Ολοκλήρωση τηλε-ημερίδας με θέμα: "Αλληλεπιδράσεις περιβάλλοντος και ανθρώπου στις πανδημίες"

Στις 22 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τηλε-ημερίδα με θέμα: "Αλληλεπιδράσεις περιβάλλοντος και ανθρώπου στις πανδημίες".

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα. Διοργανώθηκε από τα Κ.Π.Ε. Θεσσαλίας, τα οποία έχουν αναπτύξει και ένα πληροφοριακό υλικό που θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη σχολική χρονιά. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και χαιρέτησαν: 

1) Ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Δοδοντσάκης Γιώργος 

2) Ο Οργανωτικός Συντονιστής του Περιφερειακού Κέντρου Σχεδιασμού Θεσσαλίας κ. Κωτούλας Βασίλης

3) Η Συντονίστρια Αειφορίας του ΠΕ.ΚΕ.Σ Θεσσαλίας κ. Τριανταφύλλου Σοφία

Οι εισηγήσεις που έγιναν παρουσιάζονται παρακάτω:

α) «Ασθένειες άγριας πανίδας και άνθρωπος»

Μπίρτσας Περικλής, Καθηγητής Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

β) «Ζωική παραγωγή και δημόσια υγεία»

Σπύρου Βασιλική, Καθηγήτρια Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παρουσίαση εκπαιδευτικών προτάσεων των Κ.Π.Ε. Θεσσαλίας:

1. «Αξιοποίηση βίντεο πανδημίας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Γκανάτσιος Ανδρέας, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Κισσάβου - Ελασσόνας

2. «Το μάθημα που πήραμε από την προσπάθεια μοντελοποίησης της πανδημίας
του covid-19»

Βίγκλας Παναγιώτης, Αναπληρωτής Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας

3. «Οι επιπτώσεις της πανδημίας covid-19 στο Ανθρακικό και κατ' επέκταση στο Οικολογικό αποτύπωμα»

Κουτσώνης Ευάγγελος, Μέλος Π.Ο. Κ.Π.Ε. Περτουλίου - Τρικκαίων

4. «Αλληλεπιδράσεις ζωντανών οργανισμών και μεταλλάξεις»

Ντάνης Αντώνιος, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Μουζακίου


Η αποστολή βεβαιώσεων στους εκπαιδευτικούς που παρακολούθησαν την ημερίδα έχει ολοκληρωθεί. Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός, έχει αιτηθεί μέσω της φόρμας που δόθηκε, αλλά δεν έχει παραλάβει τη βεβαίωσή του, παρακαλούμε να απευθυνθεί στο Κ.Π.Ε. Μουζακίου (E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. ).

 

Ολοκλήρωση τηλε-ημερίδας «Αναφορά στα επαναστατικά κινήματα της Θεσσαλίας. Η μάχη της Ματαράγκας»

Τη δεύτερη κατά χρονική σειρά διαδικτυακή τηλε-ημερίδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Πανελλήνιο Εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021 σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Και η συγκεκριμένη ημερίδα ήταν ανοικτή στο ευρύ κοινό, κυρίως όμως, απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το θέμα και αυτής της ημερίδας είχε τοπικό χαρακτήρα, αφού αναφερόταν στην ιστορική μάχη της Ματαράγκας, με αναφορά ωστόσο στο γενικότερο κλίμα της Ευρώπης και την οικονομική κατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τη συγκεκριμένη εποχή.

