Το δάσος της Οξυάς

 

Σύντομη περιγραφή          

Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου (1944 – 1949), το χωριό μας έγινε γνωστό για το στρατόπεδο που ο ΕΛ.ΑΣ είχε ιδρύσει στο δάσος αυτό, με επικεφαλής τον Καπετάν Γιώτη, το γνωστό σε όλους μας Χαρίλαο Φλωράκη. Οι μεγαλύτεροι διηγούνται πολλές ιστορίες από εκείνη την περίοδο, όταν όλοι στο χωριό μας έζησαν την πείνα και τη φτώχεια στον ύψιστο βαθμό τους. Ο φόβος κυριαρχούσε παντού και οι νεότεροι σε ηλικία έζησαν κυνηγημένοι στο Μουζάκι ή στο χωριό μέσα σε εγκαταλειμμένα μαντριά και σπηλιές. 
Στα χρόνια του εθνικού ξεσηκωμού του 1821, ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι στο δάσος αυτό στρατοπέδευσε και ο εθνικός μας Ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης, αρματωλός ακόμα τότε των Αγράφων, ο οποίος την ίδια περίοδο είχε καταφύγει και στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας του χωριού, όπου και παρέμεινε μέχρι να συνέλθει από ασθένεια που τον ταλάνιζε. Εκεί, μάλιστα, πραγματοποίησε και σύσκεψη με άλλους καπεταναίους των Αγράφων, όπως το Στουρνάρια, κ.λ.π..
Αξίζει να επισκεφθεί κάποιος το δάσος της Οξυάς από τα τέλη της άνοιξης (Μάϊος και μετά) μέχρι και τα μέσα του Φθινοπώρου (τέλος Οκτωβρίου), απολαμβάνοντας τα μαγευτικά τοπία που οι αντίστοιχες εποχές δημιουργούν στο μέρος αυτό. Το δάσος διασχίζουν διάφοροι δασικοί δρόμοι προς διάφορες κατευθύνσεις, τους οποίους μπορεί κάποιος να διασχίσει με ασφάλεια. Κύριοι προορισμοί των δρόμων αυτών είναι γειτονικοί οικισμοί αλλά και το κέντρο του χωριού (δυτική μεριά αυτού και με παραπέρα προορισμό το Μουζάκι βόρεια ή την ανατολική Αργιθέα νοτιοδυτικά) ή την τοποθεσία «Άγιος Νικόλαος» (κατεύθυνση νοτιοανατολικά) και με παραπέρα προορισμό την ανατολική Αργιθέα. Παλαιότερα το δάσος αυτό διέσχιζαν και πολλά μονοπάτια, τα οποία, όμως, σήμερα έχουν εξαφανιστεί. 
Πρόσβαση : Από δημόσιο αυτοκινητόδρομο Μουζακίου – ανατολικής Αργιθέας, από Μοναστήρι Αγίας Τριάδας Οξυάς, από κέντρο χωριού Οξυάς και από όρος Καράβα.

 
Προτάσεις για δραστηριότητες 
 
Υψόμετρο
 1000-1200 μέτρα
Γεωγραφικές συντεταγμένες
 

Απόσταση από Μουζάκι  

30 λεπτά

 
Απόσταση από Καρδίτσα
 1 ώρα
Περίοδος του έτους που είναι επισκέψιμος
 
Ημέρες και ώρες επίσκεψης
 
Ημερομηνίες εκδηλώσεων στην Κοινότητα 
 

 Διευθύνσεις σχετικών ιστοσελίδων

 www.oxyakarditsas.gr (ιστοσελίδα Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς) και www.myoxya.gr

 
 Παρατηρήσεις
 

 Στοιχεία επικοινωνίας

Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», τηλέφ. : 6974456301, Δήμος Μουζακίου (Τοπική Κοινότητα Οξυάς), τηλέφ. : 2445043243.

 

Φορέας που παρέχει τις πληροφορίες

Επιμέλεια - ευθύνη κειμένου και φωτογραφιών: Γιώργος Δ. Καραβίδας και Χρήστος Β. Γκαραβέλας, για το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς