ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ"

Τρία χρόνια μετά τον "Ιανό" και αμέσως μετά την καταστροφική επέλαση του "Ντάνιελ", η εκπαίδευση για τις πλημμύρες είναι πιο απαραίτητη από ποτέ!


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας μια συχνότητα έντονων πλημμυρικών φαινομένων με επακόλουθες ανθρώπινες απώλειες, υλικές καταστροφές και αλλοίωση του τοπίου. Ως εκπαιδευτική κοινότητα, και με πρωτοβουλία του Κ.Ε.ΠΕ.Α. (Κ.Π.Ε.) Μουζακίου μετά το καταστροφικό πέρασμα του "Ιανού" από τη Θεσσαλία το 2020, επιχειρήθηκε να μελετηθεί το συγκεκριμένο θέμα εξετάζοντας τις αιτίες που οδηγούν σε αυτά τα φαινόμενα, τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, τα μέτρα που οφείλει να λαμβάνει η πολιτεία, τις διεθνείς συμβάσεις και τη σχέση με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας δημιουργήθηκε η ομάδα με την ονομασία "Δευκαλίωνας", στην οποία συμμετέχουν εκπαιδευτικοί σχολείων, εκπαιδευτικοί των Κ.Ε.ΠΕ.Α., Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/Σχολικών Δραστηριοτήτων, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και Ειδικοί Επιστήμονες στο θέμα των πλημμυρών.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν κάποιες από τις πολλές δραστηριότητες που περιέχονται στο A’ μέρος του βιβλίου είτε στον σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, είτε στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το πρότυπο πρόγραμμα για τις πλημμύρες που στηρίζεται στη συστημική σκέψη και περιέχεται στο Β’ μέρος του βιβλίου.

Για να έχετε περισσότερες επιλογές στην πρόσβασή σας στον «Δευκαλίωνα: Εκπαίδευση για τις Πλημμύρες», σημειώνουμε τον Ιστότοπο του Έργου που περιλαμβάνει όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, το συνοδευτικό υλικό τους, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τις επιπλέον εργασίες, αλλά και τα δύο (2) μέρη του ηλεκτρονικού βιβλίου, καθώς και τον κοινόχρηστο φάκελο του ηλεκτρονικού βιβλίου.

Ιστότοπος Έργου: http://deukalion.sch.gr/wp/

Φάκελος ηλεκτρονικού βιβλίου:

https://drive.google.com/drive/folders/1956KVqdWAoEesqOgURzmz5ec-N0z8JVe?usp=sharing

Τελευταία Ενημέρωση (Παρασκευή, 22 Σεπτέμβριος 2023 13:22)

 

Ημερίδα - Εργαστήριο με θέμα: «Χημική και Οικολογική κατάσταση ποτάμιων περιοχών»

Υλοποιήθηκε την Τρίτη 27/6/2023 η ημερίδα-εργαστήριο με θέμα: «Χημική και Οικολογική κατάσταση ποτάμιων περιοχών» από το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μουζακίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Σκοπός της δράσης ήταν η ενημέρωση από τον Ερευνητή του ΕΛΚΕΘΕ κ. Δημητρίου Ηλία, για το «Εθνικό Δίκτυο παρακολούθησης υδάτων» και τις μετρήσεις χημικής και οικολογικής κατάστασης ποταμών, καθώς και η επίδειξη του τρόπου δειγματοληψίας σε διάφορα σημεία με βάση πρωτόκολλα του ΕΛΚΕΘΕ.
Ενδιαφέρον για το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μουζακίου είναι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών του Τοπικού Δικτύου Π.Ε. "Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο", αλλά και μαθητών σε περιορισμένο αριθμό δειγματολήψεων και μετρήσεων, ιδίως μεγάλων τάξεων στα πλαίσια της μεθοδολογίας της επιστήμης των πολιτών (citizen science). Το ΕΛΚΕΘΕ θα ελέγχει και θα αναλύει τα δείγματα νερού που θα παραλαμβάνει, ενώ συγχρόνως θα αξιολογεί κάποιες μετρήσεις που θα γίνονται στα πλαίσια σχολικών δραστηριοτήτων.
Επίσης συμμετοχή στις δειγματοληψίες είχαν και μέλη της ΑΜΚΕ "Ίταμος" που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια καταγραφής και βελτίωσης της υγείας των ποτάμιων οικοσυστημάτων της περιοχής.
Γενικά η κατάσταση των ποταμών στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας παρουσιάζει προβλήματα, ενώ οι μετρήσεις χημικής κατάστασης που γίνονται πρέπει να επεκταθούν και σε άλλους σταθμούς της περιοχής για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση των ποταμών.
Οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις δειγματοληψίες που έγιναν στις περιοχές του Μουζακίου, της Ιτέας και της Καρδίτσας και ακολούθησε συζήτηση.
Το φθινόπωρο θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 17 Ιούλιος 2023 16:57)

