Εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία

 

Σύντομη περιγραφή                                                                                                                               

 Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2.100 μέτρων, πάνω από το κέντρο του χωριού, στην κορυφή «Αη Λιάς» (πάνω και δυτικά της θέσης «Τύμπανος»). Στον ίδιο χώρο υπήρχε και παλαιότερα εκκλησάκι αφιερωμένο, επίσης, στον Προφήτη Ηλία, το οποίο γκρεμίστηκε. Το σημερινό εκκλησάκι χτίστηκε το έτος 1996, με πρωτοβουλία και δαπάνη κατοίκων του χωριού. Απόσταση από το Μουζάκι οδικώς περίπου 50 λεπτά και από την Καρδίτσα περίπου μιάμιση ώρα. Κάθε χρόνο, παραμονές της εορτής του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου), οι κάτοικοι της Οξυάς πραγματοποιούν εκεί τον εσπερινό για τη γιορτή και το πανηγύρι, που ακολουθεί ανήμερα της γιορτής, στο χωριό.

Το σημείο που βρίσκεται το εκκλησάκι προσφέρει καταπληκτική θέα προς το Θεσσαλικό κάμπο και τη γύρω περιοχή αλλά και προς τη λίμνη Πλαστήρα, που διακρίνεται καθαρά και φαντάζει πολύ κοντά. Αρκετές είναι οι φορές που ευλαβείς χριστιανοί επιλέγουν να πραγματοποιήσουν εκεί μυστήρια της χριστιανικής μας πίστης, όπως γάμοι και βαφτίσεις. Η πρόσβαση στο σημείο είναι δυνατή με ασφάλεια (και οδικώς, με ασφαλτοστρωμένο δρόμο) μόνο κατά τη θερινή περίοδο (Μάιος μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου). 
Πρόσβαση : Οδικώς από τη θέση «Τύμπανος» και μέσω μονοπατιών από το κέντρο του χωριού Οξυά.

Προτάσεις για δραστηριότητες 
 
Υψόμετρο
 2100 μέτρα
Γεωγραφικές συντεταγμένες
 

Απόσταση από Μουζάκι    

50 λεπτά
Απόσταση από Καρδίτσα
1,5 ώρα
Περίοδος του έτους που είναι επισκέψιμος
 Όλες τις εποχές εκτός χειμώνα.
Ημέρες και ώρες επίσκεψης
 
Ημερομηνίες εκδηλώσεων στην Κοινότητα 
 

 Διευθύνσεις σχετικών ιστοσελίδων 

 www.oxyakarditsas.gr (ιστοσελίδα Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς) και www.myoxya.gr
 Παρατηρήσεις
 

 Στοιχεία επικοινωνίας

 Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς «Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», τηλέφ. : 6974456301, Δήμος Μουζακίου (Τοπική Κοινότητα Οξυάς), τηλέφ. : 2445043243.

Φορέας που παρέχει τις πληροφορίες

 Επιμέλεια - ευθύνη κειμένου και φωτογραφιών: Γιώργος Δ. Καραβίδας και Χρήστος Β. Γκαραβέλας, για το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς