Ημερίδα: "Κυνήγι και Αειφορία"

   


Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, στα πλαίσια υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» και στα πλαίσια του προγραμματισμού της παιδαγωγικής του ομάδας, πραγματοποίησε  Ημερίδα για τα μέλη των κυνηγητικών Συλλόγων Μουζακίου και Αργιθέας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και του κυνηγητικού Συλλόγου Πύλης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μουζακίου Κος Κωτσός Γ., ο Δασάρχης Μουζακίου Κος Παπουτσής Φ. και ο πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Καρδίτσας Kος Παπούλιας Δ. που χαιρέτησαν την εκδήλωση.

Στην αρχή έγινε μια σύντομη παρουσίαση του Κ.Π.Ε. Μουζακίου και των δράσεών του από την Κα Ζαμπάλου Στέλλα αναπληρώτρια υπεύθυνη του Κέντρου.

Στη συνέχεια ο Κος Αντώνης Ντάνης Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. αναφέρθηκε στο σκεπτικό διοργάνωσης της ημερίδας. Μίλησε για το κυνήγι και την εξέλιξή του από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα και για την ανάγκη αειφορικής διαχείρισης αφού στην εποχή μας έχουν φανεί και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εξαντληθεί τα όρια σε διάφορα θέματα σε περιοχές του πλανήτη. Επίσης συσχέτισε το ζήτημα του κυνηγιού και της διαχείρισης των δασικών πόρων με την “τραγωδία των κοινών” μια υπόθεση σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει το ατομικό του όφελος, παραβλέποντας το κοινό συμφέρον, οδηγεί στην καταστροφή περιοχές και τους φυσικούς πόρους που περιέχουν.Τέλος παρουσίασε τις νέες προσεγγίσεις που υπάρχουν ότι η καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί όταν οι κοινωνικές ομάδες που διαχειρίζονται κάποιους χώρους τηρούν ορισμένους κανόνες.

Ο Δρ. Περικλής Μπίρτσας - Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας Άγριας Πανίδας Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, ΤΕΙ Λάρισας, μίλησε για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσω της ορθής διαχείρισης των οικοσυστημάτων. Μέσα από απλά παραδείγματα έδειξε την αξία της βιοποικιλότητας, και εστίασε στους κινδύνους που απειλούν σήμερα την βιοποικιλότητα, όπως κλιματικές αλλαγές, περιβαλλοντικούς παράγοντες, ασθένειες που προσβάλλουν εύκολα ζώα που το γονιδιακό τους υλικό έχει αναμιχθεί με ζώα που ζουν σε διαφορετικές συνθήκες, γεωργικές δραστηριότητες, αλλά και τις κακές πρακτικές ορισμένων κυνηγών.Επίσης αναφέρθηκε στην συμβολή των κυνηγών στην πληροφόρηση των διαφόρων υπηρεσιών και της αειφορικής διαχείρισης διαφόρων δασικών περιοχών.Τέλος έδωσε διάφορα παραδείγματα περιοχών του κόσμου με προηγμένες διαχειριστικές αντιλήψεις που συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση αλλά και την οικονομική ανάπτυξη περιοχών.

