Απολογισμός Δράσης του Κ.Π.Ε. Μουζακίου για την Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

 

   Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που ως γνωστόν έχει καθιερωθεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ. η 2η Εβδομάδα του Οκτωβρίου κάθε χρόνου, η ενημερωτική συνάντηση που οργάνωσε το Κ.Π.Ε Μουζακίου για τους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ικανός αριθμός εκπαιδευτικών, το πρώτο μέρος επικεντρώθηκε στην ενημέρωση για τα Κ.Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ο εκπαιδευτικός του Κ.Π.Ε Μουζακίου κ. Σπυρόπουλος Δημήτριος παρουσίασε αναλυτικά τα προγράμματα, τα Θεματικά Δίκτυα Π.Ε τα οποία συντονίζει το Κ.Π.Ε, καθώς και τις δράσεις που προγραμματίζει να υλοποιήσει το Κ.Π.Ε Μουζακίου τη σχολική χρονιά 2014-2015. Επίσης οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν μέσα από ολιγόλεπτα video για τις δράσεις των άλλων Κέντρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κ.Π.Ε Περτουλίου - Τρικκαίων, Μακρινίτσας και Κισσάβου - Ελασσόνας).

   

   Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στους σχολικούς κήπους. Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Καρδιτσομαγούλας, κ. Παλαπέλα Γεωργία παρουσίασε την εμπειρία του Δ.Σ. Καρδιτσομαγούλας από την υλοποίηση δράσης σχολικού κήπου στο χώρο του, ενώ ανάλογη εμπειρία παρουσίασε και η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, κ. Βόβες Μικαέλα. Ο Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Καρδίτσας κ. Κωτούλας Βασίλειος ανέπτυξε το θέμα «Σχολικός κήπος και κριτική παιδαγωγική», το οποίο αφορούσε στην παιδαγωγική αξιοποίηση των σχολικών κήπων και την αξία αυτών στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών και την φιλοπεριβαλλοντική τους στάση. Στη συνέχεια το μέλος της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Περτουλίου - Τρικκαίων, κ. Κουτσώνης Ευάγγελος παρουσίασε το Δίκτυο Π.Ε. που συντονίζει το Κ.Π.Ε. Περτουλίου - Τρικκαίων με θέμα: «Μαθαίνουμε τα μυστικά του σχολικού κήπου: Εμπνεόμαστε και δημιουργούμε».

 

   Τέλος, ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Ντάνης Αντώνιος αναφέρθηκε στην εμπειρία του Κ.Π.Ε. σε θέματα που αφορούν στην οργάνωση, διαμόρφωση και διατήρηση εκπαιδευτικού κήπου, την προσπάθεια που καταβάλλει το Κ.Π.Ε. Μουζακίου στο θέμα αυτό και τόνισε την αξία που έχουν οι κήποι στην εκπαίδευση μαθητών για την αειφορική διαχείριση. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία εκπαιδευτικοί κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες και προτάσεις. Από τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών διαφάνηκε ότι και φέτος θα υλοποιηθούν αρκετά προγράμματα στα σχολεία με θέμα τους σχολικούς κήπους.