Ολοκλήρωση Σεμιναρίου - Εργαστηρίου με θέμα: «Τοπικά Παραδοσιακά Τρόφιμα και Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο - Εργαστήριο με θέμα «Τοπικά Παραδοσιακά Τρόφιμα και Βιώσιμη Ανάπτυξη» που συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου και ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» Καρδίτσας, την Παρασκευή και Σάββατο 17 & 18 Ιανουαρίου 2014. Στο Σεμινάριο - Εργαστήριο σημαντική υπήρξε η βοήθεια από τοπικές επιχειρήσεις της Δυτικής Θεσσαλίας, οι οποίες συμμετείχαν με εισηγητές στη διάρκεια του σεμιναρίου, αλλά και συνεισέφεραν με τη διάθεση τοπικών προϊόντων (Ε.Α.Σ. Καρδίτσας, Αλλαντοποιία Καρδίτσας Τσιανάβας, Βιολάντα Cookies και τα Οινοποιεία: Καραμήτρου, Τσίνα, Λιάππα, Λιακόπουλου, Τσιλιλή, Μενελαΐς Οινοποιητική).

 

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου την πρώτη ημέρα, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μουζακίου ανοιχτή ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον περισσότεροι από 150 φοιτητές, εκπαιδευτικοί, μεταποιητές κ.ά. Η τοπική κοινωνία της Δυτικής Θεσσαλίας, αλλά και μέλη Ε.Π. του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας ανταποκρίθηκαν ιδιαίτερα θετικά στην πρόσκληση των διοργανωτών, καταδεικνύοντας έτσι την ανάγκη ενημέρωσης που υπάρχει σε ό,τι αφορά τα Τοπικά Παραδοσιακά Τρόφιμα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Κωτσός, Δήμαρχος Μουζακίου, ο κ. Κουφογάζος, Δήμαρχος Πύλης, ο κ. Λάππας, Δήμαρχος Τρικάλων, ο κ. Μαρκινός, Αντιδήμαρχος Καρδίτσας, ο κ. Παππάς, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας και ο κ. Γιαγιάκος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων.

Ο καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας έκανε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα «Η νέα προγραμματική περίοδος για την αγροδιατροφή στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Ευκαιρίες για ανάπτυξη». Ακολούθησε στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα και βιώσιμη ανάπτυξη - προβλήματα και προτάσεις» με συντονιστή τον κ. Α. Μανούρα, Αν. Καθηγητή του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Πρόεδρο του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και συμμετέχοντες τους κκ. Γ. Διδάγγελο, Κ. Ζυγογιάννη (εκπροσώπους του Δικτύου Τροφίμων και Ποτών Καρδίτσας), τον κ. Δ. Κουρέτα και τον κ. Β. Γιαγιάκο, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τρικάλων. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλία με θέμα «Η Μεθοδολογία του Οργανοληπτικού Ελέγχου και η Τέχνη της Γευσιγνωσίας», από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων κ. Α. Καραθάνο, ενώ η επίδειξη οινογευστικής που ακολούθησε, από τους κκ. Καραθάνο και Γ. Κοτσερίδη, Επ. Καθηγητή Οινολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνεπήρε το ακροατήριο. Η οινογευστική συνεχίστηκε από το κοινό με δοκιμή τοπικών κρασιών, ευγενική χορηγία παραγωγών της Δ. Θεσσαλίας, ενώ ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα γευστικά εδέσματα που ετοίμασε ο Συνεταιριστικός Σύλλογος Γυναικών Μουζακίου «Η Αλόπη».

Τις εντυπώσεις έκλεψε η έκθεση καινοτόμων τροφίμων που ανέπτυξαν φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων υπό την επίβλεψη της Δρ. Όλγας Γκορτζή, Επ. Καθηγήτριας και του κ. Θ. Γεωργόπουλου, Καθηγητή Εφαρμογών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων. Συγκεκριμένα τα τρόφιμα που παρουσιάστηκαν ήταν: 1. Παστέλι με κινόα και cranberry: Βουτσινάς Π., Κουνέλη Α., Μαματσοπούλου Α., Μαραϊδώνη Ε., Σέχου Ι. - 2. Πραλίνα με ταχίνι και αμύγδαλο: Ζαφειρίδου Λ., Κεραμά Μ., Κουρελά Α., Μάρη Λ., Παπαθανασίου Α., Παπακέμου Ε., Πολύζου Λ., Σταμούλη Ν. - 3. Ζυμαρικά χωρίς γλουτένη με καρότο: Κάμπα Α., Μπουζμπούρη Α., Μπρουσιώτη Α., Μαυροπούλου Μ., Μιχάσι Ί. - 4. Softcookies με σπιρουλίνα: Ταρβακιλάτζε Ί. - 5. Σοκολατάκια με γέμιση από μίγμα χαρουπόμελου και ταχινόμελου: Μιτσάγγα Χ., Μούτσκα Ε., Βούλγαρης Α., Μαστοράκη Α., Πανάγου Π., Λύτρα Μ. - 6. Ζελέ από φυσικό χυμό ρόδι: Τόπι Έ., Γεροβασιλείου Ε., Μάλλιαρη Π., Θώμογλου Σ. - 7. Κέτσαπ με στέβια: Γκίτη Σ., Γόγολος Π., Κογιώνου Β., Σουλιώτη Ε. - 8.Ντίπ με αβοκάντο και πιπεριές Φλωρίνης: Λάππα Σ., Σαμουρέλη Ε., Γκάνη Ά., Δεμερντζή Σ., Ακτενίζογλου Α., Βλάστου Μ., Καρούτσου Α., Σταμουλάκη Β., Σταυραντώνη Α. - 9.Τσάι με 7 βότανα κατά του άγχους με cranberry: Καγεώργη Ε., Κερβανίδη Ά., Δημητρακοπούλου Ε., Βαφία Ν., Μακρυγιώργης Α., Μηνά Ά., Νικολάου Σ., Παναγιώτου Γ., Παπαντώνης Β.

