Ημερίδα για τη Βρωμοκαρυδιά ή Βρωμόδεντρο στις 3/10/2019

Το Τοπικό Συμβούλιο Μουζακίου σε συνεργασία με τον Δήμο Μουζακίου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου διοργάνωσε μια σειρά από δράσεις σχετικές με το θέμα της βρωμοκαρυδιάς ή βρωμόδεντρου. Για τον λόγο αυτό προσκάλεσε τον κ. Παύλο Μπουχάγιερ, γεωπόνο, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων των Ιονίων νήσων, ο οποίος ερευνά αυτό το φυτό εδώ και 12 χρόνια.

Το πρωί της Πέμπτης έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο Μουζακίου, όπου υπήρξε μια πρώτη συζήτηση για το ζήτημα και αναπτύχθηκαν και άλλα θέματα που αφορούσαν στην αγροτική παραγωγή και στην προστασία του περιβάλλοντος γενικά. Στη συνέχεια έγινε επίδειξη του τρόπου καταπολέμησης της βρωμοκαρυδιάς με φυτοφάρμακα, την οποία παρακολούθησαν και εκπαιδεύθηκαν σε αυτή ιδιοκτήτες γεωπονικών καταστημάτων του Δήμου Μουζακίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κ.Π.Ε. Μουζακίου έγινε ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η επικεφαλής της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης κ. Ντούρβα Παρασκευή, μέλη των τοπικών συμβουλίων του Δήμου Μουζακίου, εκπρόσωποι του Δασαρχείου και Υπηρεσιών του Δήμου, εκπρόσωποι άλλων φορέων, αλλά και πολίτες του Δήμου. Στην αρχή μίλησε ο Δήμαρχος κ. Στάθης, οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από τη Δημοτική Αρχή για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και γενικότερων θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον. Ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Ντάνης εκθείασε την πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Μουζακίου για το σοβαρό αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα και αναφέρθηκε στην ανάγκη συμμετοχής όλης της τοπικής κοινωνίας στην αντιμετώπιση του ζητήματος. Στη συνέχεια ο Καθηγητής κ. Μπουχάγιερ ανέπτυξε το θέμα τονίζοντας ότι: "Η βρωμοκαρυδιά (ailanthus altissima) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αλλόχθονων φυτών σε παγκόσμια κλίμακα, γιατί αναπτύσσεται πολύ γρήγορα σε όποιες συνθήκες βρει, εδάφους, ρύπανσης, ξηρασίας και έχει προτίμηση σε αστικές περιοχές και εγκαταλελειμμένα κτήρια. Για μια σειρά λόγους, όπως π.χ η κλιματική αλλαγή και η παγκοσμιοποίηση, τελευταία, αυξάνεται η παρουσία του, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας, με την παρεμπόδιση ανάπτυξης άλλων φυτών, προβλήματα στα οικόπεδα, αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους και άλλα. Δυστυχώς οι έρευνες για βιολογική καταπολέμηση δεν έχουν αποδώσει προς το παρόν και έτσι η καταπολέμησή του μπορεί να γίνει μόνο με φυτοφάρμακα (ράντισμα για τα μικρά, ένεση στον κορμό για τα μεγάλα). Δυστυχώς το ξερίζωμα δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί φυτρώνει σε δύσκολα σημεία, αλλά επιπλέον αν δεν ξεριζωθεί τελείως βγαίνουν περισσότερα φυτά, τα οποία όπως είπαμε πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Η καταπολέμησή του πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα συνεργεία και από ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί, γιατί υπάρχουν κίνδυνοι και σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να προσεχθούν. Επιπλέον, υπάρχουν θέματα που σχετίζονται και με το νομικό πλαίσιο. Άρα πρέπει να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια που θα συμμετέχει και η τοπική κοινωνία, με πρωτοβουλία του Δήμου και των Τοπικών Συμβουλίων."

Ακολούθησε συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον αφού το πρόβλημα είναι και σε δημόσιους, αλλά και ιδιωτικούς χώρους. Οι παρευρισκόμενοι ευχαρίστησαν τον εισηγητή και αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια της προσπάθειας.