Ο Κος Γιαννακόπουλος Αλέξιος - Δασολόγος του Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρουσίασε το θέμα “Η χρήση νέων τεχνολογιών στη διαχείριση της άγριας πανίδας". Έδειξε, πως τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την αειφορική διαχείριση των δασών αλλά και την αξιοποίησή τους από τους κυνηγούς. Επίσης πως συσκευές παρακολούθησης προσαρμόζονται σε ζώα προκειμένου  να παρακολουθούνται και να βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης - Καθηγητής Ιολογίας - Ιογενών Νοσημάτων Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής έδειξε με στοιχεία πόσο σημαντικές είναι οι ασθένειες που προέρχονται από άγρια ζώα και τα μέτρα  πρόληψης αλλά και θεραπείας που πρέπει να λαμβάνονται. Ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες (Παιδιά, ηλικιωμένοι) αλλά και οι ομάδες που έρχονται σε συχνή επαφή με τα ζώα όπως οι κτηνίατροι και οι κυνηγοί.Μίλησε για τους τρόπους μετάδοσης αλλά και τα συμπτώματα όπως και για τη θεραπεία τους. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι εμφανίζονται ορισμένες ασθένειες που θεωρούνταν ότι έχουν εκλείψει. Η λύσσα μια επικίνδυνη ασθένεια έχει εμφανίσει ένα κρούσμα στην Ελλάδα και παρακολουθείται στενά.Ένας παράγοντας κινδύνου είναι και τα αδέσποτα ζώα για τα οποία πρέπει να ληφθούν επείγοντα, μέτρα.σ

Οι εισηγήσεις κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και ακολούθησε συζήτηση για τα φλέγοντα θέματα.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012

«ΠΑΝΤΕΧΝΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΕΛΑΣ - ΛΑΜΠΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ»

                                                                                     ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΜΙΝΙ 

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. διοργανώνει εκδηλώσεις σε 147 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία όλης της χώρας στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012: «Παντέχνου πυρός σέλας -  Λαμπερές ιστορίες φωτιάς». Τις εκδηλώσεις συντονίζει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Οι δράσεις θα διαρκέσουν από 11 έως και 14 Οκτωβρίου 2012 και απευθύνονται τόσο σε μαθητικό, όσο και στο ευρύ κοινό.

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου συμμετέχοντας στις παραπάνω εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης, κα Αναστασία Φακίδου και το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου θα υλοποιήσουν πρόγραμμα με θέμα «Φωτιά και Πολιτισμός: δια πυρός τέχνες» και θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τις ποικίλες διαστάσεις της αξίας της φωτιάς στη ζωή των ανθρώπων και την επίδρασή της στο πολιτισμό  από την προϊστορική εποχή  έως σήμερα.

Στα πλαίσια αυτά στο Κ.Π.Ε. θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση της φωτιάς στη ζωγραφική και θα λειτουργήσει εικαστικό εργαστήριο όπου οι μαθητές των σχολείων θα δημιουργήσουν εικαστικά έργα με την εγκαυστική μέθοδο ενώ προηγουμένως θα επισκεφτούν και το μοναδικό, ίσως, σε λειτουργία καμίνι στο Μουζάκι. Οι επισκέπτες μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από τον ιδιοκτήτη του καμινιού κ. Χρήστο Πλακιά τον τρόπο λειτουργίας του, να δουν τα εργαλεία του σιδερά και να παρακολουθήσουν στην πράξη πώς γίνεται η επεξεργασία των μετάλλων και κυρίως του σιδήρου. 

Θυμίζουμε ότι η είσοδος στα δημόσια μουσεία, τους αρχαιολογικούς και άλλους χώρους θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, ενώ την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 οι συμμετέχοντες φορείς θα υποδέχονται σχολικές ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους χώρους συμμετοχής, τους υπευθύνους και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.yppo.gr, (διαδρομή «Προβολές – εικονίδιο «Περιβάλλον και Πολιτισμός»).


 

ΗΜΕΡΙΔΑ "Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης"

Η κατάσταση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών που θα παρακολουθήσουν την Ημερίδα της 20ης Οκτωβρίου 2012 με θέμα: "Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης" βρίσκεται εδώ.

Το Πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί βρίσκεται εδώ.

