσυστήματα που συνδέονται με τα προγράμματά του, όπως είναι το δάσος και οι υγρότοποι.


Τη διημερίδα παρακολούθησαν 50 φοιτητές με επικεφαλής τον Πρόεδρο του τμήματος Κο Σφουγγάρη Αθανάσιο. Οι δευτεροετείς φοιτητές επίσης επισκέφτηκαν τοπικά οινοποιεία των κυρίων Παγούρα και Καραλή, και είχαν συζήτηση με τον Κο Κολοσούσα πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φαναρίου και προσωρινό πρόεδρο του συνεταιρισμού για την στέβια καθώς και με μέλη του συνεταιρισμού. Επίσης συζήτησαν με τον Δήμαρχο του Μουζακίου Κο Κωτσό Γ. , τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κ.ο Κωστή Δ. και τον δασάρχη Μουζακίου Κο Παπουτσή Φ. για θέματα αγροτικής ανάπτυξης  της περιοχής.

    Ενδιαφέρουσες ήταν επίσης οι εισηγήσεις του Κου Σφουγγάρη με θέμα «Διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσα από τη διαχείριση των αγροτικών οικοσυστημάτων» και της Κας Πλεξίδα Σοφίας – Υποψήφια Διδάκτορα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Βιοποικιλότητα διαχειριζόμενων και φυσικών οικοσυστημάτων ημιορεινών περιοχών».

   Στην επιστροφή οι φοιτητές επισκέφθηκαν το Αγροτικό – Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας και ξεναγήθηκαν στους χώρους του.


 

Ημερίδα «Αειφορική Διαχείριση των Προϊόντων Ξύλου»

          

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα σεμιναρίων του Κ.Π.Ε. Μουζακίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Αειφορική Διαχείριση των Προϊόντων Ξύλου» και αφορούσε επαγγελματίες της περιοχής του Μουζακίου και της Πύλης που εργάζονται στο χώρο του ξύλου και του επίπλου.

Οι εισηγήσεις περιελάμβαναν θέματα που αφορούσαν στην αντιμέτωπιση προβλημάτων στις επιχειρήσεις αυτές, σε ευκαιρίες και προτάσεις για εξαγωγές στον κλάδο, όπως και νέα προϊόντα στο χώρο, προσέχοντας πάντα, όμως, τη διαχείριση της πρώτης ύλης με σκοπό την αειφορία.

Συγκεκριμένα:

Ο Δρ. Μάριος Τρίγκας - Ειδικός σε θέματα μάρκετινγκ και προώθησης πωλήσεων σε επιχειρήσεις ξύλου έκανε εισήγηση με θέμα «Επενδύσεις και οικονομικά κίνητρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις επιχειρήσεις ξύλου και επίπλου την εποχή της κρίσης»

Ο Δρ. Γεώργιος Νταλός - Καθηγητής / Τεχνολόγος Ξύλου, Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου μίλησε για «Ευκαιρίες από εξαγωγές στον κλάδο του ξύλου - επίπλου. Υποχρεώσεις και πιστοποιήσεις», καθώς και για τα «Νέα προϊόντα στον κλάδο των ξύλινων κατασκευών»

Ο Δρ. Αδαμάντιος Σιδεράς - Τεχνολόγος Ξύλου μίλησε για την «Αειφορική διαχείριση των προϊόντων ξύλου – Κύκλος ζωής»

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Μουζακίου, κ. Γκαραβέλα Ηλία, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για συνεργασία και δικτύωση μεταξύ των επιχειρήσεων Ξύλου και Επίπλου στην περιοχή του Μουζακίου και της Πύλης.


 

Ημερίδα για την τοπική κοινωνία του Μουζακίου

Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται ανοιχτή ημερίδα για την τοπική κοινωνία του Μουζακίου με θέμα: «Οικονομική και αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας στο σπίτι» στο Δημοτικό Κινηματοθέτρο Μουζακίου. Η ημερίδα διεξάγεται την πρώτη μέρα του επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς που υλοποιεί το Κ.Π.Ε. Μουζακίου.

