Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Δρακότρυπας


                   

Σύντομη περιγραφή                                                                                                                                                       
 Σε υψόμετρο 800 μέτρων, σε μία πανέμορφη τοποθεσία των Αγράφων, με θέα τα βουνά Τύμπανο και Καραβούλια, νοτιοδυτικά της κοινότητας Δρακότρυπας, είναι κτισμένη η Ι. Μονή Αγίας Τριάδος, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Αγράφων.

  Στη θέση όπου υπάρχει σήμερα η Μονή ήταν κτισμένο μοναστήρι αφιερωμένο στον Άγιο Προκόπιο, το οποίο όμως κάηκε, όπως μας πληροφορεί σχετική επιγραφή που αναγράφεται σε φορητή εικόνα της Αγίας Τριάδος, η οποία φυλάσσεται στο Μουσείο της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος.
Η σημερινή Μονή είναι κτίσμα του 1758, όπως πληροφορούμαστε από σχετική επιγραφή που υπάρχει επάνω από τη θύρα του Ναού. Κατά το Πατριαρχικό Σιγγίλιο του Οικ. Πατριάρχου Παϊσίου Βʼ, υπήρξε Σταυροπηγιακή Μονή. Ανεγέρθηκε επί Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου Μακαρίου και Ηγουμένου Ιωσήφ Ιερομονάχου «και της συνοδείας αυτού».
  Το Καθολικό είναι περικαλλής Ναός αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα, αθωνικού τύπου, με Νάρθηκα στη δυτική πλευρά. Εντός του Νάρθηκος και επάνω από τη θύρα υπάρχει η εξής επιγραφή: «Υμίν δέδοται η των ουρανών βασιλεία, δείξατε ημίν τα καλά έργα και απολαύσετε τον μισθόν». Η αγιογράφηση του έγινε δια χειρός Θεοδώρου Ουρία από την Αγιά Λαρίσης, ενώ το υπερυψωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο φέρει τη χρονολογία ΑΨΜΑ (1744). Στη βόρεια πτέρυγα της Μονής υπήρχε μεγάλη βιβλιοθήκη. Σήμερα ελάχιστα από τα πολλά της βιβλία φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δρακότρυπας « Η Ανάπλαση».
  Η Μονή Δρακότρυπας είχε σημαντική εθνική συμβολή κατά την Τουρκοκρατία. Υπήρξε καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές του 1821, όπως του Γεωργίου Καραΐσκάκη. Κατά την παράδοση, όταν την επισκέφθηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, οι μοναχοί δεν τον δέχθηκαν, επειδή ίσως προέτρεπε τους κατοίκους της Δρακότρυπας, που κατασκεύαζαν σπαθιά, να τα πουλάνε μόνο στους Έλληνες. Ο Άγιος τότε τους καταράστηκε λέγοντας: «να βουλιάζετε, δεν αξίζετε να ζήσετε»! Έτσι, σε αυτό το γεγονός αποδίδονται οι διάφορες κατολισθήσεις που υπέστη κατά καιρούς το χωριό.
Φυσικά και πρόκειται μόνο για λαική παράδοση,καθώς τα κατολισθητικά φαινόμενα του χωριού,οφείλονται στην μορφολογία και την σύσταση του εδάφους.

Προτάσεις για δραστηριότητες
 Προσκύνημα όλο το χρόνο και απόλαυση της μαγικής Θέας από τον αύλειο χώρο του Μοναστηριού.Μελέτη των ιστορικών και "περίεργων" κατά πολλούς τοιχογραφιών.
Υψόμετρο
 800 μέτρα
Γεωγραφικές συντεταγμένες
 39.393149,21.593843
Απόσταση από Μουζάκι
 12
Απόσταση από Καρδίτσα
 39
Περίοδος του έτους που είναι επισκέψιμος
Όλο το χρόνο
Ημέρες και ώρες επίσκεψης
 Κάθημερινά 4-6 το απόγευμα<br />

Τηλ Επικοινωνίας: 24450 61502

Ημερομηνίες εκδηλώσεων στην Κοινότητα
 Η Μονή πανηγυρίζει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.Στις 6 Αυγούστου(Μεταμόρφωση του Σωτήρος) μετά την Θεία Λειτουργία,ακολουθεί λιτανεία της εικόνας της Παναγίας προς το χωριό,συνοδεία πλήθους κόσμου..
 Διευθύνσεις σχετικών ιστοσελίδων
 www.drakotrypa.gr
 Παρατηρήσεις
 Σήμερα εγκαταβιώνει διμελής γυναικεία αδελφότητα που μοχθεί για την αναδιοργάνωσή της Μονής.
 Στοιχεία επικοινωνίας

 Τηλ Επικοινωνίας: 24450 61502

Φορέας που παρέχει τις πληροφορίες
 Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δρακότρυπας "Η Ανάπλαση"