Συμμετέχοντες και Πρόγραμμα σεμιναρίου με θέμα: «Η έννοια της προσβασιμότητας σε διαφορετικά περιβάλλοντα εκπαίδευσης: Η περίπτωση των θεμάτων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης»

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας διοργανώνει διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο Μουζάκι, την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Απριλίου 2016Το θέμα του σεμιναρίου είναι: "Η έννοια της προσβασιμότητας σε διαφορετικά περιβάλλοντα εκπαίδευσης: Η περίπτωση των θεμάτων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης" και θα το παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων.

Τους/Τις συμμετέχοντες/χουσες μπορείτε να τους/τις δείτε εδώ και το πρόγραμμα του σεμιναρίου εδώ.

 

Ολοκλήρωση Σεμιναρίου με θέμα: "Τα βρώσιμα του βουνού και του δάσους - Οικολογικές προσεγγίσεις"

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που οργάνωσε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου στις 1 & 2 Απριλίου 2016 στο Μουζάκι και την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων με θέμα: «Τα βρώσιμα του βουνού και του δάσους - Οικολογικές προσεγγίσεις».

Το σεμινάριο περιελάμβανε θεωρητικό και κυρίως πρακτικό μέρος. Συγκεκριμένα την Παρασκευή το απόγευμα οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν στους χώρους του Κ.Π.Ε. Μουζακίου θεωρητικές εισηγήσεις σχετικές με το θέμα.

Μετά το σύντομο καλωσόρισμα των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και την αναφορά στη στοχοθεσία του σεμιναρίου από τον Υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Ντάνη Αντώνη, ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση «Τα μανιτάρια της Ελλάδας» από τον Πρόεδρο Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας κ. Μίχο Στέργιο.


Ο κ. Μίχος έκανε μια γενική παρουσίαση για τα μανιτάρια τονίζοντας ότι ήταν γνωστά από την αρχαιότητα. Αναφέρθηκε στον αριθμό και τα είδη των μανιταριών σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 3.000 περίπου. Με εικόνες παρουσίασε τα είδη των μανιταριών, το σχήμα τους, επεσήμανε τη διατροφική και φαρμακευτική αξία τους, αλλά και τους κινδύνους για όσους δεν γνωρίζουν να τα συλλέγουν. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στους μύκητες γενικά, καθώς και στην έλλειψη νομικού πλαισίου στη χώρα μας.

Ο κ. Ασκητής Σεραφείμ, εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε με συντομία σε τρόπους συλλογής μανιταριών και παρουσίασε πρακτικούς τρόπους συντήρησης και αποξήρανσης των μανιταριών.

Η κ. Ντόνα Ειρήνη, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του Κ.Π.Ε. Γρεβενών, παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα που υλοποιείται αρκετά χρόνια στο Κ.Π.Ε. Γρεβενών με θέμα: «Ο θαυμαστός μικρόκοσμος των μανιταριών στη διδακτική πράξη». Παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος και τα βήματα υλοποίησής του, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πεδίο με οδηγό τα φύλλα εργασίας που έχει  εκπονήσει η παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. Γρεβενών (παρατήρηση, καταγραφή, χαρακτηριστικά των μανιταριών και φυσικά και άλλες γενικές γνώσεις σχετικές με τα μανιτάρια).

Ο κ. Μπρουζιώτης Θεόφιλος, Βιολόγος MSc, παρουσίσε το θέμα: «Οικολογικές προσεγγίσεις στη συλλογή άγριας χλωρίδας» κι έκανε προτάσεις για τους οικολογικούς κανόνες μελέτης, καταγραφής και διαχείρισης της άγριας χλωρίδας. Επίσης, έδωσε συμβουλές διαχείρισης για τη συλλογή βρώσιμων χόρτων, την ποσότητα που μπορεί κάποιος να συλλέξει, επεσήμανε τους κινδύνους κυρίως από ψεκασμούς με φυτοφάρμακα, μετάδοση ασθενειών από ζώα που κυκλοφορούν και τέλος παρουσίασε το Δωδεκάλογο του καλού Βοτανοσυλλέκτη!

Η πρώτη μέρα έκλεισε με τις εκπαιδευτικούς του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Καλαμπαλίκη Χαρίκλεια και κ. Μπαλατσού Γεωργία που παρουσίασαν το θέμα: «Τα μυστικά της γιαγιάς για τα άγρια χόρτα»Έδωσαν με απλά λόγια πολύτιμες πρακτικές συμβουλές στους συμμετέχοντες  για τα άγρια χόρτα μέσα από τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους. Φρόντισαν να συλλέξουν διάφορα είδη από το τοπικό περιβάλλον και τα παρουσίασαν «ζωντανά», ενώ μίλησαν για τη χρήση τους, τον τρόπο συλλογής τους, τις ιδιότητές τους, τα μυστικά τους, απαντώντας φυσικά σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στο πεδίο. Οι εκπαιδευτικοί με τη βοήθεια ειδικών επισκέφτηκαν περιοχές στην Καρδίτσα και τη Λίμνη Ν. Πλαστήρα, αναγνώρισαν και συνέλλεξαν με οικολογικούς κανόνες δείγματα της άγριας χλωρίδας. Ξεχωριστό ήταν το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών στην αναγνώριση και συλλογή μανιταριών. Με οδηγούς πεδίου τους κκ. Παραθύρα Ηλία και Τσιτσά Δημήτριο, οι οποίοι όχι μόνον γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή τον τόπο, αλλά έχουν γνώσεις τόσο επιστημονικές, όσο και πρακτικές γύρω από το θέμα και οι οποίοι κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών καθ' όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου. Οι εκπαιδευτικοί με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των παραπάνω οδηγών πεδίου συνέλεξαν - λόγω εποχής - τα «Μαρτάκια» ή «Μαρτιάτικα» μανιτάρια, τα οποία και στη συνέχεια γεύτηκαν.

Γενικά ήταν, όπως αυτό αποτυπώνεται από την επανατριφοδότηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, μια πετυχημένη και πολύ χρηστική δράση του Κ.Π.Ε. Μουζακίου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του.

 

Σεμινάριο με θέμα: «Τα βρώσιμα του βουνού και του δάσους - Οικολογικές προσεγγίσεις»

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας διοργανώνει διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο Μουζάκι και την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Απριλίου 2016. Το θέμα του σεμιναρίου είναι: «Τα βρώσιμα του βουνού και του δάσους - Οικολογικές  προσεγγίσεις» και η έναρξή του θα είναι στις 18:00 την Παρασκευή και η λήξη στις 16:00 το απόγευμα του Σαββάτου. Το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων.

Τους συμμετέχοντες του Σεμιναρίου μπορείτε να τους βρείτε εδώ (Σημείωση: Οι αναπληρωματικοί του Σεμιναρίου θα ενημερωθούν τηλεφωνικά για τη συμμετοχή τους, μετά από πιθανή απουσία κάποιου από τους τακτικούς) και το πρόγραμμα του σεμιναρίου εδώ.

 

Συμμετέχοντες και Πρόγραμμα Σεμιναρίου με θέμα: «Η χρήση υλικών του δάσους ως παιδαγωγικό μέσο. Περιβαλλοντικές – εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο δάσος»

Μετά από εντολή του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, λόγω του ότι στις 19 Ιουνίου 2015 γίνεται η επιλογή Διευθυντών σχολικών μονάδων Β/θμιας και Υποδιευθυντών Α/θμιας Εκπαίδευσης, η ημερομηνία του τριήμερου Σεμιναρίου που προκήρυξε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου με θέμα: «Η χρήση υλικών του δάσους ως παιδαγωγικό μέσο. Περιβαλλοντικές – εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο δάσος» μεταφέρθηκε στις 26 έως 28 Ιουνίου 2015.

Οι εκπαιδευτικοί που είχαν επιλεγεί για την αρχική ημερομηνία ακολουθούν παρακάτω. Όποιος εκπαιδευτικός χρειάζεται κάποια διευκρίνηση ή πληροφορία, παρακαλούμε να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα του Κ.Π.Ε. Μουζακίου: 2445043242 & 2445043383.

Στις περιπτώσεις που υπάρξουν ακυρώσεις, θα επιλεγούν εκπαιδευτικοί από τον πίνακα των αναπληρωματικών (ακολουθεί επίσης), μετά από επικοινωνία του Κ.Π.Ε. με τους εκπαιδευτικούς αυτούς.

 

Ολοκλήρωση Σεμιναρίου στο πλαίσιο του Ε.Θ.Δ. "Η Ενέργεια στο Περιβάλλον του Παιδιού"

Με επιτυχία έληξε το σεμινάριο που οργάνωσε και υλοποίησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μουζακίου την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015. Το θέμα του σεμιναρίου ήταν «Ενέργεια και Περιβάλλον: Παραγωγή, Κατανάλωση, Διαχείριση κι Εκπαίδευση» και σ’ αυτό συμμετείχαν 45 εκπαιδευτικοί που προέρχονταν από σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας, ενώ έγινε στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Η Ενέργεια στο περιβάλλον του παιδιού» που συντονίζει το Κ.Π.Ε. Μουζακίου.

Την Παρασκευή το απόγευμα το πρόγραμμα κύλησε με εισηγήσεις που αφορούσαν τεχνικά θέματα γύρω από την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν από τις διάφορες χρήσεις της ενέργειας. Οι εισηγητές, γνώστες ο καθένας στα θέματα που ανέπτυξαν, ενημέρωσαν με λεπτομέρειες τους επιμορφούμενους.


Συγκεκριμένα, ο κ. Κατσαρός Ευάγγελος, Πολιτικός Μηχανικός, εξειδικευμένος στη βιοκλιματική οικολογική - παθητική αρχιτεκτονική παρουσίασε το θέμα: «Κτίρια ενεργειακά σχεδόν μηδέν με το πρότυπο του passive house», ενώ η κ. Φαραζούμη Σοφία, Αρχιτέκτων Μηχανικός, MSc στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων ανέπτυξε το θέμα: «Διερεύνηση δυνατοτήτων Α.Π.Ε. στη Θεσσαλία - Αιολική και Ηλιακή ενέργεια». Η κ. Μαύρου Ευτυχία, Περιβαλλοντολόγος, MSc στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Συνεργάτης του Τμήματος Εκπαίδευσης στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) αναφέρθηκε στο θέμα: «Εθνική πολιτική, στρατηγική και προγραμματισμός των Α.Π.Ε. - Υφιστάμενη κατάσταση των Α.Π.Ε. στην Ελλάδα - Χωροθέτηση των Α.Π.Ε., συνήθεις αντιδράσεις του κοινού», ενώ στη συνέχεια παρουσίασε στους εκπαιδευτικούς «Καλές Πρακτικές - Εκπαιδευτικό υλικό του Κ.Α.Π.Ε.» Η πρώτη μέρα έκλεισε με τον κ. Κακιόπουλο Ηλία, Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων Ε.Σ.Μ.Υ.Ε., ο οποίος μίλησε για τα «Μικρά Υδροηλεκτρικά», ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος δινόταν χρόνος για τοποθετήσεις, διευκρινήσεις και ερωτήσεις των εκπαιδευτικών.


Το Σάββατο πρωί πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο πεδίο και συγκεκριμένα  στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό στη Μητρόπολη Καρδίτσας και το φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα.

Το απόγευμα του Σαββάτου εκπαιδευτικοί παρουσίασαν σχολικά προγράμματα Π.Ε που υλοποιούν στα σχολεία τους και θεματολογία όπως: «Πτολεμαΐδα, λιγνίτης, ενέργεια», «Η περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσα από τη μαθηματική δραστηριότητα» και «Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΥΗΣ». Ακολούθησαν δύο παράλληλα εργαστήρια με θέματα εκπαιδευτικών μεθόδων όπως: «Η Συστημική του Παρατηρητή» από την κ. Μπαμπίλα Ελένη, Σχολική Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 3ης Περιφέρειας Κοζάνης και «Ενέργεια και Μυθοπλασία» από την κ. Καλαμπαλίκη Θάλεια, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εύβοιας. Το Σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων.

Ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή τους και ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς που κατάφεραν να βρίσκονται μαζί μας από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. 

 
Περισσότερα Άρθρα...