 

Διοργάνωση Ημερίδας "ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, διοργάνωσε Ημερίδα στις 20 Οκτωβρίου 2012, το Σάββατο στους χώρους του Κ.Π.Ε. με θέμα: «Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». Την Ημερίδα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Η ημερίδα είχε μεγάλη συμμετοχή και κράτησε μέχρι τέλος το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μέρος των παρουσιάσεων που γίνανε στην Ημερίδα

 1. «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας)
 2. «Μαθαίνω για το περιβάλλον παίζοντας» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Φιλίππων)
 3. «Χρυσοπράσινο φύλλο» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης)
 4. «Λίμνες: Πηγές έμπνευσης για προγράμματα Π.Ε.» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Καστοριάς)
 5. «Βιοποικιλότητα: Το Εργαστήρι της Ζωής» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Καστοριάς)
 6. «Παραδοσιακοί οικισμοί και φύση» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Κόνιτσας - Πραμάντων)
 7. «Κλιματικές αλλαγές – ακραία καιρικά φαινόμενα» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Στυλίδας - Υπάτης)
 8. «Γεωμυθολογικά – Γεωπεριβαλλοντικά μονοπάτια» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Στυλίδας - Υπάτης)
 9. «Άγρια πανίδα σε κίνδυνο» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Στυλίδας - Υπάτης) 
 10. «Τουρισμός και περιβάλλον» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Αρχανών - Ρούβα - Γουβών) 
 11. «Απορρίμματα: Τα χρήσιμα – άχρηστα» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Έδεσσας - Γιαννιτσών)
 12. «Γεωργία και περιβάλλον» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Νάουσας)
 13. Το Δάσος
 14. Η Ενέργεια στο περιβάλλον του παιδιού

 

 

Διοργάνωση Ημερίδας "ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του και στα πλαίσια υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» διοργανώνει Ημερίδα στις 20 Οκτωβρίου 2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 09.00 - 14.30 στους χώρους του Κ.Π.Ε. με θέμα: «Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». Την Ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην Ημερίδα είναι η αποστολή αίτησης (ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ). Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν να στείλουν την αίτησή τους απευθείας στο Κ.Π.Ε. Μουζακίου στο Fax: 2445043363 ή στο E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 27/09/2012.

Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Θυμίζουμε ότι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου συντονίζει τα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Π.Ε. «ΤΟ ΔΑΣΟΣ» και «Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», ενώ συμμετέχει ως συνεργαζόμενο Κ.Π.Ε. στα παρακάτω Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Π.Ε.:

 1. «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας)
 2. «Μαθαίνω για το περιβάλλον παίζοντας» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Φιλίππων)
 3. «Χρυσοπράσινο φύλλο» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Αργυρούπολης)
 4. «Λίμνες: Πηγές έμπνευσης για προγράμματα Π.Ε.» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Καστοριάς)
 5. «Βιοποικιλότητα: Το Εργαστήρι της Ζωής» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Καστοριάς)
 6. «Παραδοσιακοί οικισμοί και φύση» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Κόνιτσας - Πραμάντων)
 7. «Κλιματικές αλλαγές – ακραία καιρικά φαινόμενα» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Στυλίδας - Υπάτης)
 8. «Γεωμυθολογικά – Γεωπεριβαλλοντικά μονοπάτια» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Στυλίδας - Υπάτης)
 9. «Τουρισμός και περιβάλλον» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Αρχανών - Ρούβα - Γουβών)
 10. «Απορρίμματα: Τα χρήσιμα – άχρηστα» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Έδεσσας - Γιαννιτσών)
 11. «Γεωργία και περιβάλλον» (Συντονιστικό Κ.Π.Ε. Νάουσας)
 12. «Οικολογικά Σχολεία» (Συντονίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Πειραιά)

Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εισήγηση με θέμα το θεσμό των Θεματικών Δικτύων Π.Ε. στην Ελλάδα, παρουσίαση και δραστηριότητες των Εθνικών Θεματικών Δικτύων που συντονίζει και συμμετέχει το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, έκθεση εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και συζήτηση - προτάσεις για δράσεις στα σχολεία. Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Κ.Π.Ε. μόλις οριστικοποιηθεί.

 
Περισσότερα Άρθρα...