Για τη μάχη της Ματαράγκας και τη σημασία της μίλησε ο κ. Βλάχος Νικόλαος, φιλόλογος και συγγραφέας, με καταγωγή από το Μαυρομμάτι, αλλά με πολύχρονη υπηρεσία ως Διευθυντής σε Λύκεια των Αθηνών. Παρουσίασε λεπτομερώς, με ιστορικές εργασίες και λαογραφικές αναφορές, όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν της μάχης, την εξέλιξη και τους πρωταγωνιστές αυτής, τη σημασία της για την περιοχή και τα αποτελέσματά της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμμετοχή και την προσφορά των Δυτικοθεσσαλών στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας και το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν στην προσπάθεια ένωσης με τη μητέρα Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Αντωνίου Αντώνιος, πρώην Προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους Καρδίτσας και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης με πολύχρονη, ως γνωστόν, παρουσία στα τοπικά ιστορικά δρώμενα της περιοχής (Ημερίδες, Συνέδρια κ.λπ.) παρουσίασε τη διεθνή θέση και οικονομική κατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1878. Αναφέρθηκε ειδικά στο τέλος του 19ου αιώνα και παρατήρησε ότι η εποχή εκείνη είχε παρόμοια οικονομικά προβλήματα με τη σημερινή. Και τότε υπήρξε παγκόσμια οικονομική κρίση, με πολλά κράτη που τότε δημιουργούνταν από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να πτωχεύουν και να επικρατεί μια περίοδος έντονης οικονομικής ύφεσης. Ο κ. Αντωνίου μας ενημέρωσε, επίσης, για την ευρωπαϊκή πολιτική, τα αλληλοσυγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα, τη σχέση των μεγάλων δυνάμεων με τη ρωσική αυτοκρατορία, καθώς και για τα διάφορα πιστωτικά ιδρύματα που ιδρύθηκαν για να διαχειριστούν την οικονομία. Κλείνοντας εξήρε τον αγώνα των Θεσσαλών για την απελευθέρωσή τους και τόνισε ότι τα γεγονότα της εποχής εκείνης μπορεί και πρέπει να μας διδάξουν.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο εκπαιδευτικός του 14ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας κ. Ασκητής Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε σε δράση με μαθητές του σχολείου του που υλοποίησε με αφορμή εκδήλωση για τη μάχη της Ματαράγκας. Στην πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίασή του ο κ. Ασκητής αναφέρθηκε στο πώς κάποιος εκπαιδευτικός μπορεί να αξιοποιήσει τοπικά γεγονότα για διδάξει το μάθημα της ιστορίας με βιωματικό τρόπο και μας παρουσίασε όλα τα στάδια συμμετοχής των μαθητών σε μία τέτοια διδακτική διαδικασία.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ.κ. Μπότας Αθανάσιος και Παππάς Σωκράτης αντίστοιχα, καθώς και ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕ.ΚΕ.Σ. Θεσσαλίας κ. Κωτούλας Βασίλειοςκαι η Συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία του ΠΕ.ΚΕ.Σ. Θεσσαλίας κ. Τριανταφύλλου Σοφία, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία τέτοιου είδους ημερίδων τοπικής ιστορίας. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Από την πλευρά τους οι διοργανωτές ευχαριστούν τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες, καθώς και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Καρδίτσας για την τεχνική υποστήριξη της ημερίδας.

Υπενθυμίζουμε ότι για το άμεσο μέλλον προγραμματίζεται η τρίτη κατά σειρά και τελευταία τηλε-ημερίδα με θέμα «Τα επαναστατικά κινήματα της Δυτικής Θεσσαλίας» αυτή τη φορά με τη «Μάχη της Σέκλιζας» και εικονική παρουσίαση του Μουσείου του «Γεωργίου Καραϊσκάκη» και των προσωπικών αντικειμένων του Ήρωα που φυλάσσονται σ’ αυτό.  Για την οριστική ημερομηνία υλοποίησής της θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων από τους διοργανωτές.

 

Ολοκλήρωση τηλε-ημερίδας «Αναφορά στα επαναστατικά κινήματα της Θεσσαλίας. Η μάχη του Μουζακίου»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον Πανελλήνιο Εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου  διοργάνωσε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 την πρώτη διαδικτυακή ημερίδα σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Η συγκεκριμένη ημερίδα, η οποία ήταν ανοικτή στο ευρύ κοινό, απευθυνόταν κυρίως στους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Το θέμα της είχε περισσότερο τοπικό χαρακτήρα, αφού το περιεχόμενο ήταν σχετικό με τα επαναστατικά κινήματα στη Δυτική Θεσσαλία και τις μάχες που έλαβαν χώρα σ΄ αυτή.

Για τη σημασία των εκδηλώσεων μίλησε στην αρχή ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Μουζακίου κ. Ντάνης Αντώνιος, ο οποίος συνέδεσε τις μάχες που δίνονται στη ζωή για την επιβίωση διαφόρων οργανισμών, απλών, αλλά και κοινωνικών οργανισμών, όπως τα έθνη και τα κράτη, και τη σημασία των ιστορικών μνημών, ενώ στο χαιρετισμό του και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Δοδοντσάκης Γεώργιος εξήρε τη σημασία αυτών των εκδηλώσεων, που αποτελούν την αρχή παρόμοιων δράσεων, οι οποίες θα λάβουν χώρα στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Επίσης, για τη σημασία των εκδηλώσεων και τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας της Π.Ε. Καρδίτσας μίλησαν ο κ. Παππάς Σωκράτης Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας και ο Οργανωτικός Συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας κ. Κωτούλας Βασίλειος.

