Ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές διαστάσεις του θέματος»

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου διοργάνωσε και υλοποίησε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Κτηνιατρικής, με φορείς και συλλόγους της Π.Ε. Καρδίτσας, ημερίδα Δια Βίου Μάθησης με θέμα: «Διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές διαστάσεις του θέματος» για το ευρύ κοινό στην πόλη της Καρδίτσας, την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 18.00 στην αίθουσα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Π.Ε. Καρδίτσας.

Το θέμα της ημερίδας αφορούσε τη διαχείριση των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων, που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Στόχος της ημερίδας, εκτός από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ήταν μεταξύ άλλων και ο έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, η αντιμετώπιση φαινομένων μεταφοράς τους από μια περιοχή σε άλλη, η επιθετικότητα μερικών από αυτά σε ανύποπτους πολίτες, και κυρίως σε μαθητές σχολείων, η κακομεταχείρισή τους κ.λπ. Τα παραπάνω είναι πτυχές ενός προβλήματος που έχει περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.


Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κωτσός και ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτιος Αλεξάκος τονίζοντας την ανάγκη για την άμεση επίλυση του προβλήματος αναλύοντας τις προσπάθειες που κάνουν από τη δική τους πλευρά. Επίσης, ο εκπρόσωπος της Κτηνιατρικής Σχολής Καρδίτσας, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Απόστολος Γαλάτος εξέφρασε τη διάθεση της Κτηνιατρικής Σχολής να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, ενώ ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Θωμάς Καρανίκας αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση του προβλήματος μέσα από μία δυναμική συνέργεια της εκπαίδευσης στο σχολείο, της παιδείας στην οικογένεια και της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των φορέων.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κα Γκουλέτσου Παγώνα ασχολήθηκε στην εισήγησή της με το θέμα της στείρωσης των ζώων ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων προβαίνοντας στη διάκριση σε αδέσποτα ζώα, ημι-αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα. Ακολούθως, αναφέρθηκε στις πηγές αδέσποτων ζώων, στη κατανομή του πληθυσμού των ζώων συντροφιάς, στην αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων, καθώς και στις μεθόδους στείρωσης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός πως ο αυξημένος αριθμός των αδέσποτων ζώων προκαλεί προβλήματα στις σύγχρονες κοινωνίες (λ.χ. επιθέσεις σε ανθρώπους, πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, θέματα υγιεινής, ενοχλητική συμπεριφορά). Κλείνοντας αναφέρθηκε στις προτάσεις διαχείρισης του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων μέσω συντονισμένων δράσεων ενημέρωσης των πολιτών, με την αύξηση σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων, τη στείρωση των αδέσποτων και την επαναφορά τους στο περιβάλλον επιβίωσης.

Στη συνέχεια η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κα Αθανασίου Λαμπρινή αναφέρθηκε στην εισήγησή της στις προϋποθέσεις για την ευεργετική αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα ζώα συντροφιάς, αλλά και τη σχέση του ανθρώπου με τη γάτα και το σκύλο. Ακολούθως, ανέπτυξε τα θεραπευτικά οφέλη στην ψυχολογική και φυσική υγεία ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων (π.χ. αυτιστικά παιδιά, παιδιά με παραβατική συμπεριφορά κ.λπ.), αλλά και στην εμφάνιση των ζωοανθρωπονόσων (λ.χ. λύσσα, εχινοκοκκίαση, λεισμανίωση, λεπτοσπείρωση κ.λπ.), τις πηγές μόλυνσης και τους τρόπους αντιμετώπισης και προφύλαξης στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως η γνώση των κινδύνων από τα ζώα συντροφιάς, λαμβάνοντας σωστά μέτρα πρόληψης, οδηγεί στην ασφαλή και αρμονική συμβίωση.

Ακολούθως, η Πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Καρδίτσας κα Ευανθία Θάνου αναφέρθηκε στη φιλοζωία και τη διαχείριση αντιμετώπισης της κατάστασης με τα αδέσποτα ζώα, προβαίνοντας σε προτάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.


Τέλος, ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Αντώνιος Ντάνης ανέδειξε το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, καθώς και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη τη συνύπαρξη ζώων και ανθρώπων. Ακολούθως πρότεινε άμεσες λύσεις αξιοποιώντας την εμπειρία των διεθνών οργανισμών, τον σχηματισμό συγκεκριμένων επιτροπών σε συνεργασία με όλους τους βαθμούς Ο.Τ.Α., καθώς και την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων Φορέων και ακολούθησε συζήτηση.

 

Υλοποίηση ημερίδας με θέμα: «Διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές διαστάσεις του θέματος»


Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σύμφωνα με τον προγραμματισμό της παιδαγωγικής του ομάδας και στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - Ε.Κ.Τ.) και εθνικών πόρων, διοργανώνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Κτηνιατρικής, με φορείς και συλλόγους της Π.Ε. Καρδίτσας, ημερίδα Δια Βίου Μάθησης με θέμα«Διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές διαστάσεις του θέματος» στην πόλη της Καρδίτσας, την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 18.00 στην αίθουσα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Π.Ε. Καρδίτσας (Ιεζεκιήλ 34, 4ος όροφος).

Το θέμα της ημερίδας σχετίζεται με τη διαχείριση των δεσποζόμενων και  αδέσποτων ζώων, που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Στόχος της ημερίδας, εκτός από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, είναι μεταξύ άλλων και ο έλεγχος του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, η αντιμετώπιση φαινομένων μεταφοράς τους από μια περιοχή σε άλλη, η επιθετικότητα μερικών από αυτά σε ανύποπτους πολίτες, και κυρίως σε μαθητές σχολείων, η κακομεταχείρισή τους κ.λπ. Τα παραπάνω είναι πτυχές ενός προβλήματος που έχει περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γκουλέτσου Παγώνα θα ασχοληθεί με το θέμα της στείρωσης των ζώων ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων. Στη συνέχεια η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθανασίου Λαμπρινή θα αναπτύξει το θέμα αναφορικά με τις προϋποθέσεις για την ευεργετική αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα ζώα συντροφιάς. Ακολούθως, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Καρδίτσας θα αναφερθεί στη φιλοζωία και τη διαχείριση αντιμετώπισης της κατάστασης με τα αδέσποτα ζώα προβαίνοντας σε προτάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Τέλος, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου θα αναδείξουν το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, καθώς και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις του θέματος λαμβάνοντας υπόψη τη συνύπαρξη ζώων και ανθρώπων. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων Φορέων και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε συνεργασία με φορείς που έχουν αρμοδιότητες για το παραπάνω ζήτημα, στοχεύει σε μια συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπισή του. Η ημερίδα είναι ανοικτή σε όλους και καλούνται να την παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές κτηνιατρικής, εκπρόσωποι ΟΤΑ, κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, φιλόζωοι και κάθε πολίτης με ανάλογες ευαισθησίες.

 

Απολογισμός Δράσης του Κ.Π.Ε. Μουζακίου για την Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

 

   Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που ως γνωστόν έχει καθιερωθεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ. η 2η Εβδομάδα του Οκτωβρίου κάθε χρόνου, η ενημερωτική συνάντηση που οργάνωσε το Κ.Π.Ε Μουζακίου για τους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ικανός αριθμός εκπαιδευτικών, το πρώτο μέρος επικεντρώθηκε στην ενημέρωση για τα Κ.Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ο εκπαιδευτικός του Κ.Π.Ε Μουζακίου κ. Σπυρόπουλος Δημήτριος παρουσίασε αναλυτικά τα προγράμματα, τα Θεματικά Δίκτυα Π.Ε τα οποία συντονίζει το Κ.Π.Ε, καθώς και τις δράσεις που προγραμματίζει να υλοποιήσει το Κ.Π.Ε Μουζακίου τη σχολική χρονιά 2014-2015. Επίσης οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν μέσα από ολιγόλεπτα video για τις δράσεις των άλλων Κέντρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κ.Π.Ε Περτουλίου - Τρικκαίων, Μακρινίτσας και Κισσάβου - Ελασσόνας).

