1o ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο μαθητικό δημοτικό συμβούλιο σχολικών μονάδων ευθύνης της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Καρδίτσας σε συνεδρίαση του Δήμου Μουζακίου την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Μουζακίου και να θέσουν ερωτήματα και προβληματισμούς στον Δήμαρχο Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη και στους Αντιδημάρχους, κ. Σκρέτα Κώστα, κ. Καραμπέκου Μαρία, κ. Αγγελάκη Λίνα, κ. Κουτρουμάνο Χρήστο και κ. Παπακώστα Γιώργο.

Τη μαθητική δημοτική συνεδρίαση διοργάνωσαν ο Δήμος Μουζακίου, με τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Μουζακίου, ενώ το παρών έδωσαν ο κ. Ζαχαρής Κωνσταντίνος - Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, ο κ. Ντάνης Αντώνιος - Προϊστάμενος του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μουζακίου, ο κ. Βάιος Φροξυλιάς - Επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Μουζακίου, οι Διευθυντές των σχολείων που συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικοί των μαθητών/τριών. Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν το Γενικό Λύκειο Μουζακίου, το Γυμνάσιο Μουζακίου, το ΕΠΑ.Λ. Μουζακίου και το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Μαγούλας.

Υπήρξαν αρχικοί χαιρετισμοί με τον Δήμαρχο να ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες και εκφράζοντας την επιθυμία του να γίνει θεσμός το μαθητικό δημοτικό συμβούλιο. Ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ζαχαρής τόνισε ότι χρειάζεται άσκηση της δημοκρατίας, ώστε να λειτουργεί αυτή καλύτερα, βλέποντας σ΄ αυτή τη διαδικασία κάτι σημαντικό, και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας να επεκταθούν παρόμοιοι θεσμοί και στους άλλους δήμους της Π.Ε. Καρδίτσας, εκτός από τον Δήμο Καρδίτσας και τον Δήμο Μουζακίου. Επίσης, ο Προϊστάμενος του Κ.Ε.ΠΕ.Α. κ. Ντάνης μίλησε για τους ενεργούς πολίτες που χρειάζονται για να λειτουργούν αρμονικά οι άξονες της αειφορίας, δηλαδή η κοινωνία, η οικονομία και το περιβάλλον. Χαιρέτισαν τη συνεδρίαση και οι αντιδήμαρχοι, καθώς και ο κ. Φροξυλιάς που μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης της αντιπολίτευσης με κριτική και έλεγχο, ενώ μίλησε και για συνέχιση της προσπάθειας.

Οι μαθητές αναφέρθηκαν σε όλα σχεδόν τα ζητήματα που απασχολούν τις περιοχές που διαμένουν και έκαναν σε πολλά ζητήματα σχετικές προτάσεις, ενώ αναφέρθηκαν και σε προβληματισμούς σε γενικότερα κοινωνικά ζητήματα που τους απασχολούν. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν στις καταστροφές από τις πλημμύρες, στα αδέσποτα ζώα, στον δρόμο σύνδεσης με τη λίμνη Πλαστήρα, σε θέματα καθαριότητας και σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

Αμέσως μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των μαθητών, οι Αντιδήμαρχοι απάντησαν στα ερωτήματά τους, ενώ ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Στάθης συγχάρηκε τα παιδιά για τις σκέψεις και τις προτάσεις που παρέθεσαν, απάντησε σε απορίες και εξήγησε μερικές από τις αρμοδιότητες ενός Δήμου.

Ο κ. Στάθης χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο Δήμος Μουζακίου συγκαταλέγεται στους καλύτερους Δήμους στην Ελλάδα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια κλήθηκε να αντιμετωπίσει τρομερές καταστροφές, κρίσεις, πανδημία και πλημμύρες. Όπως καταλαβαίνετε τέτοια σημαντικά γεγονότα πάνε τα σχέδια και τον προγραμματισμό του Δήμου μας πίσω. Όλες τις ιδέες που μας προτείνατε τις καταγράφουμε, καθώς οι προτάσεις σας έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη δημοτική μας αρχή. Εσείς θα ζήσετε σε αυτόν τον τόπο και είναι πολύ όμορφο να σχεδιάζετε το μέλλον σας, για αυτό και εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε δίπλα σας και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα το μαθητικό συμβούλιο να γίνει θεσμός και να συνεδριάζει ανά δύο μήνες τουλάχιστον. Επιπλέον μία ακόμη σκέψη μου είναι μετά τις δημοτικές συνεδριάσεις όλα τα θέματα να μοιράζονται στα σχολεία, ώστε να γνωρίζουν τα παιδιά τις αποφάσεις που παίρνει ο Δήμος. Θα ήθελα να δώσω ξανά θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές για τις προτάσεις και τις εισηγήσεις που παρέθεσαν, αλλά και στους αρμόδιους καθηγητές για την εκπαίδευσή τους».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των διευθυντών σχολείων που έκαναν εγκωμιαστικά σχόλια για το επίπεδο των εισηγήσεων των μαθητών και την οργανωτική προσπάθεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών των σχολείων, όπως και για την προσπάθεια όλης της διαδικασίας.

