ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012

«ΠΑΝΤΕΧΝΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΕΛΑΣ - ΛΑΜΠΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ»

                                                                                     ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΜΙΝΙ 

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. διοργανώνει εκδηλώσεις σε 147 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία όλης της χώρας στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012: «Παντέχνου πυρός σέλας -  Λαμπερές ιστορίες φωτιάς». Τις εκδηλώσεις συντονίζει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Οι δράσεις θα διαρκέσουν από 11 έως και 14 Οκτωβρίου 2012 και απευθύνονται τόσο σε μαθητικό, όσο και στο ευρύ κοινό.

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου συμμετέχοντας στις παραπάνω εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης, κα Αναστασία Φακίδου και το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου θα υλοποιήσουν πρόγραμμα με θέμα «Φωτιά και Πολιτισμός: δια πυρός τέχνες» και θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τις ποικίλες διαστάσεις της αξίας της φωτιάς στη ζωή των ανθρώπων και την επίδρασή της στο πολιτισμό  από την προϊστορική εποχή  έως σήμερα.

Στα πλαίσια αυτά στο Κ.Π.Ε. θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση της φωτιάς στη ζωγραφική και θα λειτουργήσει εικαστικό εργαστήριο όπου οι μαθητές των σχολείων θα δημιουργήσουν εικαστικά έργα με την εγκαυστική μέθοδο ενώ προηγουμένως θα επισκεφτούν και το μοναδικό, ίσως, σε λειτουργία καμίνι στο Μουζάκι. Οι επισκέπτες μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από τον ιδιοκτήτη του καμινιού κ. Χρήστο Πλακιά τον τρόπο λειτουργίας του, να δουν τα εργαλεία του σιδερά και να παρακολουθήσουν στην πράξη πώς γίνεται η επεξεργασία των μετάλλων και κυρίως του σιδήρου. 

Θυμίζουμε ότι η είσοδος στα δημόσια μουσεία, τους αρχαιολογικούς και άλλους χώρους θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, ενώ την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 οι συμμετέχοντες φορείς θα υποδέχονται σχολικές ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους χώρους συμμετοχής, τους υπευθύνους και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.yppo.gr, (διαδρομή «Προβολές – εικονίδιο «Περιβάλλον και Πολιτισμός»).


 

ΗΜΕΡΙΔΑ "Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης"

Η κατάσταση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών που θα παρακολουθήσουν την Ημερίδα της 20ης Οκτωβρίου 2012 με θέμα: "Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης" βρίσκεται εδώ.

Το Πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί βρίσκεται εδώ.

 

Διοργάνωση Ημερίδας "ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, διοργάνωσε Ημερίδα στις 20 Οκτωβρίου 2012, το Σάββατο στους χώρους του Κ.Π.Ε. με θέμα: «Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». Την Ημερίδα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Η ημερίδα είχε μεγάλη συμμετοχή και κράτησε μέχρι τέλος το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μέρος των παρουσιάσεων που γίνανε στην Ημερίδα

  1. «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας)
  2. «Μαθαίνω για το περιβάλλον παίζοντας» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Φιλίππων)
  3. «Χρυσοπράσινο φύλλο» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης)
  4. «Λίμνες: Πηγές έμπνευσης για προγράμματα Π.Ε.» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Καστοριάς)
  5. «Βιοποικιλότητα: Το Εργαστήρι της Ζωής» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Καστοριάς)
  6. «Παραδοσιακοί οικισμοί και φύση» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Κόνιτσας - Πραμάντων)
  7. «Κλιματικές αλλαγές – ακραία καιρικά φαινόμενα» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Στυλίδας - Υπάτης)
  8. «Γεωμυθολογικά – Γεωπεριβαλλοντικά μονοπάτια» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Στυλίδας - Υπάτης)
  9. «Άγρια πανίδα σε κίνδυνο» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Στυλίδας - Υπάτης) 
  10. «Τουρισμός και περιβάλλον» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Αρχανών - Ρούβα - Γουβών) 
  11. «Απορρίμματα: Τα χρήσιμα – άχρηστα» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Έδεσσας - Γιαννιτσών)
  12. «Γεωργία και περιβάλλον» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Νάουσας)
  13. Το Δάσος
  14. Η Ενέργεια στο περιβάλλον του παιδιού

 

 

Διοργάνωση Ημερίδας "ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του και στα πλαίσια υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» διοργανώνει Ημερίδα στις 20 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 09.00 - 14.30 στους χώρους του Κ.Π.Ε. με θέμα: «Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». Την Ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην Ημερίδα είναι η αποστολή αίτησης (ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ). Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν να στείλουν την αίτησή τους απευθείας στο Κ.Π.Ε. Μουζακίου στο Fax: 2445043363 ή στο E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 27/09/2012.

Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Θυμίζουμε ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου συντονίζει τα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Π.Ε. «ΤΟ ΔΑΣΟΣ» και «Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», ενώ συμμετέχει ως συνεργαζόμενο Κ.Π.Ε. στα παρακάτω Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Π.Ε.:

  1. «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας)
  2. «Μαθαίνω για το περιβάλλον παίζοντας» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Φιλίππων)
  3. «Χρυσοπράσινο φύλλο» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης)
  4. «Λίμνες: Πηγές έμπνευσης για προγράμματα Π.Ε.» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Καστοριάς)
  5. «Βιοποικιλότητα: Το Εργαστήρι της Ζωής» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Καστοριάς)
  6. «Παραδοσιακοί οικισμοί και φύση» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Κόνιτσας - Πραμάντων)
  7. «Κλιματικές αλλαγές – ακραία καιρικά φαινόμενα» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Στυλίδας - Υπάτης)
  8. «Γεωμυθολογικά – Γεωπεριβαλλοντικά μονοπάτια» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Στυλίδας - Υπάτης)
  9. «Τουρισμός και περιβάλλον» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Αρχανών - Ρούβα - Γουβών)
  10. «Απορρίμματα: Τα χρήσιμα – άχρηστα» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Έδεσσας - Γιαννιτσών)
  11. «Γεωργία και περιβάλλον» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Νάουσας)
  12. «Οικολογικά Σχολεία» (Συντονίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά)

Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εισήγηση με θέμα το θεσμό των Θεματικών Δικτύων Π.Ε. στην Ελλάδα, παρουσίαση και δραστηριότητες των Εθνικών Θεματικών Δικτύων που συντονίζει και συμμετέχει το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, έκθεση εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και συζήτηση - προτάσεις για δράσεις στα σχολεία. Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Κ.Π.Ε. μόλις οριστικοποιηθεί.

 

Διημερίδα "Κοινωνία & Βιβλιοθήκη", 2-3 Μαρτίου 2012

 

Μπορεί μια Βιβλιοθήκη ν’ αλλάξει την κοινωνία;

“Without public library support there can be no true democracy, no real freedom of mind or of body” UNESCO

 

ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Σε πρώτη συνάντηση των τοπικών Βιβλιοθηκών εξελίχθηκε η διημερίδα «Βιβλιοθήκη & Κοινωνία: Αειφόρος Ανάπτυξη και ελευθερία πρόσβασης στη γνώση» που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας / ΔΟΠΑΚ. Μια συνάντηση που σήμανε μια πρώτη αδρή χαρτογράφηση των δημοσίων βιβλιοθηκών (public libraries) του νομού.

Οι εκπρόσωποι των Βιβλιοθηκών έκαναν διαπιστώσεις, μοιράστηκαν προβληματισμούς, ανέδειξαν δυσκολίες, αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες, ενώ διέκριναν κοινούς στόχους και οράματα για το μέλλον.

Στη συνάντηση αυτή συμμέτοχοι και συζητητές υπήρξαν απλά μέλη και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων του νομού, ενώ τις εμπειρίες και τη γνώση τους κατέθεσαν οι καλεσμένοι εισηγητές ο κ. Γιώργος Μπίκας (από τη Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας) κι ο κ. Εμμανουήλ Γαρουφάλλου (καθηγητής Εφαρμογών στο ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας Θεσσαλονίκης).

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

-Η Βιβλιοθήκη πρέπει να τεθεί στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης και του δημόσιου ενδιαφέροντος.

-Η έλλειψη οικονομικών πόρων δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας στις Βιβλιοθήκες (χώρων και προσωπικού).

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  1. Χαρτογράφηση των τοπικών Βιβλιοθηκών.
  2. Δικτύωση των βιβλιοθηκών (τεχνολογική, ανθρώπινη) κάτω από μια κοινή ομπρέλα, με τη δημιουργία ενός Δικτύου, μιας Κεντρικής Πύλης (Μουσείων, Βιβλιοθηκών, Αρχείων).
  3. (Επανα)σύνδεση με την κοινωνία: Μελέτη, ανάλυση κοινότητας και των αναγκών, ενδιαφερόντων των χρηστών τους.
  4. Οργάνωση εθελοντικών ομάδων υποστήριξης των βιβλιοθηκών
  5. Δράση, Εκσυγχρονισμός: η Βιβλιοθήκη είναι ζωντανός οργανισμός.
  6. Δημιουργία ενός λειτουργικού κτιρίου Κεντρικής Βιβλιοθήκης με υποδομές και χώρους σύγχρονων αναγκών και προτύπων.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Οι διοργανωτές ευχαριστούν τους εκπροσώπους των τοπικών Βιβλιοθηκών, τους απλούς πολίτες, τους εκπροσώπους συλλογικών φορέων, καθώς και τους καλεσμένους εισηγητές για τη συμμετοχή και τη συμβολή τους στη συζήτηση και την εξαγωγή συμπερασμάτων και συνδιαμόρφωση προτάσεων.

Ιδιαίτερα ευχαριστούν το Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου / ΤΕΙ για τη φιλοξενία των εργασιών της πρώτης μέρας, καθώς και τον προϊστάμενο του Τμήματος κ. Γ. Νταλό για τη συνεργασία.


Περισσότερες λεπτομέρειες στο ιστολόγιο: libraryandsociety.blogspot.com