Διημερίδα με τους φοιτητές της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών

   


 Το ΚΠΕ  Μουζακίου στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία»  διοργάνωσε στις 21 και 22 Μαρτίου 2013 διημερίδα για τους φοιτητές του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Οικοσυστήματα και βιοποικιλότητα – Διαχείριση και εκπαίδευση». Η διημερίδα είχε σαν στόχους την απόκτηση θεωρητικών γνώσεων από τους φοιτητές, αλλά και την απόκτηση εμπειρίας μέσω των επισκέψεων σε οικοσυστήματα και αγροτικές επιχειρήσεις, και συζητήσεων με αρμόδιους γύρω από τα θέματα της αγροτικής ανάπτυξης. Επιπλέον οι φοιτητές γνώρισαν τις δράσεις που υλοποιεί το ΚΠΕ Μουζακίου και αφορούν σε θέματα βιώσιμης γεωργίας, αλλά και στα διάφορα οικοσυστήματα που συνδέονται με τα προγράμματά του, όπως είναι το δάσος και οι υγρότοποι.


Τη διημερίδα παρακολούθησαν 50 φοιτητές με επικεφαλής τον Πρόεδρο του τμήματος Κο Σφουγγάρη Αθανάσιο. Οι δευτεροετείς φοιτητές επίσης επισκέφτηκαν τοπικά οινοποιεία των κυρίων Παγούρα και Καραλή, και είχαν συζήτηση με τον Κο Κολοσούσα πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φαναρίου και προσωρινό πρόεδρο του συνεταιρισμού για την στέβια καθώς και με μέλη του συνεταιρισμού. Επίσης συζήτησαν με τον Δήμαρχο του Μουζακίου Κο Κωτσό Γ. , τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κ.ο Κωστή Δ. και τον δασάρχη Μουζακίου Κο Παπουτσή Φ. για θέματα αγροτικής ανάπτυξης  της περιοχής.

    Ενδιαφέρουσες ήταν επίσης οι εισηγήσεις του Κου Σφουγγάρη με θέμα «Διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσα από τη διαχείριση των αγροτικών οικοσυστημάτων» και της Κας Πλεξίδα Σοφίας – Υποψήφια Διδάκτορα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Βιοποικιλότητα διαχειριζόμενων και φυσικών οικοσυστημάτων ημιορεινών περιοχών».

   Στην επιστροφή οι φοιτητές επισκέφθηκαν το Αγροτικό – Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας και ξεναγήθηκαν στους χώρους του.