Επιπτώσεις των κορακοειδών σε αστικό περιβάλλον

Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, στην αίθουσα της ΠΕΔ Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Επιπτώσεις των κορακοειδών σε αστικό περιβάλλον - Η περίπτωση του πάρκου Παυσίλυπου στην Καρδίτσα». Κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής του τμήματος Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Περικλής Μπίρτσας, ο οποίος με τις γνώσεις του, την αμεσότητα, τη γλαφυρή παρουσίαση, αλλά και το χιούμορ του, κέρδισε από νωρίς το ακροατήριο. Παρέμβαση έκανε και η Δασοπόνος και Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, κ. Ευρύκλεια Μουζοπούλου που συμμετέχει στην έρευνα για τα κορακοειδή στο Παυσίλυπο.

Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΚΕΠΕΑ Μουζακίου (Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία) και την ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για το Περιβάλλον τον Άνθρωπο και την Ποιότητα Ζωής), με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, τον προβληματισμό, την ανάδειξη του θέματος και για λήψη αποφάσεων από τους αρμόδιους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Η εκδήλωση μεταδόθηκε με Livestraming στις γειτονικές πόλεις των Τρικάλων και Λάρισας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η κ. Λία Ρογγανάκη αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Θεσσαλίας συνδέοντας το θέμα της ημερίδας με θέματα Δημόσιας Υγείας. Χαιρετισμό απέστειλε και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βάσω Ζιάκα. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα είδη κορακοειδών στην Ελλάδα. Τέσσερα από τα οποία απαντούν στην Καρδίτσα και παρέθεσε κάποια στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποιείται για τα κορακοειδή στο Παυσίλυπο για λογαριασμό του Δήμου Καρδίτσας. Το νέο σχετικά είδος είναι τα λεγόμενα χαβαρόνια (corvus frugilegus) που εδώ και 2 χρόνια εμφανίζονται στο Παυσίλυπο με τον πληθυσμό τους να αυξάνει. Τόνισε τα θέματα που σχετίζονται με την ύπαρξή τους, όπως τις κραυγές τους, τη διασπορά των απορριμμάτων τους, τη μετάδοση παθογόνων και ασθενειών, την πιθανότητα επιθετικής συμπεριφοράς σε άλλα ζώα και ανθρώπους, ζημιές σε σπίτια και οχήματα, σε αγροτικές καλλιέργειες και άλλα.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε στους τρόπους μείωσης των επιπτώσεων των κορακοειδών, στους τρόπους με τους οποίους διαχειρίζεται το θέμα στην Ευρώπη σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες, αλλά και στο ηθικό μέρος αφού όλες οι μορφές ζωής έχουν δικαιώματα για την ύπαρξή τους στο φυσικό τους χώρο.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου τέθηκαν θέματα φιλοζωίας, συσχετίστηκε η σχέση τους με τα παγόνια στο Παυσίλυπο, της πετυχημένης απομάκρυνσής τους από αγροικίες, ενώ ο κ. Μπίρτσας και η κ. Μουζοπούλου απάντησαν εύστοχα σε πολλές ερωτήσεις και απορίες. Γενικότερα οι παρευρισκόμενοι, όπως δήλωσαν, έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι για την ενημέρωσή τους στο θέμα αυτό.

Την εκδήλωση κάλυψαν και αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης της πόλης της Καρδίτσας.

Τέλος οι διοργανωτές της εκδήλωσης αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τόσο την Περιφερειακή Ένωση των Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας για την παραχώρηση της αίθουσας όσο και την εταιρεία Compuland που ανέλαβε την κάλυψη της εκδήλωσης με το live streaming. Η διεύθυνση του video της εκδήλωσης είναι: https://www.youtube.com/@PEDKarditsas

Η διεύθυνση της παρουσίασης είναι: https://kpem.gr/kra/kra.pdf