Στο τέλος της συνεδρίασης δόθηκαν αναμνηστικά συμμετοχής σε όλους τους μαθητές και στους Διευθυντές των σχολείων.

Ένα προβληματικό σημείο στη συνεδρίαση ήταν η έλλειψη δευτερολογιών λόγω έλλειψης χρόνου, αφού είχε οριστεί δημαρχιακή επιτροπή και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να παρευρίσκονται τα στελέχη του Δήμου. Ελπίζουμε ότι με τη συνεργασία και τον διάλογο όλων των φορέων και εμπλεκομένων να βελτιωθεί η διαδικασία, ενώ μετά από πρόταση που κατατέθηκε, θα δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό φόρουμ που θα διευκολύνει την επικοινωνία και τη λειτουργία αυτού του θεσμού με όλα τα απαραίτητα μέτρα που συνεπάγονται.

Βίντεο συνεδρίασης:

https://www.youtube.com/watch?v=Tos9wD_hVGA

 

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας - 21 Μαρτίου 2024

Η 21η Μαρτίου συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας για να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης.
Με αφορμή αυτή την ημέρα το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μουζακίου σε συνεργασία με το Δασαρχείο Μουζακίου και το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υλοποίησαν περιβαλλοντικό πρόγραμμα με μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου.
Συγκεκριμένα οι μαθητές, μετά το καλωσόρισμα από τους εκπαιδευτικούς του Κ.Ε.ΠΕ.Α., είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ενημερωθούν από τον Δασάρχη Μουζακίου κ. Γκόζκο Απόστολο για τη δραστηριότητα του Δασαρχείου, τους τομείς λειτουργίας του και τις υποχρεώσεις της Υπηρεσίας αυτής. Στη συνέχεια η κ. Αναστασιάδου Ιωάννα, Δασολόγος και εκπρόσωπος του Δασαρχείου Μουζακίου παρουσίασε στους μαθητές με απλό και κατανοητό τρόπο την αξία, τις λειτουργίες και τις ωφέλειες του Δασικού Οικοσυστήματος, καθώς και τους κινδύνους που το απειλούν.
Στη συνέχεια οι κ.κ. Τηνιακός Παντελής, Χατζηγεωργίου Ιάσων και Καραταΐδης Δημήτριος, εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών Δ.Ε.ΞΥ.Σ. και του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας παρουσίασαν με πολύ προσιτό για την ηλικία των μαθητών, ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο τα χαρακτηριστικά πτηνών της περιοχής μας και τους τρόπους επιβίωσής τους στο Δασικό Οικοσύστημα. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι το πώς χτίζουν τις φωλιές τους τα διαφορετικά είδη πτηνών για να προστατευτούν. Οι φοιτητές έφεραν μαζί τους προσχέδια για φωλιές που δημιουργούν οι ίδιοι στο εργαστήριό τους για να αντιληφθούν καλύτερα οι μικροί μαθητές τις διαφορές στην κατασκευή φωλιάς, και δώρισαν στη μαθητική ομάδα έτοιμες ξύλινες φωλιές για να τις ζωγραφίσουν και να τις τοποθετήσουν στο σχολείο τους.
Η δράση ολοκληρώθηκε με χρωματική απεικόνιση από τους μαθητές των διαφορετικών χαρακτηριστικών πτηνών της περιοχής μας και την ευχή να επιτευχθεί ο στόχος για «υγιή και σταθερά δάση».
Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή τους μαθητές κι εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου, μα ιδιαίτερα τους εκπροσώπους του Δασαρχείου Μουζακίου και τους φοιτητές του Τμήματος Δ.Ε.ΞΥ.Σ. για την επιστημονική και παιδαγωγική προσέγγιση του θέματος. Ήταν σίγουρα ένα διαφορετικό «μάθημα» για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, το οποίο ευχαριστηθήκαμε όλοι μας…

 
 

Χριστουγεννιάτικη δράση «επαναχρησιμοποίησης υλικών» σε συνεργασία του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μουζακίου με τους Villagers of Greece και το Γυμνάσιο Μουζακίου

 
 
 