Η 2η ημέρα του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Μουζακίου και η πρώτη ομιλία της ημέρας έγινε από την Δρ. Γκορτζή Όλγα και αφορούσε τα «Καινοτόμα Τοπικά Προϊόντα», ενώ η ομιλία πλαισιώθηκε από τις τοποθετήσεις δύο τοπικών επιχειρηματιών που καινοτόμησαν και πέτυχαν. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιανάβας από την «Αλλαντοποιίας Καρδίτσας» παρουσίασε το καινοτόμο προϊόν της εταιρείας «Δια ελιά και αέρος», ενώ ο κ. Ντούλιας, από την Μελισσοκομική Ελλάδος παρουσίασε το «Υποβρύχιο μέλι». Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων σχετικά με τα καινοτόμα τρόφιμα τονίστηκε η σημασία εκπαίδευσης του καταναλωτικού κοινού για τη σωστή αξιολόγηση και επιλογή των προϊόντων. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Α. Ντάνη, Υπεύθυνου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, με αντικείμενο «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Τοπική Παραγωγή». Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε η επίτιμη καλεσμένη της οργανωτικής επιτροπής, Dr Tereza M. Lopez Diaz, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Λεόν, της Ισπανίας, η οποία παρουσίασε με λεπτομέρεια την εμπειρία της Ισπανίας στην παραγωγή και πιστοποίηση τοπικών παραδοσιακών τροφίμων στην επαρχία της Castilla - Leon.

Στη συνέχεια η Δρ. Μελίδου Μ., Βιοχημικός, ανέλυσε το ζήτημα «Ενεργειακό Αποτύπωμα Τοπικών Τροφίμων» και τόνισε ότι στην Ελλάδα τα περιβαλλοντικά πρότυπα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα, ενώ παράλληλα παράθεσε τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματά των τοπικών προϊόντων. Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Δρ. Κοτσερίδης Γ. και αναφέρθηκε στις «Ορθές Πρακτικές για την Ποιοτική Παραγωγή Οίνου». Το «Γάλα και τα τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα» ήταν το αντικείμενο της ομιλίας του κ. Ζάχου Ε., κτηνιάτρου της Τρίκκη, ενώ ακολούθησε ο κ. Γκουσιάρης Α., παραγωγός Μελιού και Τομάτας με θέμα τα «Τοπικά Παραδοσιακά Τρόφιμα: Μέλι, Φρούτα, Λαχανικά», που μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες  την προσωπική του εμπειρία  με τα τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα. Με θέμα το «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με Τοπικά Παραδοσιακά Τρόφιμα» τον λόγο πήρε ο κ. Καργιώτης Ι., Γεωπόνος, ο οποίος τόνισε την σημασία της βιωσιμότητας στην εκάστοτε επιχείρηση, ανέλυσε το προφίλ του καταναλωτή και έκλεισε λέγοντας πως η τεχνογνωσία και η συνέργεια συνδράμουν στο επιχειρείν.

Ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, καθηγητής κ. Γούλας Π., ακολούθησε στις εισηγήσεις με θέμα «Τοπικά Προϊόντα Κρέατος και κρεατοσκευάσματα», μιλώντας για την πιστοποίηση ΠΟΠ προϊόντων κρέατος στην Ελλάδα με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζοντας το ΠΟΠ Αρνάκι/Κατσικάκι Ελασσόνας. Το σεμινάριο συνεχίστηκε με την ομιλία του κ. Παπαδόπουλου Ι., Καθηγητή του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, με θέμα «Στρατηγικές μάρκετινγκ επιχειρήσεων τοπικών παραδοσιακών τροφίμων στην περίοδο της οικονομικής κρίσης», όπου επισημάνθηκε ότι το αγοραστικό κοινό νοιώθει ασφάλεια καταναλώνοντας παραδοσιακά προϊόντα, ενώ παράλληλα ανέφερε τρόπους ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις, καθώς και γενικότερες προτάσεις επιβίωσης μιας επιχείρησης σε περίοδο κρίσης. Το πρόγραμμα των ομιλιών έκλεισε η Δρ. Μαλισσιόβα Ε., Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας που υπερθεμάτισε την ανάγκη και απαίτηση για ασφαλή τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα, ενώ παρουσίασε τις δυνατότητες πιστοποίησης τόσο της ασφάλειας, όσο και της ποιότητας των τοπικών παραδοσιακών τροφίμων.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με ενδιαφέρουσα και διεξοδική συζήτηση ανάμεσα στους εισηγητές και τους συμμετέχοντες.