   

   Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο στους σχολικούς κήπους. Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Καρδιτσομαγούλας, κ. Παλαπέλα Γεωργία παρουσίασε την εμπειρία του Δ.Σ. Καρδιτσομαγούλας από την υλοποίηση δράσης σχολικού κήπου στο χώρο του, ενώ ανάλογη εμπειρία παρουσίασε και η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, κ. Βόβες Μικαέλα. Ο Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Καρδίτσας κ. Κωτούλας Βασίλειος ανέπτυξε το θέμα «Σχολικός κήπος και κριτική παιδαγωγική», το οποίο αφορούσε στην παιδαγωγική αξιοποίηση των σχολικών κήπων και την αξία αυτών στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών και την φιλοπεριβαλλοντική τους στάση. Στη συνέχεια το μέλος της Π.Ο. του Κ.Π.Ε. Περτουλίου - Τρικκαίων, κ. Κουτσώνης Ευάγγελος παρουσίασε το Δίκτυο Π.Ε. που συντονίζει το Κ.Π.Ε. Περτουλίου - Τρικκαίων με θέμα: «Μαθαίνουμε τα μυστικά του σχολικού κήπου: Εμπνεόμαστε και δημιουργούμε».

 

   Τέλος, ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Ντάνης Αντώνιος αναφέρθηκε στην εμπειρία του Κ.Π.Ε. σε θέματα που αφορούν στην οργάνωση, διαμόρφωση και διατήρηση εκπαιδευτικού κήπου, την προσπάθεια που καταβάλλει το Κ.Π.Ε. Μουζακίου στο θέμα αυτό και τόνισε την αξία που έχουν οι κήποι στην εκπαίδευση μαθητών για την αειφορική διαχείριση. Ακολούθησε συζήτηση στην οποία εκπαιδευτικοί κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες και προτάσεις. Από τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών διαφάνηκε ότι και φέτος θα υλοποιηθούν αρκετά προγράμματα στα σχολεία με θέμα τους σχολικούς κήπους.

 

Δράση του Κ.Π.Ε. Μουζακίου στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του και στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων με αφορμή την «Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», που ως γνωστόν έχει καθιερώσει το Υ.ΠΑΙ.Θ. την 2η Εβδομάδα του Οκτωβρίου κάθε χρόνου, διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση εκπαιδευτικών την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014 στην αίθουσα της Π.Ε.Δ. (Μ. Αλεξάνδρου 34, Ν. Αγορά) για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σύμφωνα με το πρόγραμμα

Στη συνάντηση το Κ.Π.Ε Μουζακίου, θα παρουσιάσει στους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας τα προγράμματα των Κέντρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κ.Π.Ε Μουζακίου, Περτουλίου - Τρικκαίων, Μακρινίτσας και Κισσάβου - Ελασσόνας),  τα Θεματικά Δίκτυα Π.Ε. τα οποία συντονίζουν ή συμμετέχουν, καθώς και άλλες δράσεις που προγραμματίζουν.

Επίσης από το Κ.Π.Ε Μουζακίου θα γίνει παρουσίαση της εμπειρίας του σε θέματα που αφορούν στην οργάνωση σχολικών κήπων, ενώ σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας θα παρουσιάσουν την εμπειρία τους από την υλοποίηση αναλόγων δράσεων προηγούμενες χρονιές. 

Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης από όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο του Κ.Π.Ε. Μουζακίου: 2445043242 ή με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .


 

Ολοκλήρωση Ημερίδας του Κ.Π.Ε. Μουζακίου με θέμα: «Η καταπολέμηση της φτώχειας σαν όρος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου και που συμμετείχαν φορείς και υπηρεσίες της Π.Ε. Καρδίτσας την Τετάρτη 12 Μαρτίου στην αίθουσα της Π.Ε.Δ.

 
Περισσότερα Άρθρα...