Στις 20 και 21 Δεκεμβρίου 2021 το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μουζακίου υλοποίησε χριστουγεννιάτικη δράση με το Γυμνάσιο Μουζακίου στο πλαίσιο του προγράμματος Π.Ε. «Ανακύκλωση: Θέλω-Μπορώ-Συμμετέχω».
Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την άτυπη ομάδα νέων υπό την ονομασία «Villagers of Greece», η οποία γεννήθηκε το 2019 μέσα από τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες νέων ανθρώπων, με βασικό τους πυλώνα την επιστροφή στη φύση και τον επαναπροσδιορισμό της στάσης του ανθρώπου προς αυτή.
Η δράση περιελάμβανε εργαστήριο με θέμα την «επαναχρησιμοποίηση υλικών» και οι μαθητές/τριες, σε εορταστικό κλίμα, δημιούργησαν με την τεχνική του ντεκουπάζ (decoupage) υπέροχα χριστουγεννιάτικα πιάτα και βαζάκια.
Οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου πέρασαν όμορφα δημιουργώντας τα δικά τους διακοσμητικά και το αποτέλεσμα εντυπωσίασε τόσο τις συνοδούς εκπαιδευτικούς, όσο και εμάς στο Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μουζακίου.
 

Προβολή ταινιών μικρού μήκους «Οι πιο μικρές μέρες» στις 19 & 20 Δεκεμβρίου 2019

Η 21η Δεκεμβρίου είναι η μικρότερη μέρα του χρόνου… Την παραμονή της, λοιπόν, το Γαλλικό Ινστιτούτο αποφάσισε να την αφιερώσει στους μικρότερους σινεφίλ και να τη γιορτάσει μαζί τους, βγάζοντας μία σειρά από «μικρές» γαλλικές ταινίες για παιδιά, τις οποίες θα παρακολουθήσουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου έγιναν οι προβολές των ταινιών αυτών σε Δημοτικά Σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Η προβολή των ταινιών εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος προβολών «Οι πιο μικρές μέρες» που προωθεί ο Πολιτιστικός Οργανισμός Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Για την προβολή των ταινιών στη δική μας περιοχή, συνεργάστηκαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Καρδίτσας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου.

Στην εκδήλωση για τους μαθητές της Καρδίτσας παρευρέθηκε και χαιρέτισε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Χατζηδημητρίου Ευαγγελία, ενώ από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου χαιρέτισε και εξήγησε τους λόγους συμμετοχής του Κ.Π.Ε. σε αυτή τη δράση ο Υπεύθυνος Λειτουργίας του κ. Ντάνης Αντώνιος. 

Οι ταινίες, εκτός της προώθησης της τέχνης του κινηματογράφου, προσπαθούν να μεταδώσουν και μηνύματα σχετικά με το περιβάλλον, την ασφάλεια, το θάρρος, την ελπίδα, την αλληλεγγύη, τη χαρά και την αγάπη. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ταινίες, τις οποίες θα συζητήσουν στις τάξεις τους, ενώ εξέφρασαν και τη διάθεσή τους να επαναληφθεί η εκδήλωση του χρόνου.

 

Συνέδριο «Προτάσεις Τέχνης & Πολιτισμού στην Εκπαίδευση» 24 Νοεμβρίου 2019

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 το Κ.Π.Ε. Μουζακίου συμμετείχε με βιωματικό εργαστήριο στις εργασίες του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου «Προτάσεις Τέχνης και Πολιτισμού στην Εκπαίδευση» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τα ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Κέντρου μας υλοποίησαν το βιωματικό εργαστήριο «Δεύτερη ζωή…έχει!» με θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, έγινε εισαγωγή στην έννοια της διαχείρισης απορριμμάτων, τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των συνηθέστερων πρακτικών και την παγκόσμια κατεύθυνση των 3Rs (Reduce-Reuse-Recycle: Μείωση-Επαναχρησιμοποίηση-Ανακύκλωση). Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις βασικές αρχές της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών, να εξοικειωθούν με διαφορετικά είδη χρωμάτων και μέσων χειροτεχνίας και στη συνέχεια να δημιουργήσουν χρηστικά αντικείμενα και καλλιτεχνήματα από χρησιμοποιημένες συσκευασίες και υλικά με την τεχνική του ντεκουπάζ. Οι κατασκευές παρουσιάστηκαν με μια διαθεματική προσέγγιση, καθώς προτάθηκαν λύσεις και τρόποι αξιοποίησής τους σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα. Το εργαστήριό μας ολοκληρώθηκε με επιτυχία και οι συμμετέχοντες αποχώρησαν με τις κατασκευές που οι ίδιοι δημιούργησαν, οι οποίες μπορούν να αναπαραχθούν σε περιβάλλον τάξης με λίγα υλικά και σε σύντομο χρόνο.

Ευχαριστούμε πολύ τους εκπαιδευτικούς για το ενδιαφέρον που επέδειξαν και την ενεργό συμμετοχή τους.

 
Περισσότερα Άρθρα...