ΜΟΥΖΑΚΙ - ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΚΟΥΡΑΣ (Αναζήτηση μονοπατιού)

"Την Τετάρτη 12 Δεκέμβρη ομάδα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας (ΕΟΣΚ) πραγματοποίησε πεζοπορία αναγνώρισης μονοπατιού. Η αναχώρηση έγινε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου από όπου εκπαιδευτικός του Κ.Π.Ε. συνόδευσε τους πεζοπόρους στο πρώτο τμήμα της διαδρομής που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Κέντρου, μέχρι το κιόσκι στα 260 μέτρα υψόμετρο.

Από 'κει ακολούθησε αναζήτηση μονοπατιού με αποτέλεσμα μετά από μια ώρα περίπου να βρεθεί καλογραμμένο, αλλά κλειστό σε πολλά σημεία από τη βλάστηση μονοπάτι που ανηφορίζει την ράχη μέχρι το διάσελο Τατάρνα (~625μ.). Εκεί βρίσκεται ένα διάσπαρτο από βράχια λιβάδι. Το μάτι περιπλανιέται σε γωνία 360 μοιρών, πραγματικό σημείο θέας. Χαμηλά το Μουζάκι και οι κοιλάδες του Πάμισου και του Πορταϊκού. Βόρεια στον ορίζοντα ο Όλυμπος. Αριστερά η μονή της Γκούρας σε δασωμένη πλαγιά και από πίσω της προβάλλει ο χιονισμένος ορεινός όγκος του Κόζιακα. Κοιτώντας Νότια το βλέμμα αντικρίζει την κορυφογραμμή του Ιτάμου και τα βραχώδη τείχη του.

Στη συνέχει το μονοπάτι τραβερσάρει την πλαγιά με κατεύθυνση τη Μονή που την βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας. Μετά λίγα λεπτά μια ευχάριστη έκπληξη, βρύση και ποτίστρα χτισμένα με λαξευμένη πέτρα. Το γάργαρο νερό μας ξεδιψάει τώρα, μέσα Δεκέμβρη, φανταστείτε το κατακαλόκαιρο που θα είναι πραγματικός θησαυρός. Η επιγραφή αναφέρει: "ΕΡΓΟΝ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΠΟΡΤΗΣ, 1956".

Συνεχίζουμε την πορεία σε δάσος ήμερης καστανιάς και δρυός. Ερώτημα παραμένει η πορεία του τελευταίου κομματιού, καθώς η ομάδα χάνει το μονοπάτι με αποτέλεσμα το τελευταίο πεντάλεπτο να κατεβεί όπως-όπως μέχρι την είσοδο της μονής. Εκεί βρίσκουμε ταμπελίτσα του ΟΠΟΠ Πύλης που δείχνει την διαδρομή από δω μέχρι το χωριό Πύλη. Εμείς δίνουμε ραντεβού ξανά ώστε σύντομα να λυθούν κάποιες απορίες σε δυο-τρία σημεία της διαδρομής και μετά να ακολουθήσει καθαρισμός και σήμανση αυτού του όμορφου μονοπατιού.

Η επιστροφή στο Μουζάκι έγινε με την βοήθεια των εκπαιδευτικών του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, με τη συνεργασία του οποίου προβλέπεται να ακολουθήσουν πολλές ακόμη δράσεις στην περιοχή."

Άρθρο από τον ιστότοπο του ΕΟΣΚ, στον οποίο μπορείτε να βρείτε πολλές φωτογραφίες και πληροφορίες για μονοπάτια και πεζοπορικές διαδρομές.

Περισσότερες πληροφορίες στο: http://eoskarditsas.blogspot.gr/

 

«ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ»

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και το Αστυνομικό Τμήμα Μουζακίου σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου και τις Σχολές Οδηγών του Δήμου σχεδίασαν ένα πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής. Η πρώτη φάση του  προγράμματος, με παρουσιάσεις, ενημερωτικές επισκέψεις στα σχολεία του Δήμου καθώς και των μαθητών/τριών στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Μουζακίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος, με στόχο την ευαισθητοποίηση ευρύτερων ομάδων ενηλίκων του Δήμου Μουζακίου περιελάμβανε την ημερίδα «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ» που διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών Τ.Δ. Καρδίτσας και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μουζακίου την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 17:00 στους χώρους του ΚΠΕ Μουζακίου (μαθητική εστία).

Πρόγραμμα εισηγήσεων:

- Παρουσίαση των δράσεων του Κ.Π.Ε. Μουζακίου και εισαγωγή στο θέμα, Ντάνης Αντώνιος - Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μουζακίου

- «Εκπαιδεύοντας… μικρά παιδιά» - Οδηγός καλών πρακτικών για την εκπαίδευση των παιδιών σε θέματα οδικής ασφάλειας, Αγγελιδάκης Γεώργιος - Εκπαιδευτικός 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, Πρώην Υπεύθυνος Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής Δήμου Καρδίτσας

- «Εκπαιδεύω το παιδί μου: Ασφάλεια στο δρόμο - Τροχαία Ατυχήματα», Μαυρογιώργος Σωκράτης - Αστυνόμος Β’, Τμήματος Τροχαίας Καρδίτσας

- «Διαταραχή μετατραυματικού stress (στρες)», Χιώτη Ιωάννα – Κοινωνική Λειτουργός Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας