Φρυκτωρίες στη θέση «Πυργάκια», στον οικισμό Πλατάνια

  

 

Σύντομη περιγραφή                                                                                                                               

Στον οικισμό Πλατάνια, Νοτιοδυτικά του χωριού της Οξυάς, βόρεια του οικισμού «Παλαιοχώρι», δεσπόζουν επιβλητικά δύο κορυφές, οι οποίες είναι γνωστές ως «Θέση Πυργάκια». Η ονομασία τους δικαιολογείται από την ύπαρξη αρχιτεκτονικών λειψάνων επάνω σ' αυτές. Σώζονται τα ερείπια δύο οχυρών, παρατηρητηρίων ή φρυκτωριών. Στην μία από αυτές, στην οποία υπάρχει τριγωνομετρικό σημείο του στρατού, διακρίνεται η κάτοψη ενός τετράγωνου σχεδόν κτίσματος, με διαστάσεις 7,00 x 7,00 περίπου μέτρα. Στο άλλο ύψωμα διακρίνεται επίσης η κάτοψη ενός κτίσματος σχεδόν τετράγωνου, διαστάσεων 10,00 x 10,00 περίπου μέτρα. Έπειτα από επιφανειακή έρευνα δεν βρέθηκαν στοιχεία, όπως κεραμική, ώστε να συμπεράνουμε σε ποια χρονική περίοδο ανήκουν.
Η θέση των οχυρών αυτών, φρυκτωριών ή παρατηρητηρίων, είναι περίοπτη και στρατηγική, καθώς έλεγχαν το πέρασμα από τους Γόμφους (Μουζάκι) προς την Αμβρακία (Άρτα). 

Προτάσεις για δραστηριότητες 
 
Υψόμετρο
950 μέτρα
Γεωγραφικές συντεταγμένες
 

Απόσταση από Μουζάκι    

25 λεπτά
Απόσταση από Καρδίτσα
50 λεπτά
Περίοδος του έτους που είναι επισκέψιμος
Η πρόσβαση στις θέσεις αυτές, οι οποίες βρίσκονται σε υψόμετρο περίπου 950 μέτρα, γίνεται από δύσβατα μονοπάτια, ενώ το χειμώνα εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
Ημέρες και ώρες επίσκεψης
 
Ημερομηνίες εκδηλώσεων στην Κοινότητα 
 

 Διευθύνσεις σχετικών ιστοσελίδων 

 www.oxyakarditsas.gr (ιστοσελίδα Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς) και www.myoxya.gr
 Παρατηρήσεις
 

 Στοιχεία επικοινωνίας

Λαογραφικός, Αρχαιολογικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Οξυάς  «Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας», τηλέφ. : 6974456301, Δήμος Μουζακίου (Τοπική Κοινότητα Οξυάς), τηλέφ. : 2445043243.

Φορέας που παρέχει τις πληροφορίες

 Επιμέλεια - ευθύνη κειμένου και φωτογραφιών: Γιώργος Δ. Καραβίδας και Χρήστος Β. Γκαραβέλας, για το Λαογραφικό, Αρχαιολογικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Οξυάς