 

Επιπτώσεις των κορακοειδών σε αστικό περιβάλλον

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, στην αίθουσα της ΠΕΔ Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Επιπτώσεις των κορακοειδών σε αστικό περιβάλλον - Η περίπτωση του πάρκου Παυσίλυπου στην Καρδίτσα». Κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής του τμήματος Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Περικλής Μπίρτσας, ο οποίος με τις γνώσεις του, την αμεσότητα, τη γλαφυρή παρουσίαση, αλλά και το χιούμορ του, κέρδισε από νωρίς το ακροατήριο. Παρέμβαση έκανε και η Δασοπόνος και Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, κ. Ευρύκλεια Μουζοπούλου που συμμετέχει στην έρευνα για τα κορακοειδή στο Παυσίλυπο.

Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΚΕΠΕΑ Μουζακίου (Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία) και την ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για το Περιβάλλον τον Άνθρωπο και την Ποιότητα Ζωής), με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, τον προβληματισμό, την ανάδειξη του θέματος και για λήψη αποφάσεων από τους αρμόδιους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Η εκδήλωση μεταδόθηκε με Livestraming στις γειτονικές πόλεις των Τρικάλων και Λάρισας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η κ. Λία Ρογγανάκη αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Θεσσαλίας συνδέοντας το θέμα της ημερίδας με θέματα Δημόσιας Υγείας. Χαιρετισμό απέστειλε και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βάσω Ζιάκα. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα είδη κορακοειδών στην Ελλάδα. Τέσσερα από τα οποία απαντούν στην Καρδίτσα και παρέθεσε κάποια στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποιείται για τα κορακοειδή στο Παυσίλυπο για λογαριασμό του Δήμου Καρδίτσας. Το νέο σχετικά είδος είναι τα λεγόμενα χαβαρόνια (corvus frugilegus) που εδώ και 2 χρόνια εμφανίζονται στο Παυσίλυπο με τον πληθυσμό τους να αυξάνει. Τόνισε τα θέματα που σχετίζονται με την ύπαρξή τους, όπως τις κραυγές τους, τη διασπορά των απορριμμάτων τους, τη μετάδοση παθογόνων και ασθενειών, την πιθανότητα επιθετικής συμπεριφοράς σε άλλα ζώα και ανθρώπους, ζημιές σε σπίτια και οχήματα, σε αγροτικές καλλιέργειες και άλλα.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε στους τρόπους μείωσης των επιπτώσεων των κορακοειδών, στους τρόπους με τους οποίους διαχειρίζεται το θέμα στην Ευρώπη σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες, αλλά και στο ηθικό μέρος αφού όλες οι μορφές ζωής έχουν δικαιώματα για την ύπαρξή τους στο φυσικό τους χώρο.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου τέθηκαν θέματα φιλοζωίας, συσχετίστηκε η σχέση τους με τα παγόνια στο Παυσίλυπο, της πετυχημένης απομάκρυνσής τους από αγροικίες, ενώ ο κ. Μπίρτσας και η κ. Μουζοπούλου απάντησαν εύστοχα σε πολλές ερωτήσεις και απορίες. Γενικότερα οι παρευρισκόμενοι, όπως δήλωσαν, έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι για την ενημέρωσή τους στο θέμα αυτό.

Την εκδήλωση κάλυψαν και αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης της πόλης της Καρδίτσας.

Τέλος οι διοργανωτές της εκδήλωσης αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τόσο την Περιφερειακή Ένωση των Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας για την παραχώρηση της αίθουσας όσο και την εταιρεία Compuland που ανέλαβε την κάλυψη της εκδήλωσης με το live streaming. Η διεύθυνση του video της εκδήλωσης είναι: https://www.youtube.com/@PEDKarditsas

Η διεύθυνση της παρουσίασης είναι: https://kpem.gr/kra/kra.pdf

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 15 Μάιος 2023 12:43)

 

Ολοκλήρωση σεμιναρίου στις 3-4 Μαρτίου 2023 με θέμα: "Ποτάμια Εκπαίδευση" για τα μέλη του Τοπικού Δικτύου "Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο"


Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Μουζακίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια συνδιοργάνωσαν στις 3 και 4 Μαρτίου 2023 σεμινάριο με θέμα την εκπαίδευση στα ποτάμια. Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι περισσότεροι των οποίων συμμετέχουν στο Τοπικό Δίκτυο σχολικών περιβαλλοντικών ομάδων «Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο». Το Δίκτυο αυτό που συντονίζει το ΚΕΠΕΑ Μουζακίου λειτουργεί από τη φετινή σχολική χρονιά έχοντας και την έγκριση και συνεργασία των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Το σεμινάριο ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα μεσω τηλε-ημερίδας. Στην αρχή την εκδήλωση χαιρέτισαν ο διοικητικός συντονιστής του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με ποτάμια, κ. Χαρίσης Γιώργος και ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Ζαχαρής Κώστας, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Γκόλτσος Κώστας.

Στη συνέχεια οι επιμορφούμενοι παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Ο κ. Ντάνης Αντώνης, Προϊστάμενος του ΚΕΠΕΑ Μουζακίου παρουσίασε το θέμα: «Η ζωή στα νερά των ποταμών», μεσα από την οποία κατέδειξε τις βασικότερες κατηγορίες οργανισμών -μικροσκοπικών και μακροσκοπικών-, που υπάρχουν στα νερά των ποταμών και ανέδειξε τα κοινά χαρακτηριστικά της ζωής.

Από την πλευρά του ο κ. Δημητρίου, ο οποίος είναι ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου θαλάσσιων ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και ασχολείται και με τα εσωτερικά ύδατα, παρουσίασε στοιχεία από τη δράση αυτού του οργανισμού εστιάζοντας κυρίως στα ποτάμια της Θεσσαλίας, στον έλεγχο της ποιότητας των νερών τους, καθώς και στους μετρητές στάθμης, που σχετίζονται με την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Ο κ. Σαμαράς Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που εδρεύει στην Καρδίτσα, παρουσίασε τους τύπους βλάστησης στους διάφορους οικότοπους, εστιάζοντας στην παρόχθια βλάστηση και τα φυτά, που απαντώνται συνηθέστερα σε αυτή.

Ο κ. Γκόζκος Αποστόλης, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Μουζακίου, παρουσίασε τη σχέση νερού και δάσους και την αλληλεπίδραση αυτών με έμφαση στον αντιπλημμυρικό ρόλο του δάσους και την ευεργετική επίδραση αυτών στον υδρολογικό κύκλο.

Τέλος παρουσιάστηκε ένα γιγάντιο ποτάμιο οικοσύστημα στο Κογκό από τον κ. Σεραφείμ Σπανό, πρώην Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας στις φυσικές επιστήμες. Αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες του καιρού στις τροπικές περιοχές με τις καταρρακτώδεις βροχές, στα ιδιαίτερα στοιχεία του οικοσυστήματος, τα φυτά και τα ζώα, καθώς και τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων εκεί. Σημειωτέον ότι αυτό το χρονικό διάστημα o κ. Σπανός ζει και διδάσκει εκεί.

