Ημερίδα για την τοπική κοινωνία του Μουζακίου

Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται ανοιχτή ημερίδα για την τοπική κοινωνία του Μουζακίου με θέμα: «Οικονομική και αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας στο σπίτι» στο Δημοτικό Κινηματοθέτρο Μουζακίου. Η ημερίδα διεξάγεται την πρώτη μέρα του επιμορφωτικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς που υλοποιεί το Κ.Π.Ε. Μουζακίου.

     

 

Ημερίδα «Κοινωνικές και Οικονομικές Διαστάσεις της Διατροφής των παιδιών στο Σχολείο»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα «Κοινωνικές και Οικονομικές Διαστάσεις της Διατροφής των παιδιών στο Σχολείο», την οποία διοργάνωσε το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Καρδίτσας στις 18 Δεκεμβρίου 2012.

Στο πλαίσιο των κύριων εισηγήσεων η κ. Μαλισσιόβα Ελένη, Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, Παράρτημα Καρδίτσας του Τ.Ε.Ι Λάρισας, ανέπτυξε το θέμα της διατροφικής αξίας των ειδών του κυλικείου κι αναφέρθηκε στη διατροφική ασφάλειά τους, ενώ η κ. Γιολδάση Ξανθή, χημικός - υπάλληλος του ΕΦΕΤ Λάρισας, ανέπτυξε τη νομοθεσία που διέπει την πώληση των προϊόντων στα κυλικεία. Τέλος, η κ. Τριάντου Λαμπρινή, στέλεχος της ΑΝ.ΚΑ., ανέπτυξε το θέμα της μαθητικής διατροφής και τη δυνατότητα παρουσίας των τοπικών προϊόντων στα κυλικεία.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν οι παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων των ερευνών δύο ομάδων μαθητών από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καρδίτσας. Οι μαθητές των τμημάτων της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 7ου Δημοτικού σχολείου Καρδίτσας (σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, τη Διευθύντρια του σχολείου και την αρωγή του Σχολικού Συμβούλου) και οι μαθητές του 1ου Λυκείου Καρδίτσας (σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και το Διευθυντή του Λυκείου) απέσπασαν θερμό χειροκρότημα για τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που παρέθεσαν μέσα από τις έρευνές τους.

Την Ημερίδα χαιρέτισαν και παρακολούθησαν η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κ. Μητσιάδη Ευθυμία, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, κ. Καρανίκας Θωμάς και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Καρδίτσας, κ. Ζορμπάς Ιωάννης.

Μεταξύ των άλλων, την Ημερίδα παρακολούθησαν: ο Διοικητής του Α.Τ. Μουζακίου κι εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, κ. Ζαρχανής Γεώργιος, η Πρόεδρος του Σωματείου ιδιοκτητών κυλικείων κ. Λυρίτση Δήμητρα, καθώς και μέλη του Σωματείου, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από την Π/θμια και Δ/θμια Εκπαίδευση, εκπρόσωποι του Συλλόγου Τριτέκνων Καρδίτσας, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, φοιτητές των Τμημάτων του Τ.Ε.Ι. Καρδίτσας, πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς.

Στο τέλος της ημερίδας ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε θέματα και προβληματισμούς που προέκυψαν από τις εισηγήσεις και τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

   

 

Διοργάνωση Ημερίδας «Κοινωνικές και Οικονομικές Διαστάσεις της Διατροφής των Παιδιών στο Σχολείο»

 

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας υλοποιεί Ημερίδα με θέμα: «Κοινωνικές και Οικονομικές Διαστάσεις της Διατροφής των Παιδιών στο Σχολείο».

Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν θέσεις για την διατροφική αξία και την ασφάλεια των τροφών στα κυλικεία των σχολείων, τη νομοθεσία που τα διέπει ως προς την πώληση προϊόντων σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, καθώς και για το πώς θα μπορούσαν τοπικά προϊόντα της περιοχής να εισαχθούν στα κυλικεία των σχολείων και στη διατροφή των παιδιών γενικότερα. Η Ημερίδα θα ξεκινήσει με παρουσιάσεις κι έρευνες που έχουν κάνει μαθητές από σχολεία της Καρδίτσας, πάνω στις διατροφικές επιλογές και συνήθειες παιδιών κι εφήβων.

