Τηλε-ημερίδες με θέμα: «Αναφορά στα επαναστατικά κινήματα της Θεσσαλίας. Οι μάχες του Μουζακίου και της Ματαράγκας»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου διοργανώνει δύο τηλε-ημερίδες με θέμα: "Αναφορά στα επαναστατικά κινήματα της Θεσσαλίας. Οι μάχες του Μουζακίου και της Ματαράγκας" σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Καρδίτσας στο πλαίσιο των Πανελλήνιων Δράσεων και Εκδηλώσεων για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Το περιεχόμενο των ημερίδων αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα της τοπικής, κυρίως, ιστορίας που έλαβαν χρόνο μετά την επανάσταση του 1821 και συγκεκριμένα αφορούν στην ιστορία της Δυτικής Θεσσαλίας.

Η πρώτη τηλε-ημερίδα με θέμα: "Η μάχη του Μουζακίου" θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου 2021 και η δεύτερη με θέμα: "Η μάχη της Ματαράγκας" στις 9 Μαρτίου 2021 αντίστοιχα. Τα προγράμματα αυτών μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Οι τηλε-ημερίδες θα προβληθούν μέσα από την εκπαιδευτική πλατφόρμα WebEx του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και συγκεκριμένα στη διεύθυνση:

https://minedu-secondary2.webex.com/meet/falexakos

(Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε smartphone ή tablet και σας ζητήσει κωδικό, παρακαλούμε να εισάγετε τον εξής: 1242155602)


 

Τηλε-ημερίδα με θέμα: «Τα Πλημμυρικά Φαινόμενα στον Ελληνικό Χώρο και η Κλιματική Κρίση»

Πριν δύο μήνες περίπου ζήσαμε τραγικά γεγονότα με τις πλημμύρες και τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός".
Παρακολουθήσαμε τη δημόσια συζήτηση που έγινε με πολλούς τρόπους. Η αντιμετώπιση μιας πλημμύρας προϋποθέτει σχέδιο και συντονισμό ενεργειών από διάφορους φορείς, τον καθένα με τον ρόλο του. Η εκπαίδευση οφείλει να παίξει και αυτή τον δικό της. Σύμφωνα με βιβλιογραφικές πηγές η σωστή εκπαίδευση για τις πλημμύρες, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ζημιών.
Αυτός είναι και ο σκοπός της τηλε-ημερίδας που διοργανώνουμε με θέμα: «Τα Πλημμυρικά Φαινόμενα στον Ελληνικό Χώρο και η Κλιματική Κρίση» τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 στις 6:00 μ.μ.
Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε συνεργασία με το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας και θα περιλαμβάνει κατατοπιστικές τοποθετήσεις ειδικών στο θέμα και απόψεις μαθητών για τις φυσικές καταστροφές.
Η διεύθυνση που θα πραγματοποιηθεί η τηλε-ημερίδα είναι η εξής:
και το πρόγραμμα αυτής μπορείτε να το δείτε εδώ.
 

Περιβαλλοντικές και ψυχολογικές διαστάσεις της νόσου COVID-19

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 έγινε η τηλε-ημερίδα με θέμα «Περιβαλλοντικές και ψυχολογικές διαστάσεις της νόσου COVID-19» των Κ.Π.Ε. Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας.

Ο Γ. Δοδοντσάκης συγχαίρει τους επιτυχόντες των πανελλαδικών ...

Στην αρχή την ημερίδα χαιρέτισε ο Περιφερειακός Διευθυντής Κος Δοδοντσάκης Γιώργος που εξήρε το έργο των Κ.Π.Ε. και ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και τη συνεργασία μεταξύ τους

Στη συνέχεια έγιναν οι παρακάτω εισηγήσεις:

«Αύξηση επικινδυνότητας του κορωνοϊού ένεκα ατμοσφαιρικής ρύπανσης» / Δρ Κώστας Νικολάου - Επισκέπτης Καθηγητής Οικολογίας και Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας ΑΠΘ  

«Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις του Covid19 σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες: μια συστηματική ανασκόπηση» / Σταυρίδου Ανδρονίκη - Στρατιωτική Ψυχολόγος MSc ΠΜΣ Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

«Πανδημίες και εκπαίδευση. Παρουσίαση του πληροφοριακού και εκπαιδευτικού υλικού που έχει δημιουργηθεί από τα Κ.Π.Ε. Θεσσαλίας» 

«Παρουσίαση μέρους εκπαιδευτικού υλικού-Συστήματα επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους ζωντανούς οργανισμούς» Ντάνης Αντώνης Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Μουζακίου

Παρουσίαση μέρους πληροφοριακού υλικού «Η πανδημία του κορωνοϊού SARS-COVID-2 και το περιβάλλον» Ξυνοπούλου Ελένη Συντονίστρια Αειφορίας Θεσσαλίας - Γκανάτσιος Αντρέας Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Κισσάβου-Ελασσόνας  

Παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού «Επικοινωνία στον καιρό της πανδημίας» Σπανοπούλου Κατερίνα μέλος παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας 

Παρουσίαση πληροφοριακού υλικού «Οικολογικό αποτύπωμα και κορωνοϊός» Κουτσώνης Ευάγγελος μέλος παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Περτουλίου - Τρικκαίων

«Εμπειρίες και διαπιστώσεις από τον χώρο της εκπαίδευσης στις μέρες του κορωνοϊού» / Κωτούλας Βασίλης - Οργανωτικός συντονιστής του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας

Η ημερίδα κράτησε το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος και δόθηκε η υπόσχεση για δια ζώσης συνέχεια, σε σεμινάριο, κορωνοϊού επιτρέποντος.

