ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012

«ΠΑΝΤΕΧΝΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΕΛΑΣ - ΛΑΜΠΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ»

                                                                                     ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΜΙΝΙ 

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. διοργανώνει εκδηλώσεις σε 147 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία όλης της χώρας στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012: «Παντέχνου πυρός σέλας -  Λαμπερές ιστορίες φωτιάς». Τις εκδηλώσεις συντονίζει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Οι δράσεις θα διαρκέσουν από 11 έως και 14 Οκτωβρίου 2012 και απευθύνονται τόσο σε μαθητικό, όσο και στο ευρύ κοινό.

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου συμμετέχοντας στις παραπάνω εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης, κα Αναστασία Φακίδου και το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου θα υλοποιήσουν πρόγραμμα με θέμα «Φωτιά και Πολιτισμός: δια πυρός τέχνες» και θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τις ποικίλες διαστάσεις της αξίας της φωτιάς στη ζωή των ανθρώπων και την επίδρασή της στο πολιτισμό  από την προϊστορική εποχή  έως σήμερα.

Στα πλαίσια αυτά στο Κ.Π.Ε. θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση της φωτιάς στη ζωγραφική και θα λειτουργήσει εικαστικό εργαστήριο όπου οι μαθητές των σχολείων θα δημιουργήσουν εικαστικά έργα με την εγκαυστική μέθοδο ενώ προηγουμένως θα επισκεφτούν και το μοναδικό, ίσως, σε λειτουργία καμίνι στο Μουζάκι. Οι επισκέπτες μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από τον ιδιοκτήτη του καμινιού κ. Χρήστο Πλακιά τον τρόπο λειτουργίας του, να δουν τα εργαλεία του σιδερά και να παρακολουθήσουν στην πράξη πώς γίνεται η επεξεργασία των μετάλλων και κυρίως του σιδήρου. 

Θυμίζουμε ότι η είσοδος στα δημόσια μουσεία, τους αρχαιολογικούς και άλλους χώρους θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, ενώ την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 οι συμμετέχοντες φορείς θα υποδέχονται σχολικές ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους χώρους συμμετοχής, τους υπευθύνους και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.yppo.gr, (διαδρομή «Προβολές – εικονίδιο «Περιβάλλον και Πολιτισμός»).