Το Σάββατο 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη πεδίου στον χώρο γύρω από τον ναό των 12 Αποστόλων στον Πύργο Ιθώμης με τα αιωνόβια πλατάνια. Στο παρακείμενο ρέμα έγινε επίδειξη των οργάνων μέτρησης ποιότητας του νερού και μέτρησης στάθμης του νερού από τον κ. Δημητρίου. Στη συνέχεια, η ομάδα που εκπροσωπούσε το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών  Ξύλου και Σχεδιασμού αποτελούμενη από τους Καθηγητές κ. Βραχνάκη Μιχάλη, κ. Καζόγλου Γιάννη και κ. Σαμαρά Δημήτρη, ανέλυσαν τον υπάρχοντα οικότοπο, όπου κυριαρχούν τα πλατάνια, τον τύπο βλάστησης, και παρουσίασαν σύντομα, εργαλεία και πρωτόκολλα, που υπάρχουν για την αξιολόγηση της βλάστησης και του οικότοπου, ενώ σημείωσαν και την επίδραση της ανθρώπινης παρουσίας  σε αυτά. Εξετάστηκαν και αναγνωρίστηκαν, επίσης, πόες και δέντρα που κυριαρχούν αυτή την εποχή στην περιοχή.

Τέλος, επιστρέφοντας οι εκπαιδευτικοί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΚΕΠΕΑ Μουζακίου, η κ. Ζαμπάλου Στέλλα, της Παιδαγωγικής ομάδας του ΚΕΠΕΑ, παρουσίασε τη μέθοδο της παιχνιδοποίησης προσαρμοσμένη και εφαρμοσμένη στο θέμα των ποταμών. Η παιχνιδοποίηση (gamification) χρησιμοποιεί το παιχνίδι προκειμένου να πετύχει εκπαιδευτικούς στόχους και αυξάνει κατά πολύ τον βαθμό εμπλοκής των συμμετεχόντων μαθητών.

Το σεμινάριο απασχόλησε ιδιαίτερα η δυσκολία εύρεσης προσβάσιμων χώρων σε ποτάμια της Καρδίτσας και η έλλειψη χώρων αναψυχής και εκπαίδευσης κοντά τους. Επίσης αναδείχθηκε η ανάγκη ελέγχου της κατάστασης των ποταμών και η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν εθελοντικές ομάδες με τη συμμετοχή σε προγράμματα «Citizen Science» (Επιστήμης των Πολιτών).

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 13 Μάρτιος 2023 11:04)

 

Διοργάνωση διήμερου σεμιναρίου με θέμα: «Ποτάμια Εκπαίδευση» για τα μέλη του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο»

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) - Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Β' Κύκλος)», το οποίο υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδιοργανώνουν με το «Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια» διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Ποτάμια Εκπαίδευση», την Παρασκευή 3 Μαρτίου και το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023.
Το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο Τοπικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Τα ποτάμια μας στο προσκήνιο», που έχει εγκριθεί από τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.
Σκοπός του σεμιναρίου και των εργαστηρίων του είναι να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς σε βασικά θέματα που έχουν σχέση με το ποτάμι και να προτείνει τρόπους ευαισθητοποίησης των μαθητών τους για συμμετοχή στον έλεγχο της κατάστασης των ποταμών.
Το ζητούμενο είναι η υγεία των ποτάμιων οικοσυστημάτων, η ανάδειξη των αξιών τους και η αξιοποίησή τους στα πλαίσια της αύξησης της ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας των πόλεων, όπως και η μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με αυτά.
Η δράση θα υλοποιηθεί χωρίς έξοδα για το δημόσιο, ενώ θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19.

alt

Τελευταία Ενημέρωση (Πέμπτη, 09 Μάρτιος 2023 07:50)

 
Περισσότερα Άρθρα...