Η Ημερίδα θα υλοποιηθεί την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012, στις 17.00 στην αίθουσα της ΤΕΔΚ (Μ. Αλεξάνδρου 34, Νέα Αγορά).

Το αναλυτικό Πρόγραμμα της Ημερίδας μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

Ημερίδα: "Κυνήγι και Αειφορία"

   


Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου, στα πλαίσια υλοποίησης της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» και στα πλαίσια του προγραμματισμού της παιδαγωγικής του ομάδας, πραγματοποίησε  Ημερίδα για τα μέλη των κυνηγητικών Συλλόγων Μουζακίου και Αργιθέας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και του κυνηγητικού Συλλόγου Πύλης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μουζακίου Κος Κωτσός Γ., ο Δασάρχης Μουζακίου Κος Παπουτσής Φ. και ο πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Καρδίτσας Kος Παπούλιας Δ. που χαιρέτησαν την εκδήλωση.

Στην αρχή έγινε μια σύντομη παρουσίαση του Κ.Π.Ε. Μουζακίου και των δράσεών του από την Κα Ζαμπάλου Στέλλα αναπληρώτρια υπεύθυνη του Κέντρου.

Στη συνέχεια ο Κος Αντώνης Ντάνης Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. αναφέρθηκε στο σκεπτικό διοργάνωσης της ημερίδας. Μίλησε για το κυνήγι και την εξέλιξή του από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα και για την ανάγκη αειφορικής διαχείρισης αφού στην εποχή μας έχουν φανεί και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εξαντληθεί τα όρια σε διάφορα θέματα σε περιοχές του πλανήτη. Επίσης συσχέτισε το ζήτημα του κυνηγιού και της διαχείρισης των δασικών πόρων με την “τραγωδία των κοινών” μια υπόθεση σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος προσπαθώντας να μεγιστοποιήσει το ατομικό του όφελος, παραβλέποντας το κοινό συμφέρον, οδηγεί στην καταστροφή περιοχές και τους φυσικούς πόρους που περιέχουν.Τέλος παρουσίασε τις νέες προσεγγίσεις που υπάρχουν ότι η καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί όταν οι κοινωνικές ομάδες που διαχειρίζονται κάποιους χώρους τηρούν ορισμένους κανόνες.

Ο Δρ. Περικλής Μπίρτσας - Επίκουρος Καθηγητής Βιολογίας Άγριας Πανίδας Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, ΤΕΙ Λάρισας, μίλησε για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσω της ορθής διαχείρισης των οικοσυστημάτων. Μέσα από απλά παραδείγματα έδειξε την αξία της βιοποικιλότητας, και εστίασε στους κινδύνους που απειλούν σήμερα την βιοποικιλότητα, όπως κλιματικές αλλαγές, περιβαλλοντικούς παράγοντες, ασθένειες που προσβάλλουν εύκολα ζώα που το γονιδιακό τους υλικό έχει αναμιχθεί με ζώα που ζουν σε διαφορετικές συνθήκες, γεωργικές δραστηριότητες, αλλά και τις κακές πρακτικές ορισμένων κυνηγών.Επίσης αναφέρθηκε στην συμβολή των κυνηγών στην πληροφόρηση των διαφόρων υπηρεσιών και της αειφορικής διαχείρισης διαφόρων δασικών περιοχών.Τέλος έδωσε διάφορα παραδείγματα περιοχών του κόσμου με προηγμένες διαχειριστικές αντιλήψεις που συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση αλλά και την οικονομική ανάπτυξη περιοχών.

Ο Κος Γιαννακόπουλος Αλέξιος - Δασολόγος του Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρουσίασε το θέμα “Η χρήση νέων τεχνολογιών στη διαχείριση της άγριας πανίδας". Έδειξε, πως τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την αειφορική διαχείριση των δασών αλλά και την αξιοποίησή τους από τους κυνηγούς. Επίσης πως συσκευές παρακολούθησης προσαρμόζονται σε ζώα προκειμένου  να παρακολουθούνται και να βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης - Καθηγητής Ιολογίας - Ιογενών Νοσημάτων Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής έδειξε με στοιχεία πόσο σημαντικές είναι οι ασθένειες που προέρχονται από άγρια ζώα και τα μέτρα  πρόληψης αλλά και θεραπείας που πρέπει να λαμβάνονται. Ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες (Παιδιά, ηλικιωμένοι) αλλά και οι ομάδες που έρχονται σε συχνή επαφή με τα ζώα όπως οι κτηνίατροι και οι κυνηγοί.Μίλησε για τους τρόπους μετάδοσης αλλά και τα συμπτώματα όπως και για τη θεραπεία τους. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι εμφανίζονται ορισμένες ασθένειες που θεωρούνταν ότι έχουν εκλείψει. Η λύσσα μια επικίνδυνη ασθένεια έχει εμφανίσει ένα κρούσμα στην Ελλάδα και παρακολουθείται στενά.Ένας παράγοντας κινδύνου είναι και τα αδέσποτα ζώα για τα οποία πρέπει να ληφθούν επείγοντα, μέτρα.σ

Οι εισηγήσεις κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και ακολούθησε συζήτηση για τα φλέγοντα θέματα.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2012

«ΠΑΝΤΕΧΝΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΕΛΑΣ - ΛΑΜΠΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ»

                                                                                     ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΜΙΝΙ 

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. διοργανώνει εκδηλώσεις σε 147 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία όλης της χώρας στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης Περιβάλλον και Πολιτισμός 2012: «Παντέχνου πυρός σέλας -  Λαμπερές ιστορίες φωτιάς». Τις εκδηλώσεις συντονίζει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Οι δράσεις θα διαρκέσουν από 11 έως και 14 Οκτωβρίου 2012 και απευθύνονται τόσο σε μαθητικό, όσο και στο ευρύ κοινό.

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου συμμετέχοντας στις παραπάνω εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης, κα Αναστασία Φακίδου και το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου θα υλοποιήσουν πρόγραμμα με θέμα «Φωτιά και Πολιτισμός: δια πυρός τέχνες» και θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τις ποικίλες διαστάσεις της αξίας της φωτιάς στη ζωή των ανθρώπων και την επίδρασή της στο πολιτισμό  από την προϊστορική εποχή  έως σήμερα.

Στα πλαίσια αυτά στο Κ.Π.Ε. θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση της φωτιάς στη ζωγραφική και θα λειτουργήσει εικαστικό εργαστήριο όπου οι μαθητές των σχολείων θα δημιουργήσουν εικαστικά έργα με την εγκαυστική μέθοδο ενώ προηγουμένως θα επισκεφτούν και το μοναδικό, ίσως, σε λειτουργία καμίνι στο Μουζάκι. Οι επισκέπτες μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από τον ιδιοκτήτη του καμινιού κ. Χρήστο Πλακιά τον τρόπο λειτουργίας του, να δουν τα εργαλεία του σιδερά και να παρακολουθήσουν στην πράξη πώς γίνεται η επεξεργασία των μετάλλων και κυρίως του σιδήρου. 

Θυμίζουμε ότι η είσοδος στα δημόσια μουσεία, τους αρχαιολογικούς και άλλους χώρους θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, ενώ την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 οι συμμετέχοντες φορείς θα υποδέχονται σχολικές ομάδες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους χώρους συμμετοχής, τους υπευθύνους και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.yppo.gr, (διαδρομή «Προβολές – εικονίδιο «Περιβάλλον και Πολιτισμός»).


 
Περισσότερα Άρθρα...