 

Διαδικτυακή Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα: «Περιβαλλοντικές και ψυχολογικές διαστάσεις του COVID-19»

Σας προσκαλούμε στη Διαδικτυακή Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα:

«Περιβαλλοντικές και ψυχολογικές διαστάσεις του COVID-19»

την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 και ώρες 18:30 - 20:30

Τη διοργάνωση έχουν τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας και τις οδηγίες πρόσβασης στο τηλε-δωμάτιο,

μπορείτε να τις βρείτε κι εδώ.

Η είσοδος στο τηλε-δωμάτιο γίνεται με τον εξής τρόπο.

Διεύθυνση συνδέσμου για συμμετοχή στην Ημερίδα:

https://minedu-gov-gr.webex.com/minedu-gov-gr/onstage/g.php?MTID=ee908893cc674ce72cf51c4643d41ec3d

  1. Συμπληρώνετε το Όνομα, το Επώνυμο και το E-mail σας
  2. Επιλέγετε Join Now

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΝ επεμβαίνετε στον κωδικό πρόσβασης (Eventpassword), είναι προσυμπληρωμένος!!!

Τα ερωτήματά σας μπορούν να κατατεθούν στην πλατφόρμα Cisco Webex στην επιλογή ερωτήματα.

 

Ημερίδα για τη Βρωμοκαρυδιά ή Βρωμόδεντρο στις 3/10/2019

Το Τοπικό Συμβούλιο Μουζακίου σε συνεργασία με τον Δήμο Μουζακίου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου διοργάνωσε μια σειρά από δράσεις σχετικές με το θέμα της βρωμοκαρυδιάς ή βρωμόδεντρου. Για τον λόγο αυτό προσκάλεσε τον κ. Παύλο Μπουχάγιερ, γεωπόνο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων των Ιονίων νήσων, ο οποίος ερευνά αυτό το φυτό εδώ και 12 χρόνια.

Το πρωί της Πέμπτης έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μουζακίου, όπου υπήρξε μια πρώτη συζήτηση για το ζήτημα και αναπτύχθηκαν και άλλα θέματα που αφορούσαν στην αγροτική παραγωγή και στην προστασία του περιβάλλοντος γενικά. Στη συνέχεια έγινε επίδειξη του τρόπου καταπολέμησης της βρωμοκαρυδιάς με φυτοφάρμακα, την οποία παρακολούθησαν και εκπαιδεύθηκαν σε αυτή ιδιοκτήτες γεωπονικών καταστημάτων του Δήμου Μουζακίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κ.Π.Ε. Μουζακίου έγινε ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η επικεφαλής της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης κ. Ντούρβα Παρασκευή, μέλη των τοπικών συμβουλίων του Δήμου Μουζακίου, εκπρόσωποι του Δασαρχείου και Υπηρεσιών του Δήμου, εκπρόσωποι άλλων φορέων, αλλά και πολίτες του Δήμου. Στην αρχή μίλησε ο Δήμαρχος κ. Στάθης, οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από τη Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και γενικότερων θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον. Ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Ντάνης εκθείασε την πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Μουζακίου για το σοβαρό αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα και αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής όλης της τοπικής κοινωνίας στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Στη συνέχεια ο Καθηγητής κ. Μπουχάγιερ ανέπτυξε το θέμα τονίζοντας ότι: "Η βρωμοκαρυδιά (ailanthus altissima) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αλλόχθονων φυτών σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε όποιες συνθήκες βρει, εδάφους, ρύπανσης, ξηρασίας και έχει προτίμηση σε αστικές περιοχές και εγκαταλελειμμένα κτήρια. Για μια σειρά λόγους, όπως π.χ η κλιματική αλλαγή και η παγκοσμιοποίηση, τελευταία, αυξάνεται η παρουσία του, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας, με την παρεμπόδιση ανάπτυξης άλλων φυτών, προβλήματα στα οικόπεδα, αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους και άλλα. Δυστυχώς οι έρευνες για βιολογική καταπολέμηση δεν έχουν αποδώσει προς το παρόν και έτσι η καταπολέμησή του μπορεί να γίνει μόνο με φυτοφάρμακα (ράντισμα για τα μικρά, ένεση στον κορμό για τα μεγάλα). Δυστυχώς το ξερίζωμα δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί φυτρώνει σε δύσκολα σημεία, αλλά επιπλέον αν δεν ξεριζωθεί τελείως βγαίνουν περισσότερα φυτά, τα οποία όπως είπαμε πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Η καταπολέμησή του πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία και από ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι και σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσεχθούν. Επιπλέον, υπάρχουν θέματα που σχετίζονται και με το νομικό πλαίσιο. Άρα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια που θα συμμετέχει και η τοπική κοινωνία, με πρωτοβουλία του Δήμου και των Τοπικών Συμβουλίων."

Ακολούθησε συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον αφού το πρόβλημα είναι και σε δημόσιους, αλλά και ιδιωτικούς χώρους. Οι παρευρισκόμενοι ευχαρίστησαν τον εισηγητή και αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια της προσπάθειας.

 
Περισσότερα Άρθρα...