     

 

Ημερίδα «Κοινωνικές και Οικονομικές Διαστάσεις της Διατροφής των παιδιών στο Σχολείο»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «Κοινωνικές και Οικονομικές Διαστάσεις της Διατροφής των παιδιών στο Σχολείο», την οποία διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Καρδίτσας στις 18 Δεκεμβρίου 2012.

Στο πλαίσιο των κύριων εισηγήσεων η κ. Μαλισσιόβα Ελένη, Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, Παράρτημα Καρδίτσας του Τ.Ε.Ι Λάρισας, ανέπτυξε το θέμα της διατροφικής αξίας των ειδών του κυλικείου κι αναφέρθηκε στη διατροφική ασφάλειά τους, ενώ η κ. Γιολδάση Ξανθή, χημικός - υπάλληλος του ΕΦΕΤ Λάρισας, ανέπτυξε τη νομοθεσία που διέπει την πώληση των προϊόντων στα κυλικεία. Τέλος, η κ. Τριάντου Λαμπρινή, στέλεχος της ΑΝ.ΚΑ., ανέπτυξε το θέμα της μαθητικής διατροφής και τη δυνατότητα παρουσίας των τοπικών προϊόντων στα κυλικεία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων των ερευνών δύο ομάδων μαθητών από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καρδίτσας. Οι μαθητές των τμημάτων της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 7ου Δημοτικού σχολείου Καρδίτσας (σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τη Διευθύντρια του σχολείου και την αρωγή του Σχολικού Συμβούλου) και οι μαθητές του 1ου Λυκείου Καρδίτσας (σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και το Διευθυντή του Λυκείου) απέσπασαν θερμό χειροκρότημα για τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που παρέθεσαν μέσα από τις έρευνές τους.

Την Ημερίδα χαιρέτισαν και παρακολούθησαν η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κ. Μητσιάδη Ευθυμία, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κ. Καρανίκας Θωμάς και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καρδίτσας, κ. Ζορμπάς Ιωάννης.

Μεταξύ των άλλων, την Ημερίδα παρακολούθησαν: ο Διοικητής του Α.Τ. Μουζακίου κι εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, κ. Ζαρχανής Γεώργιος, η Πρόεδρος του Σωματείου ιδιοκτητών κυλικείων κ. Λυρίτση Δήμητρα, καθώς και μέλη του Σωματείου, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από την Π/θμια και Δ/θμια Εκπαίδευση, εκπρόσωποι του Συλλόγου Τριτέκνων Καρδίτσας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, φοιτητές των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Καρδίτσας, πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς.

Στο τέλος της ημερίδας ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε θέματα και προβληματισμούς που προέκυψαν από τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

   

 

Διοργάνωση Ημερίδας «Κοινωνικές και Οικονομικές Διαστάσεις της Διατροφής των Παιδιών στο Σχολείο»

 

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας υλοποιεί Ημερίδα με θέμα: «Κοινωνικές και Οικονομικές Διαστάσεις της Διατροφής των Παιδιών στο Σχολείο».

Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν θέσεις για την διατροφική αξία και την ασφάλεια των τροφών στα κυλικεία των σχολείων, τη νομοθεσία που τα διέπει ως προς την πώληση προϊόντων σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, καθώς και για το πώς θα μπορούσαν τοπικά προϊόντα της περιοχής να εισαχθούν στα κυλικεία των σχολείων και στη διατροφή των παιδιών γενικότερα. Η Ημερίδα θα ξεκινήσει με παρουσιάσεις κι έρευνες που έχουν κάνει μαθητές από σχολεία της Καρδίτσας, πάνω στις διατροφικές επιλογές και συνήθειες παιδιών κι εφήβων.

Η Ημερίδα θα υλοποιηθεί την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012, στις 17.00 στην αίθουσα της ΤΕΔΚ (Μ. Αλεξάνδρου 34, Νέα Αγορά).

Το αναλυτικό Πρόγραμμα της Ημερίδας μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 
Περισσότερα Άρθρα...