Η πρώτη εισήγηση με θέμα «Τα επαναστατικά κινήματα στη Δυτική Θεσσαλία την περίοδο 1854 – 1878» ανέπτυξε ο κ. Κουτής Ξενοφών, εκπαιδευτικός του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης. Ο κ. Κουτής με καταγωγή από το Ανθηρό και πλούσια συγγραφική και ιστορική έρευνα, ανέπτυξε με σαφήνεια, γλαφυρότητα και με λεπτομέρειες άγνωστες στο ευρύ κοινό τα επαναστατικά κινήματα την περίοδο από το 1854 έως το 1878. Αναφέρθηκε διεξοδικά στη μεγάλη προσφορά των Θεσσαλών και κυρίως των Δυτικοθεσσαλών στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας και τόνισε τη σημασία των τοπικών επαναστατικών κινημάτων και τις θυσίες που υπέστησαν.

Ο κ. Καλαμπαλίκης Θωμάς, εκπαιδευτικός του ΓΕ.Λ. Μουζακίου, με πλούσια αυτοδιοικητική και συνδικαλιστική δράση, αφού διετέλεσε Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, με συμμετοχή σε υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού ενδιαφέροντος αναφέρθηκε ειδικά και διεξοδικά στη Μάχη του Μουζακίου, στις αρχές Μαρτίου 1878, τα γεγονότα πριν και μετά από αυτή και την ιδιαίτερη σημασία στην εξέλιξη του αγώνα. Με κατατοπιστικές εικόνες και διαφωτιστικά γεωγραφικά στοιχεία έδωσε λεπτομέρειες για την εξέλιξη, τα πρόσωπα, τη δράση και το αποτέλεσμα της μάχης.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Από την πλευρά τους οι διοργανωτές ευχαριστούν τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες, καθώς και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Καρδίτσας για την τεχνική υποστήριξη της ημερίδας.

 

Τηλε-ημερίδες με θέμα: «Αναφορά στα επαναστατικά κινήματα της Θεσσαλίας. Οι μάχες του Μουζακίου και της Ματαράγκας»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το Κ.Π.Ε. Μουζακίου διοργανώνει δύο τηλε-ημερίδες με θέμα: "Αναφορά στα επαναστατικά κινήματα της Θεσσαλίας. Οι μάχες του Μουζακίου και της Ματαράγκας" σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Καρδίτσας στο πλαίσιο των Πανελλήνιων Δράσεων και Εκδηλώσεων για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Το περιεχόμενο των ημερίδων αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα της τοπικής, κυρίως, ιστορίας που έλαβαν χρόνο μετά την επανάσταση του 1821 και συγκεκριμένα αφορούν στην ιστορία της Δυτικής Θεσσαλίας.

Η πρώτη τηλε-ημερίδα με θέμα: "Η μάχη του Μουζακίου" θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου 2021 και η δεύτερη με θέμα: "Η μάχη της Ματαράγκας" στις 9 Μαρτίου 2021 αντίστοιχα. Τα προγράμματα αυτών μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Οι τηλε-ημερίδες θα προβληθούν μέσα από την εκπαιδευτική πλατφόρμα WebEx του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και συγκεκριμένα στη διεύθυνση:

https://minedu-secondary2.webex.com/meet/falexakos

(Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε smartphone ή tablet και σας ζητήσει κωδικό, παρακαλούμε να εισάγετε τον εξής: 1242155602)


 

Τηλε-ημερίδα με θέμα: «Τα Πλημμυρικά Φαινόμενα στον Ελληνικό Χώρο και η Κλιματική Κρίση»

Πριν δύο μήνες περίπου ζήσαμε τραγικά γεγονότα με τις πλημμύρες και τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός".
Παρακολουθήσαμε τη δημόσια συζήτηση που έγινε με πολλούς τρόπους. Η αντιμετώπιση μιας πλημμύρας προϋποθέτει σχέδιο και συντονισμό ενεργειών από διάφορους φορείς, τον καθένα με τον ρόλο του. Η εκπαίδευση οφείλει να παίξει και αυτή τον δικό της. Σύμφωνα με βιβλιογραφικές πηγές η σωστή εκπαίδευση για τις πλημμύρες, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ζημιών.
Αυτός είναι και ο σκοπός της τηλε-ημερίδας που διοργανώνουμε με θέμα: «Τα Πλημμυρικά Φαινόμενα στον Ελληνικό Χώρο και η Κλιματική Κρίση» τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 στις 6:00 μ.μ.
Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Κ.Π.Ε. Μουζακίου σε συνεργασία με το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας και θα περιλαμβάνει κατατοπιστικές τοποθετήσεις ειδικών στο θέμα και απόψεις μαθητών για τις φυσικές καταστροφές.
Η διεύθυνση που θα πραγματοποιηθεί η τηλε-ημερίδα είναι η εξής:
και το πρόγραμμα αυτής μπορείτε να το δείτε εδώ.
 
Περισσότερα Άρθρα...